ΤΟΠΙΚΑ

850 ακίνητα γίνονται δάση ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ

850-ακίνητα-γίνονται-δάση-στο-δημο-βολου-426504

Ενστάσεις κατά των δασικού χάρτη θα υποβάλλει ο δήμος για να προστατεύσει την περιουσία του

Οκτακόσια πενήντα ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου, αποτυπώνονται ως δασικές εκτάσεις (!) στον δασικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Πρόκειται για γεωτεμάχια που εκμισθώνονται από τον δήμο στο πλαίσιο αξιοποίησης της περιουσίας του και αποφέρουν ετησίως έσοδα στα δημοτικά ταμεία. Αυτή την περιουσία του ο δήμος κινδυνεύει να χάσει, καθώς η ανάρτηση του δασικού χάρτη μετέτρεψε σε… δάση ολόκληρες εκτάσεις.

Με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Ανδρέα Ζέρβα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο δημαρχείο όλωντων προέδρων των συμβουλίων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Βόλου, στους οποίους παρουσιάστηκε αναλυτικά από το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας το θέμα των δασικών χαρτών.

Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας εντόπισε τις δημοτικές εκτάσεις που βρίσκονται στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες του Δ. Βόλου και συγκεκριμένα των: Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Αϊδινίου, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Γλαφυρών, Διμηνίου, Δράκειας, Ιωλκού, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσας, Μικροθηβών, Νέας Ιωνίας, Πορταριάς, Σέσκλου και Σταγιατών, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στην ανάρτηση δασικών χαρτών, προκειμένου να ελεγχθεί η ύπαρξη τυχόν δημοτικών εκτάσεων.

Ο εντοπισμός των εκτάσεων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας, αλλά και με την υπόδειξη των ορίων τους από τους προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, καθώς και με επιτόπιους ελέγχους στις κατά τόπους κοινότητες.

Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 80% και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αφορά σε ένα σύνολο ακινήτων άνω των 850 γεωτεμαχίων.

Όπως είναι γνωστό, μετά την παράταση που δόθηκε ενστάσεις υποβάλλονται έως 27 Ιουλίου. Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την υποστήριξη των δημοτικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό προβλημάτων και για την κατάθεση ένστασης σε εξωτερικό συνεργάτη.

«Οι δήμοι οφείλουν να διατηρούν, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται την περιουσία τους σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Ο Δήμος Βόλου κλήθηκε στο πλαίσιο της ανάρτησης του δασικού χάρτη να διενεργήσει έλεγχο στο αρχείο της ακίνητης περιουσίας του για την ύπαρξη ή μη δημοτικών ακινήτων που εμπίπτουν εντός των εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Συνεπώς, προκειμένου ο δήμος να διαφυλάξει την περιουσία του, όφειλε να υποβάλλει αντιρρήσεις στις εκτάσεις που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως δασικές, ώστε να ανατρέψει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό», σχολίασε ο κ. Ζέρβας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου