ΤΟΠΙΚΑ

Τουρισμός 2017. Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα…

τουρισμός-2017-υπάρχει-και-η-άλλη-ελλάδα-421581

Ανοικτή επιστολή του Κώστα Λεβέντη

Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Επιτίμου Προέδρου Ενώσης Ξενοδόχων Μαγνησίας προς τον Πρωθυπουργό κο Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Μετά τη σημαντική αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, που προκύπτει από συνισταμένη διαφορετικών αιτιών στην ευρύτερη περιοχή της μεσογείου, αλλά και από τον μέγιστο συντονισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην χώρα μας, οι αρμόδιοι υπουργοί, που διετέλεσαν στο σημαντικό υπουργείο τουρισμού δεν παραλείπουν να καταγράφουν αυξητικά στοιχεία κάθε χρόνο στο σύνολο της χώρας.
Κανένας υπουργός δεν έχει προσεγγίσει όμως τα στατιστικά, στις περιοχές της Ηπειρωτικής Χώρας πλην Αττικής.

Η σημερινή υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά πάντοτε στις δημόσιες τοποθετήσεις της, δίνει έμφαση στη στήριξη που παρέχει ο τουρισμός για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας επισημαίνοντας, την σημαντική συμβολή του στα δύσκολα χρόνια
Αντιλαμβανόμενος πλήρως τις συνθήκες που λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση θέλω από την πανέμορφη Μαγνησία,το μυθικό βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο,και τα σμαραγδένια Νησιά των Βορείων Σποράδων να στείλω ένα μήνυμα S.O.S με τίτλο Υπάρχει και η άλλη τουριστική Ελλάδα που περιμένει…

Ένα μήνυμα που δεν αφορά μόνο την περιοχή που σας προανέφερα αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρώτικής Ελλάδας που υπήρχε αλλά και υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τον Έλληνα επισκέπτη 12 μήνες τον χρόνο.

Συσωρευτικά από το 2010 ως σήμερα, τιμές και τζίροι στις προαναφερόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν κατακόρυφη πτώση που ξεπερνάει το 70%.
Δεν υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης στη άλλη Ελλάδα του τουρισμού, αν προσωπικά δεν αναλάβετε πρωτοβουλία και δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για την τουριστική επανεκκίνηση της άλλης Ελλάδας η οποία θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες ενώ συγχρόνως θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες αλλά και Αλλοδαπούς να επιχειρήσουν για ολιγοήμερες διακοπές.
Δεν μπορεί κύριε Πρωθυπουργέ να χάνει την δυνατότητα η περιοχή μας, εξ αιτίας των σημερινών συνεργατών σας στην κυβέρνηση από τις ενέργειές τους, προκειμένου να φιλοξενήσει, μετα το 2007,για δεύτερη φορά την ταινία του Mamma Mia και τα γυρίσματα αυτής στην περιοχή μας Σκόπελο, Σκιάθο, Πήλιο και αντί για την Ελλάδα να πραγματοποιηθούν στην Κροατία.
Ο λόγος; Όπως όλοι διαβάσαμε, το γεγονός ότι η Ελλάδα και το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού δεν έχει το ανάλογο γραφείο να διεκπεραιώσει την γραφειοκρατία αλλά δεν προβλέπονται και κίνητρα για προσέλκυση τέτοιου είδους παραγωγών…
Έλεος κε Πρωθυπουργέ για τους συνεργάτες σας…
Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από τέτοιου είδους παραγωγές, είναι πολλαπλάσια από τo κόστος κίνητρων που θα κόστιζαν στα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών. Απλά μαθήματα marketing…

Συνολικά, θα έλεγα με την σειρά μου ότι, όχι μόνο έχει αποδειχθεί ότι ο τουρισμός είναι ένας πολύ ανθεκτικός τομέας της οικονομίας, αλλά είναι επίσης ένας από τους τομείς που έχει συμβάλει στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ δηλώσατε αλλά και επιβεβαιώσατε την συμβολή της τουριστικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Δεν υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης αν δεν προσεγγίσετε με σοβαρότητα και στόχευση την άλλη Ελλάδα.

Γιατί η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν είναι μόνο χρήμα είναι και επανεκκίνηση της ψυχολογικής ισορροπίας χρηστών και επαγγελματιών για να επανέλθουμε από κοινού στην ενεργητικότητα της απόδοσης.

Οι ξενοδόχοι στις προαναφερόμενες περιοχές δεν μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια, να συντηρήσουν τις υποδομές τους.

Όλες οι πολιτικές που δρομολογείτε για στήριξη των επιχειρήσεων αυτών δεν λαμβάνουν υπόψιν την Άλλη Ελλάδα στον τουρισμό.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να καταγράψω τα προβλήματα της άλλης Ελλάδας.

Τα θεσμικά μας και συνδικαλιστικά μας όργανα τα γνωρίζουν και τα έχουν καταγράψει ως αιτήματα στα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Θέλω ως ένας απλός μαχητής 35 χρόνια τώρα, της μικρής ξενοδοχείας της άλλης Ελλάδας, να σας στείλω ένα μήνυμα γιατί το οφείλω στους συναδέλφους μου γιατί το υποσχέθηκα στα παιδιά μου.

Θεωρώ ότι η ανοιχτή επιστολή μου θα φθάσει στο γραφείο σας και θα βρείτε τον χρόνο των 3 λεπτών, που απαιτείται για να διαβάσετε ένα μήνυμα εσείς η οι συνεργάτες σας, αντιπροσωπευτικό χιλιάδων συναδέλφων που βρίσκονται και επιχειρούν στην άλλη Ελλάδα.

Σε αντίθετη περίπτωση το μήνυμα εστάλη για δεύτερη φορά σε πρωθυπουργικό γραφείο και παρέμεινε ως αναπάντητη κλήση… βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την Άλλη Ελλάδα που ήδη είναι στην απραξία αλλά και την Τουριστική Ελλάδα που πραγματοποιεί την επανεκκίνηση της.

Με Εκτίμηση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου