ΑΛΜΥΡΟΣ

ΚΚΕ: Τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας

κκε-τεράστιες-ελλείψεις-στα-κέντρα-υγ-362782

Με αφορμή το δυστύχημα που συνέβη χθες αργά το απόγευμα στις Νηές όπου 42χρονος εργάτης βρήκε φρικτό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από κλαρκ και την έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, από τις κομματικές οργανώσεις Σούρπης και Αλμυρού του ΚΚΕ, καταγγέλλονται «έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς αλλά και τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και γενικότερα στο Σύστημα Υγείας που στοιχίζουν ζωές».

Αναλυτικά, σε κοινή ανακοίνωση των δύο κομματικών οργανώσεων αναφέρονται τα εξής:

«Σε μια περίοδο που πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης διατυμπανίζουν την «αφοσίωση» τους για «Υγεία για όλους» και λύσεις στα «καθημερινά προβλήματα των πολιτών», ένα ακόμα τραγικό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και γενικότερα στο Σύστημα Υγείας που στοιχίζουν ζωές.

Νεκρός εργάτης ιχθυοτροφείου στις Νηες που τον καταπλάκωσε κλαρκ.

Πολλά τα ερωτηματικά και κυρίως για τα μέτρα ασφαλείας που παίρνονται (αν παίρνονται), για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (που δεν υπάρχουν ή δεν παρεμβαίνουν), για τις συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση, τις πιέσεις της εργοδοσίας κ.λ.π. Η διασφάλιση της κερδοφορίας για λογαριασμό των εργοδοτών απαιτεί την αντιμετώπιση της ζωής και της υγείας των εργαζομένων ως κόστος. Εξάλλου με «σημαία» την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων η συγκυβέρνηση στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης θα συνεχίσει το γκρέμισμα στα εργασιακά δικαιώματα και μόνο η δύναμη των ίδιων των εργαζομένων θα μπορέσει να το αποτρέψει.

Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις και μάλιστα σε μια δομή που καλύπτει μια τεράστια περιοχή και ένα μεγάλο κομμάτι του εθνικού αυτοκινητόδρομου.

Ζητήματα που έχουν επισημανθεί πολλές φορές από το ΚΚΕ και τους δημοτικούς και περιφερειακούς του συμβούλους χωρίς να δίνεται καμιά λύση.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες (θυμίζουμε τον πρόσφατο θάνατο ηλικιωμένου) διαπιστώνεται ότι το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αλμυρού δεν καλύπτεται σε όλες τις βάρδιες με οδηγό, δηλαδή στην ουσία δεν υπάρχει ασθενοφόρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο εργάτης διαπιστώθηκε ότι καταπλακώθηκε και έφερε σοβαρά τραύματα γύρω στις 8.20 το βράδυ και τελικά Κινητή Μονάδα τον παρέλαβε σχεδόν 1 ώρα μετά. Περιπολικό παρέλαβε εφημερεύουσα γιατρό για να την πάει στον τόπο του δυστυχήματος, χάνοντας κρίσιμο χρόνο για τις όποιες πιθανότητες υπήρχαν να δοθεί άμεση ιατρική και νοσηλευτική βοήθεια. Η τραγική επισήμανση ότι ο άτυχος συνάδελφος σκοτώθηκε ακαριαία, σε καμία περίπτωση δε αναιρεί την απαράδεκτη καθυστέρηση κινητοποίησης του απαραίτητου μηχανισμού. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν τις σοβαρότατες – εγκληματικές ελλείψεις.

Η κατάσταση αυτή έχει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής που συνεχίζει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο του τσακίσματος του δικαιώματος του λαού για υγεία – πρόνοια. Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψήφισε για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας. Οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤoΜΥ), θα απαρτίζονται από ένα γενικό γιατρό ή παθολόγο και παιδίατρο, που θα αποτελούν τον οικογενειακό γιατρό στους ενήλικες και τα παιδιά. Επίσης, θα υπάρχει ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος. Η κάθε μία ΤοΜΥ θα έχει στην ευθύνη της 10.000-15.000 άτομα και θα εργάζονται σε δύο βάρδιες, από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ. Καταλαβαίνουμε τι έχει να γίνει στην περιοχή μας.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Σούρπης και Αλμυρού του ΚΚΕ καταγγέλλουν τις κυβερνητικές ευθύνες στον τομέα της Υγείας, τις τεράστιες ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, την εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών για την Υγιεινή και Ασφάλεια .Καλούμε τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τη νεολαία της περιοχής μας, σε κοινή πάλη για το ζήτημα της υγείας του λαού, βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας, καταρρίπτοντας τις λογικές του «εφικτού» και του «ρεαλιστικού» που θυσιάζουν τις ζωές μας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου