ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ξεκίνησε η κάθοδος των μυρίων

ξεκίνησε-η-κάθοδος-των-μυρίων-353875

Αρχισε χθες η επιστροφή των εκδρομέων των νησιών στη βάση τους και θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο

Ξεκίνησαν χθες κατά κύματα οι αναχωρήσεις των τουριστών από τα νησιά των Βορείων Σποράδων μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου, με την κίνηση της επιστροφής να κορυφώνεται στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η πληθώρα δρομολογίων και επιλογών διευκολύνει την κάθοδο των μυρίων στη βάση τους, αλλά πολλοί, ιδιαιτέρως όσοι πήγαν διακοπές παίρνοντας μαζί και το ΙΧ τους, προνόησαν και εξασφάλισαν έγκαιρα το εισιτήριο της επιστροφής για κάθε ενδεχόμενο. Όπως εκτιμούν, ωστόσο, τουριστικοί και ναυτιλιακοί πράκτορες, ο χρόνος επιστροφής θα εξελιχθεί σταδιακά, ανάλογα με τη διάρκεια της καλοκαιρινής άδειας των εκδρομέων.

Η πληρότητα σε πλοία, ιπτάμενο δελφίνι και φλάιν κατ, αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά της τουριστικής σεζόν, ενώ όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο λιμενάρχης Σκοπέλου, Γιώργος Γκάρας, δεν υπήρξαν προβλήματα, ο κόσμος εξυπηρετήθηκε και όλα κύλησαν ομαλά στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε ότι ήταν τόσο μεγάλος ο όγκος των επισκεπτών της Σκοπέλου, ώστε δεν υπήρχε χώρος για πάρκιγκ στην παραλία του νησιού προχθές το βράδυ, εικόνα που διατηρήθηκε και τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Ανάλογη εικόνα και εντυπωσιακές πληρότητες σημειώθηκαν σε όλα τα νησιά, ενώ όπως ανέφερε ο Βασίλης Νικολάου, ο οποίος διατηρεί πρακτορείο έκδοσης εισιτηρίων στη Σκιάθο, μέχρι την ερχόμενη Κυριακή παρατηρείται πολύ μεγάλη ζήτηση, ενώ όσοι επισκέπτες έχουν οχήματα, λειτουργούν προνοητικά και κάνουν έγκαιρα κρατήσεις εισιτηρίων για την επιστροφή. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου, ο μεγάλος όγκος των εκδρομέων αναμένεται να αναχωρήσει εντός των επόμενων ημερών, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αναχωρήσει μεγάλος όγκος οχημάτων.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται στην ακτοπλοϊκή κίνηση που σημειώνεται στη Σκόπελο, ενώ όπως αναφέρει ο ναυτιλιακός πράκτορας Απόστολος Κοσύφης, «από χθες φεύγουν περισσότεροι και έρχονται λιγότεροι στο νησί». Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου, η κίνηση του Δεκαπενταύγουστου κινήθηκε στα περσινά πλαίσια, αλλά όπως υπογράμμισε «ο κόσμος κάνει πλέον με το ζόρι διακοπές, συγκεντρώνοντας με πολύ μεγάλη δυσκολία χρήματα για λίγες μέρες διαμονής σε κάποιο τουριστικό προορισμό».

Εμφανώς μειωμένο είναι το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Βλάϊκος, ναυτιλιακός πράκτορας της Αλοννήσου και πρώην δήμαρχος του νησιού. Ο ίδιος τονίζει ότι ο μέσος όρος διαμονής είναι τρεις έως πέντε μέρες για πολλούς επισκέπτες, σε αντίθεση με τις παλιές, καλές εποχές που οι διακοπές διαρκούσαν ένα μήνα. Πολλοί έκαναν έγκαιρα κράτηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά καράβια στη γραμμή των Βορείων Σποράδων, ενώ όπως εκτιμά ο ίδιος, μετά τις 20 Αυγούστου θα είναι κάθετη η πτώση στην ακτοπλοϊκή κίνηση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου