ΤΟΠΙΚΑ

Απορρίφθηκε η προσφυγή της ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ

απορρίφθηκε-η-προσφυγή-της-δευαμβ-κατ-387755

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκαναν πραγματογνώμονες του ΤΕΕ επί του έργου που παρέδωσε η ΕΡΓΗΛ, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις

«Βόμβα» Αρείου Πάγου για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΥΑΜΒ, κατά της απόφασης του 2014 του ίδιου δικαστηρίου, βάσει της οποίας κρίθηκε ότι η επιχείρηση παρέλαβε αυτοδίκαια το έργο της επέκτασης και βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης στον Βόλο και με την οποία η ΕΡΓΗΛ διεκδικεί επιπλέον ποσό 4.028.026,46 ευρώ πλέον των τόκων.

Η ΔΕΥΑΜΒ είχε προσφύγει κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου ζητώντας να επανεξεταστεί από την αρχή η υπόθεση. Για να στηρίξει τη θέση της είχε προσκομίσει στην ογκώδη δικογραφία και την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ Μαγνησίας, που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2015. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκαναν πραγματογνώμονες του ΤΕΕ επί του έργου που παρέδωσε η ΕΡΓΗΛ, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ όσων προέβλεπε η αρχική μελέτη κι όσων κατασκεύασε η εργολήπτρια εταιρεία.

Μάλιστα η ΔΕΥΑΜΒ μιλούσε για ζημία που υπέστη ύψους 5.296.654,83 ευρώ.

Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος, απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΥΑΜΒ, δικαιώνοντας για μία ακόμη φορά την ΕΡΓΗΛ, που διεκδικεί σχεδόν 4 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της τοπικής επιχείρησης ύδρευσης.

Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αρ. Σαββάκη, που πάντως δεν κάμπτει τον αγώνα της επιχείρησης απέναντι στην εταιρεία. «Υπάρχουν κι άλλες δικαστικές υποθέσεις σε εκκρεμότητα» είπε.

Για το θέμα, από το γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΥΑΜΒ κατά της εταιρείας ΕΡΓΗΛ, δικαιώνοντας, έστω και σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, τον εργολάβο και όσους είτε συνειδητά είτε από αμέλεια, συνέργησαν ώστε η επιχείρηση να κινδυνεύει με ένα συντριπτικό και μη αναστρέψιμο οικονομικό πλήγμα, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνική εταιρεία, που είχε αναλάβει το 2005 να εκτελέσει το έργο επέκτασης του δικτύου ύδρευσης Μείζονος Βόλου, το παρέδωσε με σοβαρότατες ελλείψεις. Η Επιτροπή Παραλαβής που είχε συστήσει η Δημοτική Επιχείρηση του Βόλου, η ΔΕΥΑΜΒ (το 2013) κάλεσε την τεχνική εταιρεία να διορθώσει τις μετρήσεις που είχε υποβάλει και να μειώσει τις χρεώσεις της στο μέτρο των εργασιών που είχε πράγματι εκτελέσει. Η τεχνική εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση αυτή και προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την πληρωμή έργου που δεν είχε εκτελέσει.

Σημειωτέον, ότι οι ελλείψεις του έργου επιβεβαιώθηκαν και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Μαγνησίας, με εκτενή και εμπεριστατωμένη έκθεσή του (που παραδόθηκε το 2015), που ζητήθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή και που πάντως γεννά απορίες γιατί δεν ζητήθηκε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Προς μεγάλη μας έκπληξη ο Άρειος Πάγος με απόφασή του (το 2014) έκρινε ως αυτοδικαίως εγκεκριμένη τη λανθασμένη επιμέτρηση του αναδόχου θεωρώντας ότι δεν ήταν αναγκαίος ο επανέλεγχός της από τις αρμόδιες επιτροπές του δήμου, δηλαδή της ΔΕΥΑΜΒ. Επιπλέον το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι έχει συντελεσθεί αυτοδικαίως και η παραλαβή του Έργου!

Βεβαίως σεβόμεθα τις κρίσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πλην όμως τις κριτικάρουμε ως απαράδεκτες και αδικούν στο έπακρο τους κατοίκους του Βόλου, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν έργο που δεν έχει εκτελεστεί με μόνο επιχείρημα την εφαρμογή πλασματικών νομικών διαδικασιών. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει έτσι.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην πρωθυπουργική ρήση περί “θεσμικών εμποδίων”, ή να κάνουμε επίκληση αντικειμενικών γεγονότων, όπως της έλλειψης ουσιαστικής αντίδρασης από προηγούμενες διοικήσεις, με αποτέλεσμα να παραλάβουμε μία σχεδόν χαμένη υπόθεση.

Ωστόσο δεν αναζητούμε ούτε δικαιολογίες ούτε αφορμές για υποχώρηση. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας και με πλήρη πεποίθηση ότι μπορεί να χάθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος, συνεχίζουμε απαρέγκλιτα, χωρίς ταλαντεύσεις τον αγώνα προκειμένου να έλθει η τελική δικαίωση της ΔΕΥΑΜΒ, δηλαδή ολόκληρης της κοινωνίας του Βόλου, που απαιτεί τα περιουσιακά στοιχεία της πόλης να μη γίνουν λάφυρα των εργολαβικών και άλλων συμφερόντων, που δυστυχώς τόσο αρνητικά λειτουργούν στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η ΔΕΥΑΜΒ συνεχίζει τον αγώνα της και θα αξιοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή της κατά της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Πιστεύοντας στην ορθοκρισία των Ελλήνων δικαστών, είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες του Δήμου Βόλου θα δικαιωθούν και θα απαλλαγούν από τις παράλογες χρεώσεις που διεκδικεί ο εργολάβος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου