ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαιδευτικοί αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρώσεις

εκπαιδευτικοί-αντιμέτωποι-με-πρόστι-386137

Συμμετέχουν σε σχολικές επιτροπές των δήμων, αλλά δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να καταθέσουν γι’ αυτό τον λόγο πόθεν έσχες

Αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα βρίσκονται εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας, που δεν φρόντισαν να υποβάλλουν εγκαίρως πόθεν έσχες και επιπλέον κινδυνεύουν και με ποινικές κυρώσεις αν δεν φροντίσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως τέλος του μήνα. Η υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες αφορά σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν ως μέλη στις σχολικές επιτροπές των δήμων.

Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στη Μαγνησία, φαίνεται ότι δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς μέλη των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες που συνεπάγεται η συμμετοχή τους στις επιτροπές αυτές. Σημειώνεται ότι οι μέσω των συγκεκριμένων επιτροπών γίνεται η κατανομή των χρημάτων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων και εγκρίνονται κονδύλια για επισκευές και προμήθειες αναλωσίμων.

Όσοι δεν γνώριζαν για την υποχρεωτική από τον νόμο υποβολή πόθεν έσχες, έλαβαν τις περασμένες ημέρες στα e-mailτους ηλεκτρονικά μηνύματα από την αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

«Εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης εντός τριάντα (30) ημερών από την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας επισύρει διοικητικό πρόστιμο, ενώ η παράλειψη υποβολής δήλωσης, μετά το πέρας του ως άνω χρονικού διαστήματος (30/07/2017), συνεπάγεται ποινικές κυρώσεις», έγραφαν τα ηλεκτρονικά μηνύματα που παρέλαβαν εκπαιδευτικοί.

Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Εκπαιδευτικοί είναι αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα, ενώ παράλληλα καλούνται να δώσουν αγώνα… ταχύτητας για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την υποβολή των δηλώσεων προκειμένου να μην υποστούν και ποινικές κυρώσεις: να λάβουν βεβαιώσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και των μηδενικών, να δηλώσουν αντικείμενα μεγάλης αξίας, να αναζητήσουν συμβόλαια ακίνητης περιουσίας των ίδιων και πρώτου βαθμού συγγενών τους, να μεταβούν στον λογιστή και να πληρώσουν το αντίτιμο προκειμένου να καταθέσουν τη δήλωση.

Για το πρόβλημα έχει ήδη ενημερωθεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. «Έχουμε ζητήσει να δοθεί παράταση και να μην υποστούν τις κυρώσεις οι εκπαιδευτικοί που δεν κατέθεσαν πόθεν έσχες, όχι γιατί αγνόησαν αλλά γιατί δεν είχαν ενημερωθεί για την υποχρέωσή τους αυτή που απορρέει από τη συμμετοχή τους στις σχολικές επιτροπές των δήμων», ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου