ΤΟΠΙΚΑ

«Με τσαπιά και θκέλια» στο Χόλυγουντ

με-τσαπιά-και-θκέλια-στο-χόλυγουντ-417272

Δρόμους προώθησης των προϊόντων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στην Αμερική άνοιξε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θ’κέλια» που πραγματοποιήθηκε στο φετινό, 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Με αφορμή την προβολή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια πορείας και δράσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, στην καρδιά του Χόλυγουντ, πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές εμπορικές επαφές με την Αμερικανική αγορά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ομογένεια της Αμερικής υποδέχτηκε με ενθουσιώδη σχόλια την προβολή της ταινίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου στο «Egyptian theatre» του Λος Άντζελες, έναν χώρο ιστορικό, που συνδέθηκε με έναν διεθνή θρύλο, τον Τσάρλυ Τσάπλιν.

Στην προβολή της ταινίας παραβρέθηκαν ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάγδαρης και ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Διονύσης Βαλασσάς, ο οποίος είχε επαφές με σημαίνουσες προσωπικότητες της Αμερικής. Όπως αναφέρει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, συναντήθηκε με τον Έλληνα πρόξενο του Λος Άντζελες, Γρηγόρη Καραχάλιο και τον ομογενή μεγαλοεπιχειρηματία Ντίνο Ανδριανό, ο οποίος αναπτύσσει πολύ σημαντική δράση στον χώρο των τροφίμων. Οι εμπορικές επαφές είχαν αντικείμενο την προώθηση των μήλων του συνεταιρισμού στην Αμερική, καθώς επίσης και του νέου προϊόντος, που είναι το πετιμέζι από μήλα ΠΟΠ φιρίκια.

«Η παρουσία μας στην Αμερική ήταν περισσότερο πολιτιστικού χαρακτήρα, αλλά προσπαθήσαμε να διευρυνθούμε και σε εμπορικό πεδίο», επεσήμανε ο ίδιος. Παράλληλα, ο κ. Βαλασσάς ανέφερε στους ομογενείς της Αμερικής ότι το μήλο στάρκιν για το οποίο φημίζεται η Ζαγορά, ήρθε στην περιοχή πριν από 80 χρόνια, χάρη σε Ζαγοριανό μετανάστη από την Καλιφόρνια. «Εμείς επιστρέψαμε στην Καλιφόρνια από άλλο δρόμο, μέσω του ντοκιμαντέρ, και σε συμβολικό επίπεδο αυτό άγγιξε τους ομογενείς», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθυντή του συνεταιρισμού Ζαγοράς, είναι πολύ σημαντική η προβολή στην Αμερική, διότι δείχνει ένα θετικό πρότυπο της ελληνικής πραγματικότητας.

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Γιώργος Λάγδαρης, επισημαίνει από την πλευρά του ότι η συγκεκριμένη παραγωγή επιλέχθηκε μεταξύ των 15 που προβλήθηκαν, ενώ οι συμμετοχές ήταν πολυάριθμες, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό, τόσο για τον συνεταιρισμό Ζαγοράς όσο και για την ομάδα παραγωγής.

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ: σκηνοθεσία – εκτέλεση παραγωγής Γιώργος Λάγδαρης, έρευνα και κείμενα Αλέξανδρος Καπανιάρης, πρωτότυπη μουσική Ανδρέας Κατσιγιάννης, μοντάζ Αθανασία Ξαφάρα, διεύθυνση φωτογραφίας Τάσος Νικολάου, αφηγητές Γιάννης Καπουρνιώτης και Δημήτρης Δακτυλάς, Αντώνης Πολίτης υπεύθυνος για τις προφορικές μαρτυρίες, Θέμης Χατζηνικολάκης διευθυντής παραγωγής.

«Είναι καταξίωση για μας η προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, είπε ο ίδιος, διότι παρουσιάστηκε στη Μέκκα του κινηματογράφου, στην καρδιά της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής και δίνει στους θεατές να καταλάβουν τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας σε ένα ορεινό χωριό, όπως η Ζαγορά και τι σημαίνει να δουλεύεις με τη γη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε προηγουμένως στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου και έπεται συνέχεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου