ΤΟΠΙΚΑ

Δεκαπέντε νέοι Ρουμάνοι προετοιμάζονται στον Βόλο για τη διεθνή Ολυμπιάδα

δεκαπέντε-νέοι-ρουμάνοι-προετοιμάζο-350574

Ομάδα δεκαπέντε Ρουμάνων μαθητών από το Ιάσιο βρίσκονται από τις 13 Αυγούστου στον Βόλο, στο πλαίσιο προγράμματος προετοιμασίας για τη συμμετοχή τους στη διεθνή Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας για μαθητές, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Βουκουρέστι. Η παραμονή τους στον Βόλο θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Αυγούστου και υλοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή του Δήμου Βόλου, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και της Μητρόπολης Δημητριάδος, περιλαμβάνοντας ποικίλες δραστηριότητες γνωριμίας με τον πολιτιστικού πλούτο της Μαγνησίας, παράλληλα με μια σειρά μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ομάδα, που συνοδεύεται από την καθηγήτρια Ευανθία Παπαευθυμίου, προέρχεται από την ελληνική κοινότητα του Ιασίου και μαθαίνει την ελληνική γλώσσα είτε στην κοινότητα είτε στα σχολεία του Ιασίου. Πρόκειται για μια ομάδα που απαρτίζεται από ολυμπιονίκες και αριστούχους μαθητές της ελληνικής γλώσσας, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μας, προκειμένου να προετοιμαστούν για την διεθνή Ολυμπιάδα Ελληνικής γλώσσας για μαθητές, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στο Βουκουρέστι.

Η κ. Παπαευθυμίου ανέφερε: «Βρεθήκαμε στον Βόλο γιατί βρήκαμε μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά, πρώτα από τον Δήμο Βόλου, απ’ όπου πήραμε την πρόσκληση και μας εξασφαλίζει τη διαμονή, από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μέσω της οποίας έγινε η πρώτη επαφή, από την κ. Πατσαρούχα που ήρθε και μας είδε από κοντά και πρότεινε να μας καλέσουν στον Βόλο και να μας παρέχουν πολύ μεγάλη βοήθεια για τη διεξαγωγή του προγράμματος, και τη Μητρόπολη Δημητριάδος, που μας παρείχε τους χώρους και τη μεταφορά για να κάνουν τα παιδιά τα μαθήματα σε πολύ καλές συνθήκες».

Το πρόγραμμα των παιδιών περιλαμβάνει τρίωρο πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και μιάμιση ώρα μάθημα πολιτισμού. Διδάσκουν καθηγητές από τη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ειδικευμένοι στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ενώ η καθηγήτρια που διδάσκει το μάθημα πολιτισμού είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια που διδάσκει μαθήματα Ελληνικών μέσω νέων τεχνολογιών.

Σε σύνολο 150 περίπου μαθητών που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, 22 παιδιά είναι ομογενείς και οι υπόλοιποι είναι Ρουμάνοι, ενώ στον Βόλο βρίσκονται 15 μαθητές, όπως προαναφέρθηκε. Η Ευανθία Παπαευθυμίου ανέφερε παράλληλα ότι συνεργάζεται με την ελληνική κοινότητα του Ιασίου, και η διεθνής Ολυμπιάδα, που φιλοξενεί μαθητές από πολλές χώρες εκτός Ρουμανίας, διενεργείται με πρωτοβουλία του ρουμανικού Υπουργείου Παιδείας και της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, μετά από πρόταση του βουλευτή που έχει η ελληνική ομογένεια στο ρουμανικό Κοινοβούλιο, του κ. Ζησόπουλου.

Για το πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί, μίλησε από την πλευρά της η φιλόλογος Βασιλική Πατσαρούχα, η οποία διδάσκει στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου. Όπως επεσήμανε η ίδια, πριν από δύο χρόνια επισκέφτηκε με ομάδα μαθητών της τη Ρουμανία, στο πλαίσιο προγράμματος που περιελάμβανε τη γνωριμία με μεταβυζαντινές μονές στη Ρουμανία. «Γνωριστήκαμε με την κ. Παπαευθυμίου, η οποία με βοήθησε να δω αυτούς τους χώρους, να βρω σχολείο, να δούμε την κοινότητα, και όταν άκουσα τι ακριβώς κάνουν με τη δική μας τη γλώσσα και πόσο την αγαπάνε, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να έρθουν τα παιδιά εδώ, να κάνουν καλύτερη προετοιμασία και να γνωρίσουν καλύτερα την κουλτούρα μας».

Ολυμπιονίκες της γνώσης

Την βαθιά αγάπη που τρέφουν για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα εξέφρασαν, αντίστοιχα, οι μαθητές, μιλώντας, παράλληλα, για τους δεσμούς που τους συνδέουν με την κουλτούρα της χώρας μας.

Η 18χρονη Μαρία-Έλενα Νίτσα, η οποία γεννήθηκε στη Ρουμανία από Ελληνίδα μητέρα και πατέρα Ρουμάνο, έχει τελειώσει το Λύκειο και έχει εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει Ιατρική, ενώ τονίζει ότι είναι λάτρης της ελληνικής γλώσσας. «Μετακόμισα στην Ελλάδα για κάποιο διάστημα και κατόπιν επέστρεψα και πάλι στη Ρουμανία. Πριν από τέσσερα χρόνια ξανάρχισα τα μαθήματα Ελληνικών μαζί με την καθηγήτριά μας Ευανθία Παπαευθυμίου και έχω συμμετάσχει σε όλες τις Ολυμπιάδες, εθνικές και τη διεθνή Ολυμπιάδα, όπου πήρα βραβεία. Λατρεύω την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό» όπως τόνισε η ίδια.

Η 16χρονη Μαρία Σταμούλη έχει Έλληνα πατέρα και μητέρα Ρουμάνα, κι όπως ανέφερε από την πλευρά της «έμεινα δώδεκα χρόνια στην Κύπρο, πριν από τέσσερα χρόνια πήγα στη Ρουμανία κι άρχισα τα μαθήματα στην ελληνική κοινότητα. Έχω συμμετάσχει σε κάθε Ολυμπιάδα κι έχω πάρει βραβεία. Αγαπώ την ελληνική γλώσσα, η οποία είναι η μητρική μου γλώσσα και μου αρέσει ο πλούτος των λέξεων που τη χαρακτηρίζει».

Η 18χρονη Μπιάνκα Μαν, ρουμάνικης καταγωγής, τέλειωσε το Λύκειο και θα συνεχίσει σπουδάζοντας μουσική στο Πανεπιστήμιο. «Δεν έχω καμία οικογενειακή σχέση με την Ελλάδα, απλά ερωτεύτηκα την Ελλάδα όταν ήρθα πρώτη φορά διακοπές εδώ κι έτσι έμαθα τα Ελληνικά. Ήθελα να μάθω τα Ελληνικά, γιατί αγαπώ την Ελλάδα, τον πολιτισμό και όλα όσα έχουν σχέση με την Ελλάδα. Συμμετείχα σε οχτώ Ολυμπιάδες, πήρα βραβεία και στη διεθνή Ολυμπιάδα και στις εθνικές», επεσήμανε η ίδια, μιλώντας με ενθουσιασμό για την Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου