ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός… ο μισός στόλος ασθενοφόρων

εκτός-ο-μισός-στόλος-ασθενοφόρων-354251

Σε ιδιώτη διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ Σκιάθου λόγω ελλείψεων στο ΚΥ, τραυματίες τροχαίου – Ανακοίνωση του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας

Με την ψυχή στο στόμα εργάστηκαν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου τα πληρώματα του ΕΚΑΒ στον Βόλο, καθώς από τα 10 ασθενοφόρα που έχει στη διάθεσή του τα 7 ήταν «καθηλωμένα» στα συνεργεία λόγω ζημιών.

Όπως επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Παναγιώτης Δαριώτης -ύστερα από ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ για την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ τις ημέρες των πυρκαγιών- πράγματι, από το προηγούμενο Σάββατο μέχρι και χθες είχαν ακινητοποιηθεί επτά ασθενοφόρα, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να εξυπηρετούνται από τρείς κινητές μονάδες και ένα απλό ασθενοφόρο.

Τα περισσότερα οχήματα έχουν παρουσιάσει μηχανικές βλάβες, οι οποίες, όπως εκτιμάται, για να επιδιορθωθούν θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες. «Για μία ακόμη φορά καλούμαστε να εργαστούμε και να εξυπηρετήσουμε τους συνανθρώπους μας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τέτοιες ζημιές και οι οποίες δυστυχώς δεν αποκαθίστανται άμεσα. Έχουμε πει πολλές φορές πως ο στόλος των ασθενοφόρων θα πρέπει να αντικατασταθεί. Αυτά τα οχήματα έχουν «γράψει» πολλά χιλιόμετρα και είναι λογικό να βγάζουν ζημιές. Χρειάζονται κονδύλια για τη συντήρησή τους αλλά και για την αντικατάστασή τους», συμπλήρωσε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Aπό την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ, στην ανακοίνωσή της κάνει αναφορά στη Μαγνησία τονίζοντας: ΕΚΑΒ Μαγνησίας: «Το τετραήμερο (12 έως 15/8) σε σύνολο 10 ασθενοφόρων οχημάτων επιχειρούσαν στην αρχή 4 και μετά 3. Τα υπόλοιπα είναι ακινητοποιημένα με βλάβες. Ο Κος Πολάκης ας αφήσει την ενασχόλησή του με τους εμπρηστές, είναι δουλειά άλλων, και ας ασχοληθεί να βελτιώσει τα του οίκου του, την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ και της Δημόσιας Υγείας. Να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα τσάμπα όπως στο Αθαμάνιο Άρτας, το χωριό του πρωθυπουργού».

Διακομιδή στο Πολυιατρείο της Σκιάθου ελέω ελλείψεων

Στο μεταξύ, τη συνδρομή του ιδιωτικού πολυιατρείου που λειτουργεί στη Σκιάθο αναγκάστηκε να ζητήσει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκιάθου ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου προκειμένου να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις δύο τραυματίες μετά από τροχαίο ατύχημα στον Περιφερειακό, ελέω των ελλείψεων σε προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό. Τον έναν μάλιστα από τους τραυματίες, καθ’ υπέρβαση μετέφερε στο ιδιωτικό ιατρείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και επιβαρυνθεί περισσότερο η υγεία του.

Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στη Σκιάθο. Ήταν 6.15 το απόγευμα, όταν τουριστικό λεωφορείο συγκρούστηκε μετωπικά με δίκυκλο στο ύψος που βρίσκεται η διασταύρωση προς το αεροδρόμιο. Ευτυχώς, την ώρα του τροχαίου στο τουριστικό λεωφορείο βρίσκονταν μόνο ο οδηγός του και ο γιος του οδηγού, οι οποίοι δεν τραυματίστηκαν.

Ωστόσο από τη σφοδρή σύγκρουση των οχημάτων τραυματίστηκαν οι επιβάτες του δικύκλου… Αμέσως κλήθηκαν δύο ασθενοφόρα. Το ένα ανήκει στο ιδιωτικό πολυιατρείο που λειτουργεί στο νησί, και το δεύτερο από τη βάση του ΕΚΑΒ που λειτουργεί στη Σκιάθο, τα οποία παρέλαβαν το ζευγάρι που είχε τραυματιστεί και το μετέφεραν στο πολυιατρείο του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ η διακομιδή στο ιδιωτικό ιατρείο έγινε μετά από συνεννόηση με τον ίδιο τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, καθώς οι δύο τραυματίες έπρεπε να υποβληθούν σε ακτινοδιαγνωστικές και βιοχημικές εξετάσεις και αυτό δεν ήταν εφικτό να γίνει στη δημόσια δομή, καθώς ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου δεν υπήρχε χειριστής των μηχανημάτων.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις και διαπιστώθηκε πως οι δύο τραυματίες δεν διέτρεχαν κίνδυνο, δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και το ζευγάρι των Ελλήνων τουριστών αναχώρησε από το πολυιατρείο.

Τι λέει το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας

«Ανθρώπινα, ως γιατρός, ο διευθυντής του Κ.Υ. Σκιάθου, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος έκρινε ότι θα έπρεπε οι τραυματίες να μεταφερθούν στο ιδιωτικό πολυιατρείο», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Βάσω Αυγέρη, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός που αποτέλεσε θέμα ευρείας συζήτησης στο νησί.

Από το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας μάλιστα εκδόθηκε και επίσημη ανακοίνωση χθες αργά το μεσημέρι, στην οποία τονίζονται τα εξής: «Σχετικά με το τροχαίο μεταξύ λεωφορείου και μοτοποδηλάτου που έγινε χθες και ώρα 18:15 στη Σκιάθο, διευκρινίζεται ότι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παραβρέθηκε άμεσα στο συμβάν απ’ όπου παρέλαβε έναν τραυματία, τον οποίο λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του, τον μετέφερε σε ιδιωτικό ιατρείο κατ’ εντολή του διευθυντή του Κ.Υ.».

Στην ίδια ανακοίνωση επίσης τονίζεται πως «μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, της διευθύντριας του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Β. Αυγέρη στις αρχές του καλοκαιριού, λειτουργεί πλέον βάση ΕΚΑΒ στη Σκιάθο επανδρωμένη με διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων. Είναι η πρώτη χρονιά που καλύπτεται το νησί όλο το 24ωρο, και ήδη η χρησιμότητα του φάνηκε ότι ήταν απαραίτητη μια και η Σκιάθος έχει υψηλό ποσοστό τουρισμού».

Παράλληλα, ανακοινώνεται πως προβλέπεται στην επόμενη προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού που θα πραγματοποιηθεί, να υπάρχουν και 2 θέσεις διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρων ώστε να ενισχυθεί το νησί της Σκιάθου, ενώ τέλος εκ μέρους της κ. Β. Αυγέρη, απευθύνονται ευχαριστίες τόσο τους φορείς του νησιού όσο και την ένωση ξενοδόχων της περιοχής, για την προσφορά τους στέγασης και σίτισης για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενώ σύντομα θα βρίσκεται στη Σκιάθο για περαιτέρω οργάνωση και βελτίωση των υπηρεσιών».

Το Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου πάντως συνεχίζει την προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου