ΤΟΠΙΚΑ

Ηλεκτρική ενέργεια από έλαια

ηλεκτρική-ενέργεια-από-έλαια-346337

Στη δημιουργία δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών, προσανατολίζονται ισάριθμες εταιρείες στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Πρόκειται για σταθμούς που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιημένα τηγανέλαια αλλά και λάδια όπως σογιέλαιο, ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο. Μέσα την καύση θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα πωλείται στη ΔΕΗ.

Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις δύο επενδύσεις έρχονται προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία των δύο σταθμών είναι η «Θ. ΡΟΥΣΣΟΣ – Α. ΠΟΛΥΖΟΥ ΙΚΕ» και διακριτικό τίτλο «ROUPOL ECO IKE» και η «POLIROUS IKE». Η πρώτη θα δραστηριοποιηθεί στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και η δεύτερη στο ΒΙΟ.ΠΑ.

Σύμφωνα με τις ΜΠΕ πρόκειται για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 840 kWh από καύση βιομάζας (βιοέλαια ή βιορευστά). Και στις δύο περιπτώσεις βιομάζα δύναται να προέρχεται από τη συλλογή-προμήθεια μη βρώσιμων φυτικών ελαίων (σογιέλαιο, ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο κ.α.) καθώς και χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων, ενώ η συγκεκριμένη μονάδα έχει ως βασική επιλογή χρήσης πρώτης ύλης το καθαρό κραμβέλαιο.

Σε ετήσια βάση κάθε μονάδα απαιτεί περίπου 1.250 τόνους πρώτης ύλης και θα λειτουργούν περίπου 8.000 hr/yr με πλήρη αυτοματοποίηση των λειτουργιών τους.

Η καύση θα πραγματοποιείται με χρήση μηχανών εσωτερικής καύσης και θα ακολουθεί η αποκλειστική πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. με εκτιμώμενη ετήσια ποσότητα περίπου 6.720.000 kWh από κάθε εταιρεία και με διάρκεια σύμβασης 20 ετών. Η δραστηριότητα θα είναι χαμηλής όχλησης.

Με βάση τις μελέτες, κατά το στάδιο κατασκευής καθώς και κατά το στάδιο λειτουργίας του έργου δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επισημαίνεται ότι δεν γίνεται χρήση ούτε φυσικών πόρων (νερού) ούτε ενέργειας για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του. Η κατασκευή των έργων γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν προκατασκευασμένα μεταλλικά δομικά στοιχεία (εμπορευματοκιβώτια-container) ελαχιστοποιώντας τα δομικά έργα. Ο θόρυβος αντιμετωπίζεται με ηχομόνωση του container, ενώ η εκπομπή καυσαερίων ποσοτικά θεωρείται μικρή και είναι εντός των ορίων της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου