ΤΟΠΙΚΑ

Φέσι πάνω από 1 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της Μαγνησίας

φέσι-πάνω-από-1-εκατ-ευρώ-του-εοπυυ-στα-φ-388229

Φέσι που υπολογίζεται σε ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έχει… φορέσει ο ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της Μαγνησίας. Πρόκειται για συνταγές που εκτελέστηκαν προς όφελος των ασφαλισμένων και αφορούν σε αναλώσιμα υλικά για διαβητικούς και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, για τα οποία οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πληρωθεί μολονότι τα χορήγησαν από τον περασμένο Ιανουάριο. Στην προχθεσινή γενική τους συνέλευση, οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας αποφάσισαν ότι εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση τότε θα προχωρήσουν σε επ’ αόριστον άρση της πίστωσης επί της συγκεκριμένης σύμβασης. Αν γίνει αυτό, οι ασφαλισμένοι, κυρίως διαβητικοί, αλλά και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ορθοπεδικά ή πνευμονολογικά προβλήματα, θα πρέπει να πληρώνουν για υλικά που δικαιούνται μέσω ΕΟΠΥΥ από την τσέπη τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κων. Ματσιόλη, όπως προκύπτει μέσα από τον διανεμητικό λογαριασμό που διατηρεί από 1η Ιουνίου ο τοπικός σύλλογος, και στον οποίο εμφανίζονται οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ σε κάθε ένα από τα 240 μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου, μόνο για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, οι οφειλές του οργανισμού αφορούν σε ποσό ύψους 380.000 ευρώ. Οι 180.000 ευρώ είναι οφειλές του Μαΐου και οι 200.000 ευρώ οφειλές του Ιουνίου.

Όμως το… φέσι «τρέχει» από τον περασμένο Ιανουάριο και εκτιμάται ότι πλέον έχει «σκαρφαλώσει» σε ποσό άνω του ενός εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε φαρμακοποιό οφείλεται ποσό περίπου 4.000 ευρώ.

«Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ αντιστοιχούν στο 8-10% του τζίρου των φαρμακείων», ανέφερε ο κ. Ματσιόλης.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνέλευση του συλλόγου. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος, τα αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά υλικά που χορήγησαν τα φαρμακεία σε ασφαλισμένους και για τα οποία δεν έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. «Πολλές συνταγές που έχουν εκτελεστεί, κόβονται και οι φαρμακοποιοί χάνουν τα χρήματά τους και την ίδια ώρα μειώνονται οι τιμές των αναλώσιμων, με αποτέλεσμα τα φαρμακεία να αναγκάζονται να πουλήσουν σε μικρότερες τιμές αναλώσιμα που έχουν αγοράσει ακριβότερα», εξήγησε ο κ. Ματσιόλης.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία του Βόλου και της Μαγνησίας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο εκκαθάρισης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το 70% έχει αναίτιες περικοπές στις γνωματεύσεις των αναλωσίμων Ιανουαρίου 2017.

Δεν είναι δυνατόν όλα τα φαρμακεία να έχουν κάνει λάθη στις εκτελέσεις των εντολών.

Οι φαρμακοποιοί του Βόλου και της Μαγνησίας όλο αυτό το διάστημα που υφίστανται την απέραντη αυτή ταλαιπωρία απλήρωτοι, αποδεικνύουν περίτρανα την ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνουν απέναντι στις ευπαθείς ομάδες των ασθενών και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες τις οποίες όλοι αντιμετωπίζουν. Όμως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου