ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση στα νέα περιστατικά στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου

αύξηση-στα-νέα-περιστατικά-στην-ελλην-349290

Πάνω από 100 άτομα επισκέφτηκαν τη Μονάδα το πρώτο επτάμηνο του 2017

Περισσότερα από εκατό άτομα επισκέφτηκαν από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Βόλου, και ζήτησαν ενημέρωση για συγγενικά τους πρόσωπα. Η Μονάδα είχε 30 καινούργιους ασθενείς. Στη δεκατριάχρονη πορεία της βλέπει κάθε χρόνο άτομα να προσβάλλονται από τη ασθένεια ολοένα και πιο συχνά. Συνολικά έχει καταγράψει 556 περιστατικά.

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο τα περιστατικά αυξάνονται σε ποσοστό 5-10%.

Η κοινωνική λειτουργός Νίκη Μανιάκη επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι συνήθως οι ασθενείς δεν έχουν αντίληψη του προβλήματός τους. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, όπως τονίζει, το οικείο και στενό φιλικό περιβάλλον να δείξει ενδιαφέρον και να ευαισθητοποιηθεί.

Σημάδια στην αλλαγή συμπεριφοράς των ηλικιωμένων χρειάζεται να προβληματίζουν. Η νόσος καταλήγει με τον ασθενή σε κλινήρη κατάσταση. Ιδιαίτερα όταν παρουσιάζεται σε νεότερες ηλικίες, σε άτομα ηλικίας ακόμη και 54 ετών, έχει ραγδαία επιδείνωση. Απότομη αλλαγή συμπεριφοράς, εμμονές, απώλεια προσανατολισμού, επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις που δείχνουν ότι το άτομο ξεχνάει βασικά πράγματα της καθημερινότητάς του, απαιτούν κινητοποίηση.

«Πρέπει οπωσδήποτε να κλειστεί ένα ραντεβού για τεστ μνήμης, και ανάλογα με το αποτέλεσμα ο ασθενής να παραπεμφθεί στον αντίστοιχο ειδικό γιατρό. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση, τότε τόσο πιο καλά μπορούμε να παρέμβουμε και να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της νόσου, ακόμη και με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις» εξήγησε.

Η Μονάδα παρέχει δωρεάν εξετάσεις – τεστ μνήμης τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, εφόσον έχουν κλειστεί ραντεβού. Τα τεστ αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Γίνονται σε ανθρώπους για τους οποίους υπάρχει υποψία, και γι’ αυτό έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία. Η Μονάδα επισκέπτεται επίσης διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, στο πλαίσιο της δράσης της για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα.

Το 10% των ηλικιωμένων πάσχει από τη νόσο

Η ασθένεια άρχισε να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80. Τη δεκαετία που ακολούθησε οι νευρολόγοι άρχισαν να την ξεχωρίζουν από άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Σήμερα πια στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Μανιάκη, το 10% των ατόμων που είναι ηλικίας άνω των 70-75 ετών θα παρουσιάσει κάποια μορφής άνοια. Στη δεκατριάχρονη πορεία της, η Ελληνική Εταιρεία έχει δει και πολύ νεότερα άτομα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Άτομα ηλικίας 55, 58, 54 ετών προσβάλλονται πλέον από τη νόσο. Είναι δραματικό, αλλά συμβαίνει» εξήγησε η ίδια.

Τα στατιστικά στοιχεία

Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά που έχει καταγράψει η Μονάδα. Η κ. Μανιάκη λέει ότι συνολικά έχουν περάσει από την Ελληνική Εταιρεία 556 άτομα. «Διακρίνουμε μία αύξηση ύψους 5-10% στον αριθμό των ασθενών, αλλά αυτή μπορεί να οφείλεται και στη μεγαλύτερη ενημέρωση του κόσμου.

Η Μονάδα με τη δράση της έχει βοηθήσει σε ένα μεγάλο βαθμό στον αποστιγματισμό. «Βλέπουμε ότι ο κόσμος μάς πλησιάζει πιο εύκολα. Προτιμάει να ζητάει ενημέρωση από το να κρατάει κρυφό το πρόβλημα» εξήγησε η ίδια.

Δυστυχώς, παρά την κινητοποίηση που υπάρχει, αρκετοί δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσουν το ταμπού. «Μας λένε ότι δεν θέλουν η γειτονιά να γνωρίζει. Επιδιώκουν οι ασθενείς να είναι στο σπίτι και να μην είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν» είπε.

Οι δομές της Μονάδας

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Βόλου παρέχει σειρά υπηρεσιών στους ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Καταρχάς λειτουργεί Κέντρο Ημέρας. Αυτό αποτελεί επί της ουσίας ένα μικρό σχολείο. Οι ασθενείς δεν απαιτείται να διαμένουν στη Μονάδα. Μπορούν να την επισκέπτονται τις καθημερινές και να ακολουθούν τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί από το πρωί έως το μεσημέρι. Εξειδικευμένο προσωπικό εντάσσει τους ασθενείς σε ομάδες και φροντίζουν για την επανένταξή τους ακόμη και με τη διοργάνωση περιπάτων στην πόλη και επισκέψεων σε μουσεία.

Μάλιστα, στην περίπτωση εκείνη που δεν έχουν κάποιο τρόπο να μετακινηθούν, η Μονάδα προσφέρει πούλμαν τόσο για τη μεταφορά τους στο Κέντρο Ημέρας όσο και για την επιστροφή τους στο σπίτι.

Παράλληλα, η Ελληνική Εταιρεία λειτουργεί ξενώνα φιλοξενίας. Αρκετά συχνά παρατηρείται οι φροντιστές να έχουν κάποια ανάγκη, και για σημαντικό χρονικό διάστημα να μην μπορούν να φιλοξενούν τους ασθενείς τους στο σπίτι. Η κοινωνική λειτουργός λέει ότι το κενό διαμονής που παρουσιάζεται αναλαμβάνει τότε και το καλύπτει η Μονάδα.

«Η διαμονή μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις και τέσσερις μήνες. Στην πορεία, το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, ανάλογα με τα κοινωνικά κριτήρια» επισημαίνει.

Η τρίτη τέλος, δομή, που έχει η Ελληνική Εταιρεία είναι η κινητή της μονάδα. Ειδικός γιατρός, κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος μπορούν να εξετάσουν τους ασθενείς στο σπίτι όταν εκείνοι αδυνατούν να μετακινηθούν.

Η Ελληνική Εταιρεία είναι το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα που έχει όλες αυτές τις ολοκληρωμένες δομές λειτουργίας. Μέχρι σήμερα έχει δει πάρα πολλούς ασθενείς, όχι μόνο από τον Βόλο αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Παρέχει δωρεάν συμβουλευτική στους φροντιστές των ασθενών από κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο, ενημερώνει για τα δικαιώματα των ανθρώπων τους.

Η πρόληψη

Εγκαιρη παρέμβαση στα διάφορα στάδια της νόσου επιτυγχάνει βραδεία εξέλιξη της ασθένειας. Η επιστημονική κοινότητα λέει ότι χρειάζονται ασκήσεις για το μυαλό.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αφήνονται να παραμελούν τον εαυτό τους. Χρειάζεται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες. Γι’ αυτό και το Κέντρο Ημέρας, πέραν των άλλων έχει και δημιουργικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Οι πάσχοντες απαιτείται να είναι ενταγμένοι σε πλαίσια δραστηριοτήτων. Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή επίσης βοηθούν πάρα πολύ» επισήμανε η ίδια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου