ΤΟΠΙΚΑ

Απίστευτη ταλαιπωρία επαγγελματιών

απίστευτη-ταλαιπωρία-επαγγελματιών-307354

Την ώρα που το κράτος επιβάλλει πρόστιμα στους επαγγελματίες για τη μη τοποθέτηση POS στις επιχειρήσεις τους, το ίδιο δεν έχει φροντίσει στις δημόσιες υπηρεσίες του να κάνει το ίδιο. Δεκάδες επαγγελματίες προσέρχονται καθημερινά στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Βόλου προκειμένου να πληρώσουν τις εισφορές, είτε τις δικές τους είτε των εργαζομένων που έχουν στις επιχειρήσεις τους, και φεύγουν άπραγοι. Μηχανήματα POS δεν έχουν τοποθετηθεί, με τους τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες που γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών να παραπέμπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Αθηνών για παράπονα.

Οι συναλλαγές όλες γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, στις οποίες υποχρεούται να προσέλθει ο επαγγελματίας για να πληρώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μηχανήματα POS δεν έχουν εγκατασταθεί σε κανένα από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, παρά το γεγονός ότι το έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εδώ και καιρό.

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες συναλλασσόμενων, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στην Αθήνα, με τα υπηρεσιακά στελέχη να επισημαίνουν πως πράγματι υπάρχει καθυστέρηση στην προμήθεια των POS, όμως όπως τονιζόταν, οι συναλλαγές που γίνονται πλέον με μετρητά στο ασφαλιστικό Ταμείο είναι ελάχιστες, καθώς ο μεγάλος όγκος των εισφορών πληρώνεται μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, και πολλές άλλες πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά και μέσω τραπεζών.

Στα ταμεία υποκαταστημάτων ωστόσο όπως του Βόλου, φτάνουν χρήματα -ενίοτε και σε μορφή τραπεζικής επιταγής- από εξαγορές πλασματικών ετών (εφάπαξ ή με δόσεις) ενώ ορισμένες φορές πληρώνονται εκεί δόσεις ρυθμίσεων, καθυστερούμενες εισφορές και κυρίως πραγματοποιούνται συναλλαγές με μικροποσά – όπως μικρά πρόστιμα, συμψηφισμοί ύστερα από τακτικούς ελέγχους κ.ά.

«Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να πληρώσουμε ηλεκτρονικά μέσω POS και να μας παραπέμπουν στην τράπεζα, διότι το ΙΚΑ δεν έχει φροντίσει να κάνει εγκαίρως την προμήθεια των ειδικών μηχανημάτων. Αυτό είναι πρωτάκουστο. Ειδικά όταν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν σπεύσει να τοποθετήσουν POS από το ίδιο το κράτος απειλούνται με βαριά πρόστιμα. Αυτός είναι ο απόλυτος παραλογισμός», σημείωνε χθες εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του ο Σ. ΣΤ. επαγγελματίας της πόλης, ο οποίος τελικά υποχρεώθηκε να ολοκληρώσει τη συναλλαγή του σε ιδιωτική τράπεζα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου