ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν καλύτερη προσβασιμότητα και δομές οι «Μάγνητες τυφλοί»

ζητούν-καλύτερη-προσβασιμότητα-και-δ-423932

Η ανάγκη βελτίωσης της προσβασιμότητας, αλλά και των δομών του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς όφελος των ατόμων με προβλήματα όρασης και ταυτόχρονα η θετική ματιά και διάθεση της ίδιας της πόλης στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητάς τους, υπογραμμίστηκαν σε προχθεσινή εκδήλωση, που είχε ως επίκεντρο τη δράση που υλοποιεί το Σωματείο Ατόμων με αναπηρία όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες τυφλοί». Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας των ατόμων με αναπηρία όρασης και της αναζήτησης ίσων ευκαιριών στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, αλλά και την καθημερινότητά τους, αποτελεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο δημαρχείο του Βόλου, ανοίγοντας δρόμους για ευρύτερο άνοιγμα σε όλα τα πεδία.

Συγκεκριμένα, οι «Μάγνητες τυφλοί» υλοποιούν από το Σεπτέμβριο το 2015 ως το Σεπτέμβριο του 2017 το Ευρωπαϊκό στρατηγικό πρόγραμμα «Erasmus 4 VIP», σε συνεργασία με τις ΜΚΟ Ofensiva Tinerilor από τη Ρουμανία, NART από τη Βουλγαρία, KRIK από τη FYROM και Pancyprian of the Blind από την Κύπρο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Μάγνητες τυφλοί», Ιωάννης Καραγιώργος επεσήμανε, εξάλλου, με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι το παραπάνω Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη ευρύτερου πλαισίου δράσης σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Παράλληλα ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα την εγκατάσταση ηχητικών φαναριών στην πόλη», αναφερόμενος στο πνεύμα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το Δήμο Βόλου και την πόλη ευρύτερα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η προσβασιμότητα και η ανάγκη να καταστούν πιο ευέλικτες οι υπηρεσίες στο δημόσιο. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες» όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ζητούμενο η εξωστρέφεια

Στο μεταξύ, η έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι με αναπηρία όρασης στις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες σε γραφή Braille, δεν υπάρχουν online προσβάσιμες υπηρεσίες, οι διαδικασίες είναι περίπλοκες, χρονοβόρες, το προσωπικό δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και οι περισσότερες προσαρμογές αφορούν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

«Το βασικό ζητούμενο του προγράμματος είναι η εξωστρέφεια, προκειμένου όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να βγουν από τα σπίτια τους, να συμμετάσχουν σε διαδικασίες τυπικής και άτυπης μάθησης και εκπαίδευσης, και παράλληλα να πληροφορηθούν την ύπαρξη προγραμμάτων και οργανισμών, που θα τους βοηθήσουν να βγουν έξω από τη χώρα και να συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκά προγράμματα» όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Παρασκευάς, ο οποίος μετέχει στην ομάδα συντονισμού του έργου, από την πλευρά των «Μάγνητων τυφλών».

Ο ίδιος επεσήμανε παράλληλα ότι οι δομές που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο δεν επαρκούν, αλλά σε γενικές γραμμές η πόλη και το έμψυχο δυναμικό, θέλει να βοηθήσει στην κατεύθυνση της επίλυσης βασικών ζητημάτων που απασχολούν τους έχοντες προβλήματα όρασης.

Μνημόνιο συνεργασίας

Για την επιτυχία του προγράμματος το Σωματείο ατόμων με αναπηρία όρασης «Μάγνητες τυφλοί» σύναψε πρωτόκολλο Συνεργασίας με την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, γεγονός το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ιατρός Κατερίνα Αχμάντ, προϊσταμένη του τμήματος ποιότητας ζωής πρόληψης και προαγωγής υγείας και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος από την πλευρά της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, επεσήμανε ότι: «Προσπαθούμε με τα μέσα που έχουμε στην Ελλάδα της κρίσης, να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τα άτομα με αναπηρία όρασης. Υπάρχει μέριμνα και από την πλευρά της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ με όλες τις δομές που έχουμε. Παράλληλα, μέσω του μνημονίου συνεργασίας, καταβάλλεται προσπάθεια, προκειμένου οι νέοι, ειδικότερα, να ενταχθούν σε προγράμματα τυπικής και μη τυπικής άσκησης, εκπαίδευσης και εθελοντισμού».

Μέσω της έρευνας που διεξήχθη, φάνηκε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη έως ότου αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες δομές και υποδομές για την διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία όρασης, αλλά «οι υπάλληλοι στους οποίους έχουν απευθυνθεί, έχουν φιλότιμο και θέλουν να τους εξυπηρετήσουν» όπως επεσήμανε η κ. Αχμάντ. Η ίδια εξήγησε παράλληλα ότι «έχουμε δομές για όλους ως ΚΕΚΠΑ, δομές βοήθειας στο σπίτι, είμαστε κοντά στους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία, έχουμε κέντρα ημερήσιας φροντίδας και κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την διασφάλιση της ποιότητας ζωής αυτών των ατόμων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου