ΤΟΠΙΚΑ

Το προφίλ του ενοικιαστή στο Βόλο μέσα από πανελλαδική έρευνα

το-προφίλ-του-ενοικιαστή-στο-βόλο-μέσα-308941

Μικρά διαμερίσματα με ένα ή δύο υπνοδωμάτια με το ενοίκιο να μην ξεπερνά τα 350 ευρώ το υψηλότερο, αναζητούν στην πλειονότητά τους οι ενοικιαστές στο Βόλο, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η RΕ/ΜΑΧ πανελλαδικά και δημοσιοποιήθηκε μόλις προχθές.

Αν και το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, σε γενικές γραμμές στο Βόλο προτιμούνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα.

Ενδιαφέρον επίσης αποτελεί το γεγονός ότι μετά από την παρατεταμένη κρίση της ελληνικής κτηματαγοράς τα τελευταία χρόνια που επηρέασε και την πορεία των ενοικίων, οι τιμές σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν μεσοσταθμική αύξηση 2,1% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Η αύξηση, ωστόσο, στα ενοίκια καταγράφεται σε ένα ποσοστό μέχρι και 18%, αν και όπως τονίζεται με ενδελεχή έρευνα με τη βοήθεια των ειδικών της κτηματαγοράς, μπορεί ο ενοικιαστής να βρει και ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, τα μικρότερα σπίτια, ηλικίας έως 10-15 ετών κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον και έχουν περισσότερες πιθανότητες για ενοικίαση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση.

Αναζητούν οικονομία και άνεση

Τα χαρακτηριστικά εκείνα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση, σχετίζονται αφενός με την οικονομία και τη συντήρησή του και αφετέρου με παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αναλυτικότερα, τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία (θέρμανση & συντήρηση) και την ασφάλεια, είναι η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο), τα κουφώματα αλουμινίου, τα χαμηλά κοινόχρηστα και η θέση σε υψηλό όροφο.

Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι η ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει, η ύπαρξη ασανσέρ, η θέση στάθμευσης, τα άνετα δωμάτια και η πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς.

Μικρή αύξηση στα ενοίκια

Ο Βόλος συγκαταλέγεται στις πόλεις που παρουσιάζουν αύξηση στις τιμές των ενοικίων κατά 18% μαζί με την Πάτρα, ενώ στην Αλεξανδρούπολη η αύξηση αυτή μεσοσταθμικά κινείται στο 7%.

Σε πανελλαδική κλίμακα οι τιμές των ενοικίων σημείωσαν αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 2,1%. Στην Αττική αυξήθηκαν κατά 2%, στη Θεσσαλονίκη κατά 1% και στην περιφέρεια κατά 5% μεσοσταθμικά, με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη.

Την μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 5% παρουσίασαν αντίστοιχα οι τιμές στην Καρδίτσα, ενώ στη Σπάρτη οι τιμές μειώθηκαν κατά 3% και στα Ιωάννινα κατά 2%.

Μικρότερη άνοδος ύψους 2 έως 5% σημειώθηκε σε πόλεις όπως η Λάρισα. Οι αυξημένες τιμές ενοικίασης κατοικιών που συναντώνται φέτος σε συγκεκριμένες περιοχές οφείλεται κυρίως σε παράγοντες όπως η υψηλή ζήτηση για ενοικίαση, η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων με χαρακτηριστικά που να ικανοποιούν τις ποιοτικές ανάγκες των ενδιαφερομένων, αλλά και η νέα προσφιλή τάση βραχυχρόνιας τουριστικής μίσθωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου