ΤΟΠΙΚΑ

Στο μείον 30% ο τζίρος των σχολικών κυλικείων

στο-μείον-30-ο-τζίρος-των-σχολικών-κυλικ-361875

Πτώση κατά 30% είδαν στο τζίρο τους τα σχολικά κυλικεία την εκπαιδευτική χρονικά 2016-2017. Η οικονομική κρίση, όπως βιώνεται και στα νοικοκυριά, έχει μεγάλο αντίκτυπο στους επαγγελματίες του κλάδου, που καταλαβαίνουν στο πετσί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια σήμερα.

Η πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Μαγνησίας, Δώρα Καναβιτσά, ενημέρωσε ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανέχεια, με αποτέλεσμα τα οικονομικά προβλήματα να φαίνονται και στη σχολική κοινότητα.

«Αρκετοί μαθητές δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τυρόπιτα από το κυλικείο. Επιπλέον, δεν φέρνουν καν κολατσιό από το σπίτι» εξήγησε. Προσπαθώντας να περιγράψει την υφιστάμενη κατάσταση περαιτέρω, τόνισε ότι πολλά παιδιά μοιράζονται το πρωινό τους με συμμαθητές τους, που δεν έχουν. Το κολατσιό από το σπίτι αποτελεί συνήθη εικόνα ακόμη και για μαθητές του Λυκείου, αν και λόγω της εφηβείας έχουν συστολή.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι τιμές των προϊόντων των κυλικείων είναι της τάξεως των 50 λεπτών και του ενός ευρώ. Ενδεικτικά η κ. Καναβιτσά ενημέρωσε ότι το κουλούρι στοιχίζει 0,40 ευρώ, η τυρόπιτα 1,10 ευρώ, το σάντουιτς 1,35 ευρώ…

Τα κυλικεία βλέπουν σταθερή πτώση στο τζίρο τους τα τελευταία τρία χρόνια. «Εκείνο που μας βοήθησε φέτος είναι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές. Μας έδωσαν μία ανάσα. Πλέον πληρώνουμε 330 ευρώ το δίμηνο στο ΤΕΒΕ, ενώ παλαιότερα καταβάλαμε 520 ευρώ» εξήγησε.

Ο κλάδος πλέον αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. «Εάν δεν ανέβει το βιοτικό επίπεδο και συνεχίσει η φοροεπιδρομή, αυτό το μειωμένο εισόδημα ούτε εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να το διατηρήσουμε στο μέλλον, όπως και όλοι οι επαγγελματίες. Η δουλειά μας είναι εποχική. Το εισόδημα από τη λειτουργία των κυλικείων είναι επικουρικό για ένα σπίτι, δεν μπορεί να είναι κύριο. Παρ’ όλα αυτά έχουμε και εμείς τεράστιο ΦΠΑ (24%) όπως και όλοι κλάδοι», είπε η ίδια.

Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά οι επαγγελματίες δεν μπορούν να παραβλέψουν την ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυση των μαθητών. Η κ. Καναβιτσά είπε ότι η δωρεάν σίτιση από τους αρμόδιους φορείς είναι απολύτως αναγκαία.

«Ο δήμος Βόλου υλοποίησε πρόγραμμα με μεγάλη επιτυχία. Ήρθε σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων και με συγκεκριμένα κριτήρια διένειμε δεκατιανό μέσα από τα κυλικεία», είπε, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μία πολύ καλή ενέργεια, η οποία βοήθησε παράλληλα και τους διαχειριστές των σχολικών κυλικείων.

Σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι ανάλογα πρέπει να κινηθούν και άλλοι φορείς, όπως η Εκκλησία που έχει δείξει επίσης ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση για το θέμα.

Η Ιερά Μητρόπολη επέλεξε να διανείμει το κολατσιό μέσω των γραφείων των διευθυντών. «Αυτό δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Αν και η Εκκλησία είχε θετική πρόθεση, ωστόσο στην πορεία φάνηκε ότι πολλοί μαθητές που είχαν ανάγκη, δεν απευθύνονταν στο γραφείο του διευθυντή λόγω ντροπής» εξήγησε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου