ΤΟΠΙΚΑ

Καταρρακτώδεις βροχές στη Μαγνησία

καταρρακτώδεις-βροχές-στη-μαγνησία-390291

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Το αποτύπωμά του άφησε στη Μαγνησία το κύμα κακοκαιρίας που έδωσε φθινοπωρινό χρώμα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά και στην πρώτη μέρα της εβδομάδας, με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ, που δεν επέτρεψαν χθες το πρωί τον απόπλου του επιβατηγού πλοίου Σίμι και του ιπτάμενου δελφινιού «Ερατώ». Οι περιοχές της Ζαγοράς και της Αλοννήσου βρέθηκαν ψηλά στη λίστα των περιοχών με τη μεγαλύτερη συχνότητα βροχής, 80 χιλιοστά και 79 χιλιοστά ανά ώρα αντίστοιχα, ενώ εξίσου έντονα ήταν τα φαινόμενα και στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μεταξύ, επί ποδός βρέθηκαν το έμψυχο δυναμικό και τα διαθέσιμα μηχανήματα των δήμων, με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου να βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα. Ο απολογισμός του καλοκαιρινού «τυφώνα» στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, που έκανε από προχθές αισθητή την παρουσία του, μεταφράστηκε σε πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή Καναλίων Κάρλας. Παράλληλα ο δρόμος προς Μικρό Περιβολάκι κατέστη δύσβατος λόγω της μεταφοράς φερτών υλών στο οδόστρωμα. Μηχανήματα του δήμου επιχειρούσαν από τις 6 χθες το πρωί να ανοίξουν τον δρόμο, ο οποίος έκλεινε ανά ημίωρο, περίπου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν, εξάλλου, σε καλλιέργειες βαμβακιών και καλαμποκιών σε Ριζόμυλο, Στεφανοβίκειο και σε όλο γενικά το εύρος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με το έμψυχο δυναμικό να βρίσκεται επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ραγδαία επιδείνωση του καιρού, με τη συνδρομή των διαθέσιμων μηχανημάτων.

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου σημειώθηκε επίσης σφοδρή βροχόπτωση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η οποία συνεχίστηκε και χθες, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη. Στο μεταξύ, ελιά προς την περιοχή του Χορευτού λύγησε κάτω από το βάρος της βροχής και τη σφοδρότητα του ανέμου, ενώ δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως σχολίασε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κουτσάφτης, η κατάσταση εντός των οικισμών ήταν ελεγχόμενη, ενώ ο απολογισμός θα γίνει μόλις κοπάσουν τα καιρικά φαινόμενα και προσεγγίσει τις αγροτικές περιοχές, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην αγροτική οδοποιία.

Επί ποδός βρέθηκαν, εξάλλου, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής δώδεκα συνεργεία του Δήμου Βόλου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα. Τα συνεργεία πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στις περιοχές Νεαπόλεως, ΚΤΕΛ, Λαρίσης, Αναλήψεως, Νέας Δημητριάδας και Διμηνίου καθαρίζοντας φρεάτια, προκειμένου να βρίσκουν δίοδο τα νερά της βροχής.

Κακοκαιρία στα νησιά

Μεγάλο όγκο βροχής δέχτηκαν, εξάλλου, τα νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ τα προβλήματα που προέκυψαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Στο μεταξύ, είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας για τους τουρίστες και είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες από τις τοπικές αρχές να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Στη Σκιάθο, ειδικότερα, προχθές το πρωί σημειώθηκε φωτιά σε στύλο της ΔΕΗ στην περιοχή του Ξάνεμου, λόγω των έντονων φαινομένων που επικρατούσαν στο νησί, και είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό την έντονη βροχόπτωση και τους δυνατούς ανέμους. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα από το τοπικό κλιμάκιο της ΔΕΗ, ενώ στο μεταξύ το έμψυχο δυναμικό και τα διαθέσιμα μηχανήματα τόσο του δήμου όσο και των τοπικών δυνάμεων, παρέμειναν σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν εξάλλου και στη γειτονική Σκόπελο, τα οποία, ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν με συντονισμένες ενέργειες και την ανάλογη προετοιμασία. Οι διακοπές ρεύματος δεν έλειψαν χθες και προχθές στο νησί. Στον Στάφυλο ειδικότερα, σημειώθηκε διακοπή ρεύματος που διήρκεσε δύο περίπου ώρες, ενώ στη χώρα της Σκοπέλου ήταν στιγμιαίες. Οι διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων, χωρίς, ευτυχώς, να προκαλέσουν δυσεπίλυτα προβλήματα. Φερτές ύλες μεταφέρθηκαν στο οδόστρωμα και μικρής κλίμακας κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πρανή του επαρχιακού δικτύου, ενώ παράλληλα είχε ληφθεί μέριμνα, προκειμένου να απομακρυνθούν τα παρκαρισμένα οχήματα στην περιοχή που αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα τον Σεπτέμβριο του 2015. Για την προστασία των οχημάτων άνοιξαν οι πύλες των προαυλίων του Δημοτικού και του Γυμνασίου της Σκοπέλου, τα οποία λειτούργησαν ως πάρκινγκ, μέχρις ότου κοπάσουν τα καιρικά φαινόμενα.

Σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε, εξάλλου, και στην Αλόννησο, όπου η κατάσταση ήταν επίσης ελεγχόμενη. Η βροχόπτωση ξεκίνησε προχθές τις πρώτες πρωινές ώρες, συνοδεύτηκε από διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν γύρω στις 6.30 τα ξημερώματα και στις 11 το πρωί, αλλά αποκαταστάθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο μεταξύ, όλοι βρίσκονταν επί ποδός, με τα συνεργεία του δήμου να κινούνται σε όλο το εύρος του νησιού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Απομακρύνεται η κακοκαιρία

Υποχωρεί σταδιακά η «Μέδουσα» που άπλωσε τα πλοκάμια της παντού, αλλάζοντας άρδην το σκηνικό του καιρού. Η ύφεση άρχισε να γίνεται σταδιακά αισθητή από χθες το βράδυ, ενώ όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Πρόβλεψης της ΕΜΥ, αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά η καλοκαιρινή εικόνα του καιρού, η ηλιοφάνεια και η άνοδος της θερμοκρασίας.

Το ψυχρό κύμα που εισέβαλε από τη βόρεια Ευρώπη, απομακρύνεται και όπως υπογραμμίζει ο κ. Καντερές, η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά από σήμερα και τις επόμενες μέρες, ο καιρός ανακτά πλέον τα συνήθη καλοκαιρινά χαρακτηριστικά του στην περιοχή της Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου