ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης Ατομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

ζητούν-καλύτερες-συνθήκες-διαβίωσης-381116

Τα ελάχιστα ποσοστά αναπηρίας και οι χαμένες ευκαιρίες απασχόλησης τέθηκαν στον Υπ. Υγείας

Αναθεώρηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας στον ενιαίο πίνακα προσδιορισμού ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), από 35% σε 50% με την διάγνωση , καθώς η νόσος έχει πολλά αφανή συμπτώματα τα οποία θα έπρεπε να συνυπολογίζονται στην εκτίμηση της αναπηρίας, ζητά η Πανθεσσαλική Ένωση.

Το αίτημα τέθηκε πρόσφατα στον ίδιο τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, με τον οποίο συναντήθηκαν οι θεσμικοί εκπρόσωποι των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας , σε μία προσπάθεια να γίνουν αποδεκτά αιτήματα χρόνων, τα οποία αν επιλυθούν θα βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης των πασχόντων.

Αν για παράδειγμα με την εκδήλωση της νόσου τα άτομα ελάμβαναν ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, θα άνοιγε ο δρόμος για την ένταξή τους στην κατηγορία του 10% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, τα οποία έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε θέσεις αορίστου χρόνου.

Σοβαρά εξάλλου είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, όταν θα πρέπει να επανεξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους πάσχοντες, έχει διαπιστωθεί πολλές φορές πως οι μη αναλυτικές γνωματεύσεις έχουν προκαλέσει στρεβλή εικόνα για την κλινική εικόνα των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση που γίνεται από τις επιτροπές να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σημειώνεται επίσης, πως η σκλήρυνση κατά πλάκας εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες στην παραγωγική ηλικία για αυτό και αποτελεί πάγιο αίτημα της Ενωσης προς την Πολιτεία να θεσπιστούν μέτρα προστασίας διατήρησης των θέσεων εργασίας των ΑμΣΚΠ, καθώς επίσης να προκηρυχθούν επιδοτούμενα προγράμματα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή ακόμη και για μακροχρόνια απασχόληση.

Τέλος, επειδή το κόστος της φαρμακευτικής κάλυψης για τους πάσχοντες της νόσου είναι υψηλό, έχει ζητηθεί η μηδενική συμμετοχή των Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στις μαγνητικές τομογραφίες, καθώς επίσης και η χορήγηση τουλάχιστον δύο φυσιοθεραπειών την εβδομάδα εφόρου ζωής για τους πάσχοντες.

Να σημειωθεί πως στην πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας και το τοπικό παράρτημα δίνουν τη μάχη, προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα των ατόμων που νοσούν από τη νόσο. Ο σύλλογος αριθμεί 140 περίπου ενεργά μέλη, ωστόσο εκτιμάται ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί και πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι τουλάχιστον 500 σε όλη τη Θεσσαλία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου