ΤΟΠΙΚΑ

Εργο πνοής το λιμάνι στον Πλατανιά

εργο-πνοής-το-λιμάνι-στον-πλατανιά-309350

Ενστάσεις για αλλοίωση του φυσικού τοπίου εκφράζει μερίδα κατοίκων

Στο στάδιο της οριστικής μελέτης βρίσκεται ένα έργο πνοής για το Νότιο Πήλιο. Πρόκειται για το λιμάνι του Πλατανιά, το οποίο θα διαμορφωθεί σε ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο, που ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί και τουριστικούς σκοπούς. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο και άναψε πράσινο φως για την οριστική μελέτη.

Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής, καταγγέλλουν ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση επί του έργου για το οποίο δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση. Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι όπως προωθείται το έργο, θα επιφέρει αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στον Πλατανιά.

Χθες, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Φίλοι του Πλατανιά», πραγματοποιήθηκε συνέλευση κατοίκων. Το αίτημα ένα: να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή και τους μελετητές για την τελική μορφή που θα πάρει το έργο και τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του Πλατανιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, κ. Θωμά Μαμμά, μέσα από την ενημέρωση ενδεχομένως να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την υποδομή, έργο πνοής για την περιοχή. Σήμερα δεν υπάρχει ένα ασφαλές λιμάνι για την πρόσδεση των αλιευτικών σκαφών ή και τουριστικών σκαφών τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν υπάρχει καν υποδομή για παροχή νερού και ρεύματος για τα σκάφη που δένουν στο σημείο.

Ταυτόχρονα όμως, η απουσία υποδομών, αφήνει έκθετο ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο απέναντι σε νοτιοανατολικούς ανέμους. «Τον χειμώνα με τη θαλασσοταραχή, τα νερά της θάλασσας και μαζί άμμος και πέτρες φθάνουν και χτυπούν πάνω στα σπίτια. Οι κάτοικοι έχουν κάνει πατέντες για να τα προστατεύσουν, κάθε χρόνο όμως υπάρχουν ζημιές. Όσοι ζούμε μόνιμα στον Πλατανιά, τον χειμώνα δυσκολευόμαστε ακόμη και μέσα στα σπίτια μας να μπούμε», υπογράμμισε ο κ. Μαμμάς.

Όπως πρόσθεσε το έργο θα προστατεύσει τις κατοικίες, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα ασφαλές καταφύγιο για αλιευτικά και τουριστικά σκάφη αλλά και υποδομές για παροχή νερού και ρεύματος.

Προβλέπεται επέκταση του προβλήτα κατά 30 μέτρα μέσα στη θάλασσα, μόλο 132 μέτρα και, παράλληλα με την παραλία, προβλήτα μήκους 170 μέτρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου