ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά μέσα στην εβδομάδα το πρόγραμμα μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ

ξεκινά-μέσα-στην-εβδομάδα-το-πρόγραμμ-347923

Ξεκινά από μεθαύριο Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017 η ηλεκτρονική καταχώρηση στη διαδικτυακή πύλη www.oaed.gr των προσφερόμενων θέσεων μαθητείας για το σχολικό έτος 2017-2018.

Σύμφωνα με το νέο θεσμό της μαθητείας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση στους χώρους εργασίας επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να απασχολούν μαθητευόμενοι (απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ.) για τέσσερις μέρες κάθε εβδομάδα για ένα (1) σχολικό έτος που αντιστοιχεί σε εννέα (9) μήνες.

Η αμοιβή, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, που θα καταβάλλεται από την επιχείρηση – φορέα όπου πραγματοποιείται το πρόγραμμα της Μαθητείας, θα είναι 9,35€. Η επιχείρηση οφείλει να αμείβει τους συμμετέχοντες σε μηνιαία βάση.

Στους μαθητευόμενους παρέχεται ημερήσια αποζημίωση που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νομίμου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η μαθητεία επιδοτείται σε ποσοστό 53 % από το ΕΣΠΑ.

Ο μαθητευόμενος παρακολουθεί το εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο σχολείο μία ημέρα την εβδομάδα και τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες παρακολουθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας.

Ο θεσμός της Μαθητείας την περσινή χρονιά αγκαλιάστηκε από 1.200 απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ, με εμπλοκή αρκετών δημόσιων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και Επιμελητηρίων.

Οι προσφερόμενες θέσεις μεταλυκειακού έτους αφορούν τις ειδικότητες τεχνικού τεχνολογίας τροφίμων και ποτών, υπαλλήλου τουριστικών επιχειρήσεων, γραφικών τεχνών, τεχνικού ηλεκτρονικού και υπολογιστικών συστημάτων εγκαταστάσεων, δικτύων και τηλεπικοινωνιών, τεχνικού εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού, βοηθού ιατρικών – βιολογικών εργαστηρίων, βοηθού βρεφονηπιοκόμου, αισθητικής τέχνης, βοηθού φυσικοθεραπευτή, τεχνικού φυτικής παραγωγής, υπαλλήλου διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών, τεχνικού δομικών έργων και γεωπληροφορικής, τεχνικού ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων, τεχνικού οχημάτων, τεχνικού εφαρμογής πληροφορικής και βοηθού νοσηλευτή.

Αντίστοιχα οι προσφερόμενες θέσεις ΙΕΚ εποπτείας υπουργείου Παιδείας αφορούν στις ειδικότητες βοηθού βρεφονηπιοκόμων, βοηθού ιατρικών εργαστηρίων, βοηθού νοσηλευτή, στελέχους διοίκησης και οικονομίας, στελέχους μηχανογραφημένου λογιστηρίου – φοροτεχνικού γραφείου, τεχνικού δικτύου και τηλεπικοινωνιών και τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σημειώνεται ότι ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τηλ. επικοινωνίας : 2421047386-87, ενώ οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες για απασχόληση μαθητευόμενων μπορούν να απευθύνονται στο Επιμελητήριο Μαγνησίας και στο τηλ. 2421094700 (επιλογή 5), αρμόδια κα Ελένη Πασχάλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου