ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναζήτηση «φίλων» και επιτροπών στήριξης οι υποψήφιοι για την προεδρία

σε-αναζήτηση-φίλων-και-επιτροπών-στ-308097

Η αντίστροφη μέτρηση για την κούρσα εκλογής προέδρου στον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς έχει ξεκινήσει, μαζί με τον αγώνα δρόμου των υποψηφίων για την προεδρία να καταθέσουν τις 1.000 υπογραφές ενώπιον της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών Δεοντολογίας στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Προς αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιούνται έντονα και στον Βόλο τις τελευταίες μέρες τα επιτελεία της Φώφης Γεννηματά, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γ. Καμίνη, σε μία προσπάθεια να συγκροτήσουν επιτροπές στήριξης, να συγκεντρώσουν υπογραφές υπέρ της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας και να οργανώσουν πυρήνες δουλειάς, που το επόμενο διάστημα θα αναλάβουν τον προγραμματισμό εκδηλώσεων στις οποίες δεν αποκλείεται να παραβρεθούν και οι ίδιοι οι υποψήφιοι πρόεδροι. Κινητικότητα εξάλλου παρατηρείται και στον χώρο του Ποταμιού, ενώ άγνωστο παραμένει προς το παρόν πως θα κινηθούν στον Νομό τα επιτελεία του Γ. Ραγκούση, ο οποίος φέρεται να έχει τη στήριξη μερίδας αυτοδιοικητικών στην περιοχή αλλά και των υπολοίπων υποψηφίων.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται ότι θα αργήσει να ξεκαθαρίσει, καθώς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, είναι αν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου (και, αν υπάρξει δεύτερος γύρος, στις 12 Νοεμβρίου), θα υπάρξει ηλεκτρονική ψηφοφορία. Οι εκπρόσωποι των δέκα υποψηφίων στην επιτροπή Αλιβιζάτου διαφωνούν στο θέμα της εξ αποστάσεως ψήφου, με τις περισσότερες ενστάσεις να εκφράζονται κυρίως μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Πάντως, ενόψει των οριστικών αποφάσεων της Επιτροπής, η «προεκλογική εκστρατεία» έχει ήδη ξεκινήσει. Σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ φιλοξενούνται οι απόψεις στελεχών που κινούνται σε όλο το φάσμα των κινήσεων της δημοκρατικής παράταξης, οι οποίες συμμετέχουν στο εγχείρημα συγκρότησης του νέου φορέα, και μέσα από τν δική τους οπτική γωνία δίνουν το «στίγμα» των προθέσεών τους για τη μάχη της προεδρίας.

Πάνος Σκοτινιώτης, πρώην Δήμαρχος Βόλου, πρώην Νομάρχης Μαγνησίας

Αναγέννηση της προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ή απλώς ομπρέλα για την «καταιγίδα»;

Η συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς αποτελεί μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

Η κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας είναι πλούσια από παραδείγματα κομμάτων που διασπάστηκαν. Στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Δύο κόμματα που ήταν αντίπαλα στις εκλογές και εξέλεξαν διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες, από κοινού και με άλλες πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα, ενώνονται σε έναν κοινό φορέα.

Η τύχη του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν πράγματι θα αποτελέσει μια μεγάλη και τολμηρή πρωτοβουλία για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, και όχι απλώς μια ομπρέλα για να αντιμετωπίσουν την «καταιγίδα» που έπληξε τον χώρο πολιτικοί παράγοντες με διαφορετικές προσωπικές στρατηγικές, αλλά με κοινό στόχο την υποκατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική εξουσίας.

Στην πρώτη περίπτωση, ο νέος φορέας δεν μπορεί να είναι ένα νεφέλωμα, αλλά θα πρέπει να αποκτήσει σαφή πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία, ώστε να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα του πολιτικού μας συστήματος και «ατμομηχανή» για την εθνική ανασυγκρότηση και τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Στη δεύτερη περίπτωση, το σχήμα θα θυμίζει κάτι από Ένωση Κέντρου και θα είναι σίγουρα θνησιγενές.

Σε κάθε, περίπτωση, καταλύτης θα είναι η συμμετοχή του κόσμου και τα μηνύματα που θα στείλει η κάλπη.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι όλα δείχνουν πως η συμμετοχή θα είναι μεγάλη.

Aλέκος Βούλγαρης, πρώην Δήμαρχος Βόλου, πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Η Κεντροαριστερά είναι το μέλλον για τη χώρα

Σήμερα γεννιέται ένας νέος πολιτικός χώρος που φιλοδοξεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας, για καλύτερες ημέρες στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Ο νέος αυτός πολιτικός χώρος συγκροτείται από πολιτικά σχήματα και πρόσωπα που πιστεύουν και αγωνίζονται για την προοδευτική αλλαγή της κοινωνίας. Την πρωτοβουλία για τη γέννηση αυτού του νέου πολιτικού χώρου την είχε, την έχει και θα την έχει -μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών- το ΠΑΣΟΚ. Ο πολιτικός χώρος των μεγάλων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας μας για μία δίκαιη κοινωνία με περήφανους Έλληνες και αξιόπιστη χώρα στο εξωτερικό. Ένας πολιτικός χώρος που δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος και δεν δίστασε να συνεργαστεί με συντηρητικά πολιτικά σχήματα… στην υλοποίηση πολιτικών προκειμένου να μην καταρρεύσουμε ως κράτος.

Αυτό όμως που δεν απεμπόλησε το ΠΑΣΟΚ είναι το έργο των κυβερνήσεων με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Ένα έργο το οποίο επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί, δέχτηκε αυστηρή κριτική, πολλοί προσπάθησαν να το μειώσουν, να το εκμηδενίσουν, επειδή όμως η ιστορία δεν λέγεται αλλά γράφεται, θα θυμίσω τα λόγια της Θάτσερ για τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Δεν συμπαθώ τον Ανδρέα Παπανδρέου και δεν συμφωνώ μαζί του ποτέ, όμως δεν σηκώνεται από την καρέκλα της ΕΟΚ αν δεν πάρει κάτι για τη χώρα του».

Σε όλη αυτή τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και στους αγώνες του, η Φώφη Γεννηματά ήταν παρούσα. Στα δύσκολα και τα εύκολα, στις επιτυχίες και τις αποτυχίες, στα καλά και τα άσχημα, στις χαρές και τις λύπες. Δεν αποχώρησε ποτέ, δεν συμβιβάστηκε, έμεινε όρθια με αξιοπρέπεια και σταθερή στις αξίες, την ιδεολογία και την υλοποίηση του έργου του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή προκειμένου να τεθεί επικεφαλής και να εγγυηθεί με επιτυχία την ολοκλήρωση των δημοκρατικών διαδικασιών στη δημιουργία του νέου, στην ουσία και όχι κατ’ όνομα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, κεντροαριστερού πολιτικού χώρου που γεννιέται σήμερα.

Εκτιμώ την προσωπικότητα και τις δυνατότητες κάθε ένα υποψηφίου χωριστά, κανείς όμως δεν έζησε και δεν έπιασε τον σφυγμό ολόκληρης της διαδρομής του ΠΑΣΟΚ, από τη γέννησή του μέχρι τη μετεξέλιξή του.

Φώτης Λαμπρινίδης, μέλος ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

Ό,τι επιμένει, είναι μέλλον

Το γκράφιτι σε τοίχο της πόλης μας αποδίδει αδρά τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, βιώνει την παρατεταμένη μιζέρια, τις χαμηλές προσδοκίες, την ανεπάρκεια μιας κυβέρνησης στον ρόλο που της έχει ανατεθεί από τους πολίτες. Η ανάγκη για την πολιτική δύναμη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο τέλος της επιτροπείας με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, κύλησε…πολύ νερό στο αυλάκι. Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Κάποιοι που αναζητούν διέξοδο, είναι καιρός να βρούνε το σπίτι τους. Κάποιοι άλλοι που γύρισαν την πλάτη, καιρός να γυρίσουν σπίτι τους. Και όλοι μαζί να συνδημιουργήσουμε το νέο σπίτι μας.

Η μεγάλη διαθεσιμότητα σε υποψηφίους για την ηγεσία της κεντροαριστεράς, υποδηλώνει την απήχηση την κινητικότητα και την αποφασιστικότητα με την οποία θα συγκροτηθεί ο νέος πολιτικός φορέας.

Η ευρεία συμμετοχή στην εκλογή θα σφραγίσει την προοπτική. Ας μην ανησυχούν οι «συνεπείς» των δεσμεύσεων. Και πρόγραμμα επεξεργασμένο υπάρχει, με σύγχρονες προοδευτικές απαντήσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, και συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο-πρόταση: ούτε η συντήρηση, ούτε ο λαϊκισμός. Με τις επόμενες εκλογές να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση πλειοψηφίας -μόνο μία τέτοια μπορεί να ωθήσει σε μεταρρυθμίσεις με την κοινωνική συναίνεση που απαιτείται-, με σαφή στόχευση η Ελλάδα να καταστεί μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Όσοι ονειρεύονται μονομαχίες ρετρό, θα διαψευστούν: οι επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες θα είναι ντέρμπι για τρείς.

Απ. Παπαδούλης, στέλεχος του Ποταμιού

Χρειάζεται να δυναμώσει το προοδευτικό κέντρο

Αυτό, που πριν ένα χρόνο φαινόταν ανέφικτο και πολλοί, ακόμη και οι αισιόδοξοι -όχι άδικα-, χαρακτηρίζαμε ως ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, έρχεται στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, ως ημεγάλη ευκαιρία συγκρότησης του νέου χώρου του προοδευτικού κέντρου και του τρίτου πόλου του πολιτικού συστήματος.

Επειδή η ιστορία γράφεται με επαναλήψεις, τον Σεπτέμβρη του 1961, μετά από πολύμηνες προσπάθειες, παλινωδίες και οπισθοδρομήσεις συγκροτήθηκε η Ένωση Κέντρου, με πρόεδρο τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στέγασε ένα ευρύ φάσμα κομμάτων του κατακερματισμένου Κέντρου, που ξεκινούσε από τους Φιλελεύθερους του Γ. Παπανδρέου και κατέληγε στους Αγροτιστές του Αλ. Μπαλτατζή. Ήταν μία σοβαρή πολιτική τομή σε μία δύσκολη, τότε, περίοδο για τη χώρα.

Οι διαρθρωτικές μας αδυναμίες, η αποτυχία μας να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, η περιθωριοποίηση στην ανεργία ενός πολύ μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, η ξενιτεμένη νεολαία, το διαρκώς μειούμενο οικογενειακό εισόδημα, η αδύναμη ανάπτυξη που δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα φορολογικά έσοδα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι μερικά μόνον από τα χαρακτηριστικά του σκληρού προσώπου της κρίσης, που έχει ρίξει στο «καναβάτσο» πολίτες και δραστηριότητες.

Όμως, ταυτόχρονα είναι και μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις για τον νέο πολιτικό φορέα, που θα πρέπει, προγραμματικά, να αντιμετωπίσει, προδιαγράφοντας ένα χώρο ειλικρινούς και ρεαλιστικού λόγου, που θα προσφέρει εφαρμόσιμες λύσεις και όχι κολακεία της οργής, και θα αναζητά μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, με σχέδιο, συμμαχίες, σύνθεση και ρεαλισμό.

Οι φιλοδοξίες για τον νέο φορέα παραπέμπουν σε ανατροπές και συγκρούσεις με την παλιά ρητορική, χωρίς μεγάλες κουβέντες και στη μέση ένα μεγάλο κενό, χωρίς εύκολες λέξεις και συναισθηματικές εξάρσεις.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Μέχρι να αρχίσει να παγιώνεται θα αντιμετωπίσει οργανωτικές, λειτουργικές αλλά και ιδεολογικές δυσκολίες. Όμως, πιστεύω, ότι η σύγκλιση όλων, στην άποψη πως χρειάζεται να δυναμώσει το προοδευτικό κέντρο, θα αποτελέσει τον μοχλό που θα βοηθήσει να ξεπεραστούν.

Γιάννης Παπατόλιας, συνταξιούχος δικηγόρος, πρώην Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Οι πολιτικές συμμαχίες πρέπει να έχουν προοδευτικό πρόσημο

Στον δρόμο για την εκλογή προέδρου στον νέο φορέα, εκτιμώ ότι αυτό που προέχει είναι η ιδεολογική και πολιτική αποσαφήνιση των αρχών και των θέσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η ανασυγκρότηση πολιτικής, ώστε να γίνει ο τρίτος πόλος διακυβέρνησης της χώρας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να παρέχει αποκούμπι, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη ΝΔ. Οφείλει να χαράξει τη δική της αυτόνομη στρατηγική με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Το κάλεσμά μας για πολιτικές συμμαχίες πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, και προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμώ πως ένα τέτοιο προσκλητήριο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχει στο εγχείρημα αυτό, οφείλει να μιλήσει δημόσια και ειλικρινά για την πολιτική στόχευση. Αν με ρωτάτε τι θα έκανα προσωπικά εγώ, σας λέω ευθαρσώς πως θα συγκαλούσα σε τοπικό επίπεδο μία ευρεία συγκέντρωση με όλα τα έμπειρα και παλαιά στελέχη του χώρου, τα οποία για τους δικούς τους λόγους έχουν αποστασιοποιηθεί, και θα ζητούσα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση μπορεί να βγει καλό αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ έχει διδάξει δημοκρατικές διαδικασίες και ως εκ τούτου δεν πρέπει να φοβίζουν κανέναν οι πολλές υποψηφιότητες. Πέρα από τα πρόσωπα, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι να προτάξουμε το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ.

Αγγελος Αγραφιώτης, μέλος της Γραμματείας Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Εφτασε η ώρα της νέας αλλαγής

Η δημοκρατική παράταξη υπήρξε, ανέκαθεν, η δύναμη των μεγάλων ανατροπών και αλλαγών για τη χώρα μας, ο πολιτικός χώρος στον οποίο θα πρέπει να αποδοθούν όλες οι μεγάλες τομές, οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

«Από τον λαό, με τον λαό, για τον λαό» διακήρυττε ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκινώντας τη μεγάλη πορεία για την Αλλαγή, για τη μεγάλη αλλαγή του 1981. Μία αλλαγή που είναι ταυτισμένη με την εθνική συμφιλίωση, μία κατάκτηση που σήμερα μεθοδικά γκρεμίζεται από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Κανείς δεν αρνείται ότι το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη είναι εκείνη η δύναμη που έκανε πράξη την ανάπτυξη, που διεκδίκησε και πέτυχε τα μέγιστα για τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα, που κατέστησε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή και αξιοσέβαστο εταίρο στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Υπήρξαν βέβαια, λάθη και στρεβλώσεις, όμως και πάλι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την υπεύθυνη και τίμια στάση προς τον ελληνικό λαό, λαμβάνοντας τις δύσκολες αποφάσεις και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για αυτό, με ένα τίμημα πολύ σκληρό.

Τώρα βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε νέες προκλήσεις, κοινωνικά και οικονομικά, μπροστά σε μία κατάσταση, αποτέλεσμα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της αριστερής ανευθυνότητας, που έχει φέρει τη χώρα και τους πολίτες στα όρια της απόγνωσης, που διχάζει και καταστρέφει ό,τι με κόπο δημιουργήθηκε κατά το παρελθόν.

Για αυτό και έχει καταστεί αναγκαία, περισσότερο από ποτέ, η επάνοδος της κεντροαριστεράς στην κορυφή, μακριά από προσωπικές στρατηγικές και μηχανισμούς, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος. Τώρα όσο ποτέ, η παράταξη και η χώρα χρειάζεται περισσότερο στρατιώτες, παρά στρατηγούς…

Είναι η ώρα για μία νέα αλλαγή, ώστε με υπευθυνότητα και μία νέα πρόταση, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για το τέλος της υπανάπτυξης. Εγγύηση για αυτή τη νέα αλλαγή αποτελεί η ευρεία αποδοχή της πρόσκλησης και η συστράτευση στο νέο εγχείρημα όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, και φυσικά η μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες εκλογής του αρχηγού της νέας παράταξης.

Οι εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών στη Θεσσαλία

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας συνεδρίασε προχθές, και μεταξύ των άλλων όρισε τους εκπροσώπους της επιτροπής στις νομαρχίες.

Όπως έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ορίστηκαν ως εξής: στη Μαγνησία, ο κ. Φώτης Λαμπρινίδης. Στη Λάρισα, ο κ. Φίλιππος Σαμαράς και στα Τρίκαλα η κ. Λώρεν Κασσοπούλου.

Οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι είναι υπεύθυνοι για τις διαδικασίες εκλογής (εκλογικά κέντρα, εφορευτικές επιτροπές, ενημέρωση κλπ) για τον κάθε νομό. Επίσης, για την καλύτερη και έγκαιρη ενημέρωση έχει δημιουργηθεί η ηλεκτρονική σελίδα http://www.dpekloges.gr/

Τέλος σημειώνεται πως εκπρόσωπος της Επιτροπής Διαδικασιών για όλη τη Θεσσαλία έχει οριστεί ο κ. Λεωνίδας Αλατάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου