ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση έως τις 7 Σεπτεμβρίου ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

παράταση-έως-τις-7-σεπτεμβρίου-για-τισ-α-382392

Ανάσα σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε δάση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δόθηκε στην… εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων. Σε τροπολογία που θα κατατεθεί στις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα δοθεί παράταση 40 ημερών, έως τις 7 Σεπτεμβρίου, στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στη Μαγνησία έχει παρατηρηθεί μεγάλο πρόβλημα, τόσο στα γραφεία στήριξης των κατά τόπους Δασαρχείων, λόγω μεγάλου συνωστισμού στην κατάθεση αντιρρήσεων, όσο και με τις επιδοτήσεις των αγροτών. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον νομό υπολογίζονται σε 149.695 στρέμματα και θα πρέπει οι αγρότες να υποβάλλουν αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο, είτε για εξαγορά είτε για χρήση της έκτασης.

Δύο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, χθες ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται έως τις 7 Σεπτεμβρίου η διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας όσο και αυτούς του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, «η παράταση σκοπεύει να δώσει επαρκή χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξαντλήσουν εντός του Αυγούστου και μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού».

Ταυτόχρονα, δίνει επιπλέον χρόνο στους αγρότες και τους καλλιεργητές που επιδοτούνται, να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή των αιτήσεων (παύει να ισχύει η 31/8/2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων και μετατίθεται στις 7/9/2017), ενώ διευκολύνει και τους κατοίκους εξωτερικού που θα βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα για καλοκαιρινές διακοπές, να ρυθμίσουν τυχόν εκκρεμότητές τους με τους δασικούς χάρτες.

Η νέα παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών παρέχει ένα τελευταίο προς αξιοποίηση περιθώριο στους δήμους, προκειμένου να υποβάλουν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, αποφεύγοντας τη δημιουργία προβλημάτων στους πολίτες των Περιφερειών τους.

Την παράταση ζητούσαν επιτακτικά τον τελευταίο καιρό τόσο οι αγροτικές ενώσεις όσο και διάφοροι φορείς όπως η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, οι τοπογράφοι μηχανικοί και οι δικηγόροι, γιατί υπήρχε μεγάλος συνωστισμός στα γραφεία και ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθουν. Επίσης ο όγκος των υποθέσεων ήταν τόσο μεγάλος, που το ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου αδυνατούσε να τις δεχθεί.

Στο Πήλιο τα μεγαλύτερα προβλήματα

Στη Μαγνησία μεγάλο πρόβλημα παρατηρήθηκε στα γραφεία στήριξης των κατά τόπους Δασαρχείων, λόγω του μεγάλου συνωστισμού στην κατάθεση των αντιρρήσεων καθώς και του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για τη γραφειοκρατική υποβολή και αποπεράτωση των αιτημάτων των πολιτών.

Σημειώνεται ότι στη Μαγνησία έγινε ανάρτηση 2.383.671.711,40 στρεμμάτων και το 48,39% της έκτασης είναι δασικές/χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οι δασικές εκτάσεις στη Μαγνησία, για τις περιοχές όπου έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών, είναι 1.153.457.236,84 στρέμματα. Οι εκτάσεις που ήταν δάσος και σήμερα εμφανίζονται ως οικισμοί ή αγροτικές εκτάσεις, με τις καταπατήσεις να περιλαμβάνονται μέσα σε αυτές, αντιστοιχούν στο 4,70% του νομού, δηλαδή σε 112.050.606,11 στρέμματα. Μέσα σε αυτό υπάρχουν και νόμιμες εκχερσώσεις και οι ιδιοκτήτες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν σε περιοχές του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στον Αλμυρό και το Νότιο Πήλιο

Όμως πολλά χωράφια -κυρίως στο Πήλιο- εγκαταλείφτηκαν μετά το 1945 και δασώθηκαν, αυτά ανέρχονται σε ποσοστό 2,77% δηλαδή σε 66.112.536 στρέμματα και τα αγροτικά τμήματα που δεν μεταβλήθηκαν από τις αεροφωτογραφίες του 1945 αντιστοιχούν στο 28,56%, δηλαδή σε 680.746.640,48 στρέμματα.

Στο σύνολο των στατιστικών στοιχείων, δάση και δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε 65,95%, δηλαδή σε 1.572.053.647,81 στρέμματα, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις σε 12.512.670,81 στρέμματα, δηλαδή σε ποσοστό 0,52% και οι άλλες μορφής εκτάσεις σε 799.105.393,42 στρέμματα, δηλαδή σε ποσοστό 33,52%.

Στις τελεσίδικες αποφάσεις πράξεις χαρακτηρισμού και αποφάσεις επιτροπών για μη δασικές, το ποσοστό ανέρχεται σε 4,97% δηλαδή σε 118.358752,94 στρέμματα.

Αναστατωμένοι οι αγρότες του νομού

Μεγάλο πρόβλημα όμως υπάρχει στη Μαγνησία και με τις επιδοτήσεις των αγροτών. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Μαγνησία υπολογίζονται σε 149.695 στρ. και θα πρέπει οι αγρότες να υποβάλλουν αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο, είτε για εξαγορά της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975, είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007. Αυτό έχει αναστατώσει τους αγρότες της Μαγνησίας που απειλούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, αφού τους υποχρεώνει το κράτος να ξαναπληρώσουν την περιουσία τους. Από την άλλη, η κυβέρνηση τους διαμηνύει ότι η εξαγορά είναι μονόδρομος και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε θα μπορεί να γίνει στο ένα τέταρτο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και σε 100 δόσεις.

Η Ενωση Περιφερειών

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Περιφερειών ζητούσε επιτακτικά παράταση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο γενικός γραμματέας της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης ανέπτυξαν τις θέσεις της ΕΝΠΕ στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος δεσμεύτηκε να τις υλοποιήσει.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ θεωρεί την παράταση επιβεβλημένη λόγω του τεράστιου όγκου σε αριθμό αμφισβητήσεων, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για τη γραφειοκρατική υποβολή και αποπεράτωση των αιτημάτων.

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να αποκλειστούν χιλιάδες γεωργοί από το καθεστώς των επιδοτήσεων και η χώρα να χάσει εκατομμύρια ευρώ πόρων που εισρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και επαναφέρει την πρόταση που έχει καταθέσει και στο παρελθόν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, να ληφθούν αριθμοί ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου για όλους τους γεωργούς, των οποίων τα επιδοτούμενα αγροτεμάχιά τους εμφανίζουν πρόβλημα.

Ψυχρολουσία εν μέσω διακοπών

Σύμφωνα με τη Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφο μηχανικό, την τελευταία βδομάδα συνεχώς προσέρχονται στα γραφεία των μηχανικών και δασολόγων ιδιοκτήτες που μαθαίνουν ότι το ακίνητό τους έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση και θέλουν να τα τοπογραφήσουν και να κάνουν αντίρρηση. Επίσης τώρα αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και οι ξένοι-κάτοικοι εξωτερικού, που έρχονται για τις διακοπές τους στο Πήλιο και μαθαίνουν για την όλη διαδικασία, και δεν πιστεύουν πώς μπορεί κάτι που αγόρασαν εδώ και χρόνια, να διεκδικείται τώρα από το δημόσιο σαν δασικό.

«Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχουν μαζί τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (συμβόλαια αγοράς, τοπογραφικά, άδεια οικοδομής, πράξη χαρακτηρισμού δασαρχείου κλπ) , διότι τα έχουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και θα πρέπει να τους τα αποστείλουν από το εξωτερικό. Επίσης, την τελευταία βδομάδα ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληροφόρησε τους αγρότες ότι 170.000 επιδοτήσεις είναι στον αέρα, γιατί τα αγροτεμάχια τους έχουν πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες. Για αυτό και είναι επιβεβλημένη η παράταση, ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να ασκήσουν το δικαίωμά τους υποβάλλοντας αντίρρηση. Πρέπει να πούμε ότι η ένσταση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε σχετική ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ (http://www.ktimatologio.gr)», αναφέρει η κ. Μπακλατσή.

Η ίδια εφιστά την προσοχή ότι όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν σε έντυπη μορφή, στο αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.) του Νομού. Αναλυτικά τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να κατατεθούν είναι:

Α. Υπογεγραμμένο το αντίγραφο της αντίρρησής του, όπως αυτό τυπώνεται από την ηλεκτρονική φόρμα της ΕΚΧΑ και αφού λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.

Β. Έγγραφα (απλά αντίγραφα) που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον όπως: συμβολαιογραφικά έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις, παραχωρητήρια, πράξεις τακτοποίησης, αποφάσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, υποθήκη και δουλείες, επικαρπία, οίκηση, δουλεία οδού, ξυλεύσεως, βοσκής, αντλήσεως ύδατος, μίσθωση, επίμορτη αγροληψία, χρονομεριστική μίσθωση, προσύμφωνο πώλησης – δωρεάς ακινήτου, οικοδομική άδεια, βεβαιώσεις από αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. για αναδασμό, κληροτεμάχια κ.λπ.), τοπογραφικά, φωτοερμηνείες κ.ά.

Γ. Αντίγραφο του εντύπου Ε9 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, που υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ., εφόσον από αυτό προκύπτει η ταυτότητα του ακινήτου.

Δ. Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου

Ε. Το Αποδεικτικό πληρωμής του αναλογούντος ειδικού τέλους (χρηματικό παράβολο).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου