ΤΟΠΙΚΑ

Ελένη Κολιοπούλου: Χρειαζόμαστε επειγόντως επενδύσεις

ελένη-κολιοπούλου-χρειαζόμαστε-επει-417424

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις. Πολλές και μεγάλες, άμεσες και έμμεσες», επισημαίνει σε συνέντευξή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας Ελένη Κολιοπούλου. Ένα χρόνο μετά την εκλογή της στο τιμόνι του ΣΒΘΚΕ, η πρόεδρος της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και που δεν επιτρέπουν, όπως λέει, την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Θεωρεί μάλιστα πως η συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup, δεν αρκεί από μόνη της ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια, και αναφέρεται στο πλαίσιο των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και για τα οποία η επιχειρηματική κοινότητα έχει χτυπήσει πολλές φορές «καμπανάκι».

«Δεν ζητάμε προστασία. Ζητάμε άρση των αντικινήτρων και δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για να δουλέψουμε», επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Κολιοπούλου, ενώ όσον αφορά τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, εκτιμά πως παρότι «τα χτυπήματα της κρίσης» είναι πολλά υπάρχουν τομείς που υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Σήμερα, Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΒΘΚΕ, στην οποία η κ. Ελένη Κολιοπούλου θα αναφερθεί αναλυτικά στα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς. Επίσημοι ομιλητές στη συνέλευση θα είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κων. Μπακογιάννης.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κυρία Κολιοπούλου, πριν ένα χρόνο, με αφορμή την εκλογή σας στο τιμόνι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, στην ομιλία σας ενώπιον του υφυπουργού Οικονομίας, περιγράφατε ένα αρνητικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Έχετε την αίσθηση ότι τα πράγματα από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο και γιατί;

Γίνονται βήματα. Δεν μπορώ αυτό να μην το αναγνωρίσω. Όμως καθυστερεί η διαμόρφωση ενός χειροπιαστού πλαισίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πάντα στο μυαλό μας θα πρέπει να έχουμε τη δημιουργία ενός υγιούς παραγωγικού μοντέλου που θα δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Χρειαζόμαστε επενδύσεις. Πολλές και μεγάλες, άμεσες και έμμεσες. Αυτές όμως οι επενδύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν όταν στο οικονομικό περιβάλλον υπάρχουν εκκρεμότητες όπως η αδυναμία ένταξης των ομολόγων του Δημοσίου στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αποθάρρυνση της επιστροφής των ιδιωτικών κεφαλαίων και καταθέσεων στις τράπεζες, η έλλειψη της δυνατότητας των επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η διατήρηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Βασικές προϋποθέσεις που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί και δεν διευκολύνουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πώς να προσελκυστούν επενδύσεις όταν διαχρονικά λείπει ένα σύγχρονο ευνοϊκό και σταθερό φορολογικό σύστημα, το μη μισθολογικό κόστος είναι υψηλότατο και συγχρόνως μη ανταποδοτικό, το κόστος ενέργειας είναι υψηλότατο, μη ανταγωνιστικό σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές μας, υπάρχει ένα προβληματικό σύστημα αδειοδότησης, δεν υπάρχουν σαφώς προσδιορισμένες χρήσεις γης, δεν υποστηρίζονται δυναμικά οι ιδιωτικοποιήσεις στη λογική της αξιοποίησης, οι υποδομές είναι ανεπαρκείς και αναφέρομαι στις βιομηχανικές περιοχές, στα δίκτυα, στο λιμάνι, στο σιδηροδρομικό δίκτυο κλπ. Και προσοχή. Δεν ζητάμε προστασία. Ζητάμε άρση των αντικινήτρων και δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για να δουλέψουμε.

Η συμφωνία στο Eurogroup εκτιμάτε ότι ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψει η οικονομία σε μία κανονικότητα;

Η συμφωνία στο Eurogroup είναι σαφώς μια καλή εξέλιξη, η οποία απομακρύνει την αβεβαιότητα και αποκαθιστά εν μέρει την ασφάλεια. Και όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, πρέπει επιτέλους να περάσουμε στην επόμενη μέρα και να τη σχεδιάσουμε, καθώς το ζήτημα της ανάπτυξης δεν αφορά στους δανειστές, υπερβαίνει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας έναντι των εταίρων δανειστών, είναι μια καθαρά δική μας εσωτερική υπόθεση και αναφέρεται στους στόχους και τις επιδιώξεις μας ως χώρα, κοινωνία, οικονομία. Και ασφαλώς θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η ισχυροποίηση και η διεύρυνση της μεταποιητικής βάσης της χώρας, είναι ο πιο αξιόπιστος υποστηρικτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Η κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη Θεσσαλία, την Κεντρική και τη Στερεά Ελλάδα. Στη Μαγνησία ειδικότερα υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν αποχωρήσει ή έβαλαν λουκέτο. Σε συνδυασμό με την αποεπένδυση το κλίμα είναι εκρηκτικό…

Ακόμη και μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο, από το 2009 μέχρι σήμερα, που τα πλήγματα για τις επιχειρήσεις ήταν μεγάλα και οι κλυδωνισμοί αλυσιδωτοί, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, με κόπο και δυσκολία συγκράτησαν τις απώλειες στο μέτρο του δυνατού.

Το οικονομικό αποτύπωμα της παραγωγής, της μεταποίησης, της βιομηχανίας υπάρχει στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και είναι δυνατό, έχει παράδοση και μπορεί να γίνει ακόμα δυνατότερο και μεγαλύτερο.

Η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα, είναι δύο περιοχές με υψηλή εξειδίκευση σε συγκεκριμένους κλάδους βιομηχανικής παραγωγής, και σε αυτές είναι εγκατεστημένες σημαντικές, γνωστές, λιγότερο γνωστές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Στις δύο αυτές περιφέρειες:

  • Μεταποιούμε φρούτα και λαχανικά και παράγουμε χυμούς, μαρμελάδες, κομπόστες.
  • Επεξεργαζόμαστε γάλα και παράγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Διαμορφώνουμε τον χυτοσίδηρο τον σίδηρο και τον χάλυβα και παράγουμε ελάσματα, σύρματα, ράβδους, σιδηροκράματα, πλατέα προϊόντα έλασης και αξιόπιστες μεταλλικές κατασκευές για πελάτες στην Ελλάδα και σε όλα τα μέρη του κόσμου.
  • Εκκοκκίζουμε και μεταποιούμε το βαμβάκι
  • Δίνουμε μορφή στο αλουμίνιο και φτιάχνουμε ράβδους, φύλλα και ταινίες
  • Κατεργαζόμαστε την ξυλεία, τελειοποιούμε το ξύλο και δημιουργούμε έπιπλα
  • Εφαρμόζουμε την κυκλική οικονομία κάνοντας ανακύκλωση χαρτιού και παράγουμε υλικά συσκευασίας.
  • Παράγουμε ιμάντες, πλάκες, φύλλα και σωλήνες
  • Επεξεργαζόμαστε το αλάτι, το θείο, τις γαίες και τις πέτρες, τον γύψο και τον ασβέστη.
  • Βγάζουμε τσιμέντο
  • Κατασκευάζουμε μηχανές και συσκευές και ενσωματώνουμε σε αυτές υψηλή τεχνολογία
  • Τυποποιούμε τα λάδια και τα ζωικά και φυτικά λίπη
  • Τυποποιούμε την πρωτογενή μας παραγωγή.
  • Φτιάχνουμε ορούς και φάρμακα για τα νοσοκομεία
  • Παράγουμε χημικά προϊόντα οικιακής και ευρείας κατανάλωσης
  • Παράγουμε κρασιά και τσίπουρα πανελλήνιας και διεθνούς φήμης
  • Γευόμαστε αναψυκτικά, γνωστά σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο
  • Ενσωματώνουμε τεχνολογία αιχμής στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής
  • Εφαρμόζουμε τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας

Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι και τομείς που μπορούμε να τους αναδείξουμε και μπορούμε να προσελκύσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον, συνεργαζόμενοι με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, για να διαμορφώσουμε ένα αξιόπιστο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και της βιομηχανίας, και να προσελκύσουμε επενδύσεις στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου