ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης: «Χρειαζόμαστε ενωμένη πατρίδα, χωρίς μισαλλοδοξία»

μητροπολίτης-χρειαζόμαστε-ενωμένη-350652

Σε καιρούς όπου όλοι μεταθέτουν τις ευθύνες τους σε πρόσωπα και κέντρα αποφάσεων εντός ή εκτός Ελλάδος, η Εκκλησία μέσω των Ιεραρχών της, καλεί στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης του καθενός, όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κιβωτός Ορθοδοξίας» και στη δημοσιογράφο Μαίρη Ορφανίδη.

Ερωτηθείς για το μάθημα των θρησκευτικών ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού μόνον για την Εκκλησία και την Πολιτεία. Αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το μάθημα πρέπει να διατηρήσει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά: «Πρώτον, τον ορθόδοξο χαρακτήρα του, καθώς η συντριπτική πλειονοψηφία των μαθητών προέρχεται από ορθόδοξο περιβάλλον. Δεύτερον, την αποκλειστική διδασκαλία του από τους θεολόγους καθηγητές. Και τρίτον, την υποχρεωτικότητά του, ώστε να μην αποτελέσει αιτία διάσπασης της σχολικής κοινότητας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σκιαγραφώντας, στη συνέχεια, τις ιδανικές σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, ο ίδιος τόνισε ότι «ιδανικές σχέσεις έχουμε όταν δεν δημιουργούνται εκατέρωθεν διχαστικά διλήμματα και όταν όλοι, ανεξαρτήτως του θεσμικού τους ρόλου, λειτουργούν από κοινού για τα μεγάλα και τα σημαντικά: Μια ενωμένη πατρίδα, χωρίς μισαλλοδοξία και διαχωρισμούς, ικανή να ξεπεράσει την οικονομική, αλλά και την πνευματική κρίση».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τίθεται το ερώτημα περί δημιουργίας μουσουλμανικών κοιμητηρίων αλλά και τεμένους στην Αθήνα, με τον κ. Ιγνάτιο να απαντά ότι «το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρει τρόπο να εκφραστεί». Ο ίδιος, ωστόσο, εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα από το κράτος, ώστε οι χώροι αυτοί να μην αποτελέσουν πεδίο καλλιέργειας εξτρεμιστικών τάσεων.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό έργο που αναπτύσσει η τοπική Εκκλησία σε μια περίοδο κατά την οποία οξύνεται η οικονομική ύφεση, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υπογράμμισε ότι η τοπική Εκκλησία οργάνωσε εντονότερα την δράση των ενοριών, διατηρώντας, ωστόσο, την πεποίθησή της πως «η κρίση δεν έχει μόνον οικονομικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί συνδυασμό πολλών εκκρεμοτήτων, κοινωνικών και πνευματικών».

Η συνέντευξη ολοκληρώνεται με ερώτημα σχετικό με τον ρόλο των Ιεραρχών, για τον οποίο ο κ. Ιγνάτιος απαντά ότι: «Σε καιρούς όπου όλοι μεταθέτουν τις ευθύνες τους σε πρόσωπα και κέντρα αποφάσεων εντός ή εκτός Ελλάδος, η Εκκλησία μέσω των Ιεραρχών της καλεί στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης του καθενός και στη βεβαιότητα πως η υπέρβαση θα προκύψει και μέσω της αλλαγής του καθενός ξεχωριστά. Κατά μίαν έννοια, οι καιροί απαιτούν ήρωες, δηλ. ανθρώπους που δεν θα καταφύγουν σε εύκολες λύσεις, αλλά θα επιλέξουν τη δύσκολη οδό της αναζήτησης πρωτότυπων λύσεων, σε συνδυασμό με το θάρρος για αντίσταση εναντίον τάσεων αποδόμησης όλων εκείνων των αξιών που κράτησαν την πατρίδα μας όρθια επί αιώνες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου