ΤΟΠΙΚΑ

Drones στη Μαγνησία για τις πυρκαγιές

drones-στη-μαγνησία-για-τις-πυρκαγιές-390790

ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σε προτεραιότητα είναι πανελληνίως η Μαγνησία και η Θεσσαλία για τη χρήση των υπηρεσιών Drones, με τα οποία εξοπλίστηκε φέτος για πρώτη φορά το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα πολυκόπτερα (Drones) είναι μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, με ακτίνα δράσης 150 χιλιομέτρων και δυνατότητα να πετάξουν μέχρι και τα 21.000 πόδια, μεταφέροντας έτσι σημαντικές πληροφορίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σε δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Αχιλλέας Τζουβάρας, εξήγησε ότι η Μαγνησία και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας βρίσκονται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών λόγω της γεωγραφίας τους.

Το Πήλιο και οι Σποράδες, ανέφερε συγκεκριμένα, έχουν δώσει στο παρελθόν δύσκολες πυρκαγιές λόγω της πλούσιας βλάστησής τους. Το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν και σε υψηλή ζώνη επικινδυνότητας για πυρκαγιές.

Τα νησιά και το βουνό των Κενταύρων, σημείωσε ο ίδιος περαιτέρω, φυλάγονται καλά από πυρκαγιές. «Έχουμε ικανοποιητικό αριθμό πυροσβεστών και πεζοπόρο τμήμα Θεσσαλίας. Είναι όλοι μέρα-νύχτα στο πόδι, όπως ακριβώς προβλέπεται όταν η Μαγνησία μπαίνει στη ζώνη επικινδυνότητας 3 και όχι 2 όπως είναι σήμερα», είπε ο ίδιος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου αντιμετώπισε με επιτυχία το αμέσως προηγούμενο διάστημα μεγάλες πυρκαγιές πριν αυτές λάβουν διαστάσεις, συνέχισε περαιτέρω και αναφερθείς στο φαινόμενο καύσης σιτοκαλαμιών στη Λάρισα τόνισε ότι «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όταν δεν υπάρχει η βοήθεια των κατοίκων και των φορέων. Οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν άδεια».

Ο κ. Τζουβάρας, ο οποίος έρχεται τακτικά στον Βόλο και τη Μαγνησία, επισκέφτηκε προχθές το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αργαλαστής, ενώ είναι πάντοτε κοντά σε όλους τους πυροσβεστικούς σταθμούς και συνδράμει σε ό, τι χρειάζονται εάν παρουσιάζεται ανάγκη.

Τα Drones

Τα drones της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας ξεκίνησαν να πετούν τον Μάιο. Είναι βενζινοκίνητα και αποτελούνται από έναν δίχρονο κινητήρα με απλή βενζίνη με αυτονομία πτήσης 24 ωρών, ακτίνα δράσης τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων, ενώ μπορούν να φτάσουν σε ύψος κοντά στα 21.000 πόδια.

Αστυνομία και Πυροσβεστική μπορούν να πετούν τρία σύγχρονα βενζινοκίνητα drones και ακόμη τέσσερα ηλεκτροκίνητα με αυτονομία 3,5 ωρών πτήσης.

Είναι εξοπλισμένα με κάμερες και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ο οποίος μεταφέρει πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου.

Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και στις εθνικές οδούς για τη βοήθεια της Τροχαίας. Στο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, όπως παρακολούθηση στόχων, εντοπισμός φυτειών ναρκωτικών.

ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική διαθέτουν κινητό κέντρο ελέγχου για τα αεροσκάφη, στο οποίο φτάνει ζωντανά η εικόνα που καταγράφουν τα drones στον αέρα. Το κινητό κέντρο ελέγχου μπορεί να δώσει εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, προκειμένου οι επικεφαλής να μπορούν να συντονίσουν μια κατάσβεση πυρκαγιάς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου