ΤΟΠΙΚΑ

Εκκληση για στείρωση και καταγραφή ζώων

εκκληση-για-στείρωση-και-καταγραφή-ζώ-354003

Οι φιλόζωοι καλούν τους πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν

Εκκληση προς τους πολίτες να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων και του νόμου, να προχωρήσουν στη στείρωση των ζώων και την καταγραφή τους και να απαιτήσουν τον έλεγχο των δεσποζόμενων απευθύνει το Φιλοζωϊκό Σωματείο Βόλου «Κόσμος και Φύση».

Με ανοιχτή επιστολή, το αναγνωρισμένο σωματείο, με απόλυτη γνώση της ευθύνης που του αναλογεί, κοινοποιεί κάποιες από τις σκέψεις του για το πρόβλημα των αδέσποτων.

Σύμφωνα με το φιλοζωϊκό σωματείο, ο Βόλος έχει κατακλυστεί φέτος από αδέσποτα γατιά, σκυλιά, νεογέννητα ζώα, που παρά τις προσπάθειες κάθε δημοτικής μας αρχής δεν φαίνεται να μειώνονται.

Σαν Καλλικρατικός Δήμος, από το 2011 μέχρι σήμερα, ο Δήμος Βόλου, τονίζει, έχει στειρώσει πάνω από 2.000 σκυλιά, θηλυκά και αρσενικά, έχει θεραπεύσει πάλι ουκ ολίγα ζώα, με χρήματα που εν τέλει βγαίνουν ΚΑΙ από τις τσέπες μας. Το ετήσιο ποσό του δήμου ωστόσο, όπως προσθέτει, είναι συγκεκριμένο και βέβαια κάποτε εξαντλείται.

«Αναρωτιόμαστε λοιπόν πώς είναι δυνατόν τα αδέσποτα ζώα να αυξάνονται τη στιγμή που Δήμος Βόλου και φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν τόσες προσπάθειες;» διερωτάται.

Για το φιλοζωϊκό σωματείο «Κόσμος και Φύση», οι λόγοι είναι πολλοί.

Κύριος λόγος, όπως επισημαίνει, είναι ότι ακόμη δεν υπάρχει φιλοζωική συνείδηση.

«Συνείδηση που να οδηγεί στην προστασία των ζώων, γιατί έτσι προστατεύεται ο άνθρωπος και η φύση. Συνείδηση η οποία οδηγεί στο να φέρομαι καλά στα ζώα γιατί είναι μέρος του οικοσυστήματος στο οποίο ζω και εγώ. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα προστατεύονται από τον νόμο, και αν δεν τον ακολουθούμε υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις.

Αυτή η έλλειψη συνειδήσεως κάνει τους συνανθρώπους μας να παρατάνε τα ζώα που δεν θέλουν πια στο βουνό, να μη στειρώνουν τα ζώα τους με αποτέλεσμα να γεννούν και τα νεογνά να πετιούνται στα σκουπίδια ή να αφήνονται στους δρόμους. Να κακοποιούν ζώα, γιατί δεν νοιάζονται για τις κυρώσεις» επισημαίνει.

Αυτή η έλλειψη συνειδήσεως, συνεχίζει περαιτέρω, έχει ως αποτέλεσμα γείτονες δήμοι μας (τουριστικού ενδιαφέροντος ή όχι) να μην έχουν πρόγραμμα στειρώσεων ή αποθεραπειών, παρά τον νόμο και παρά τις προτροπές του σωματείου.

Η έλλειψη συνείδησης και προγράμματος έχει ως αποτέλεσμα ακόμη το φιλοζωϊκό σωματείο να δέχεται καθημερινά εκκλήσεις για βοήθεια ζώων και από γειτονικούς δήμους, όπου όμως δεν μπορεί να προστρέξει.

«Εμείς, σαν σωματείο, όλα αυτά τα χρόνια απαιτήσαμε πολλά από τον δήμο μας, σταθήκαμε συχνότατα κριτές αλλά συχνά επίσης επικροτήσαμε πράξεις που δείχνουν σεβασμό προς τα δικαιώματα των ζώων αλλά και της κοινωνίας.

Σήμερα ζητάμε από τους συμπολίτες μας να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων και του νόμου. Να στειρώσουν και να καταγράψουν τα ζώα τους, να απαιτήσουν από τους ταγούς του δήμου τους την τήρηση του νόμου και τον έλεγχο των δεσποζόμενων. Ζητάμε την αρωγή και συμπαράστασή σας για ένα καλύτερο μέλλον για μας τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα της φύσης», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου