ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσηκωμός φορέων για την καύση RDF που θα συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο

ξεσηκωμός-φορέων-για-την-καύση-rdf-που-θα-449610

Ξεσηκωμός φορέων της πόλης ενάντια στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ, με αφορμή τη συνεδρίαση στον Βόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα.

Η συνεδρίαση θα γίνει αύριο, Τρίτη 30 Μαΐου. Το θέμα απασχολεί την τοπική κοινή γνώμη ήδη από τις αρχές Μαρτίου, ενώ έχει προκαλέσει και την παρέμβαση της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, «Θεσσαλών Συμπολιτεία», που προχώρησε στην κατάθεση επερώτησης.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας έχει οριστεί για τις 7 αύριο το απόγευμα, στο ΤΕΕ Μαγνησίας.

Μισή ώρα νωρίτερα, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από φορείς της πόλης που αντιδρούν στην καύση RDF από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία.

Φορείς του Βόλου θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην καύση RDF από το τοπικό εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου. Ήδη ανακοινώσεις έχουν εκδώσει το ΠΑΜΕ Μαγνησίας – Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, και με κοινή τους ανακοίνωση η Εργατική Αυτονομία, το ΜΕΤΑ, η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία, η ΛΑΕ και το Ξεκίνημα.

Στις 29-7-2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ενώ στις 10-1-2014 δημοσιεύθηκε η ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ακολούθησαν και άλλες ΑΕΠΟ, και η πιο πρόσφατη, που αναφέρεται τόσο στη χρήση επιπλέον υλικών προς καύση, όσο και στη χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων για τη διακίνηση του υλικού.

Το δίμηνο που προηγήθηκε, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις και σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας κατά της καύσης σκουπιδιών.

Με αφορμή τη συνεδρίαση, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας που αντιδρά στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ, καταθέτει πρόταση για το σχέδιο απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Υποστηρίζει ότι η ΑΓΕΤ «δεν διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ασφαλή καύση αυτών των υλικών στους περιστροφικούς καμίνους της», και ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει «την ανάκλησή τους και την έκδοση νέων αποφάσεων, με βάση τα νεότερα επιστημονικά και πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν σήμερα».

Αντιπαράθεση

Για την Τετάρτη, η Π.Π.Μ. καλεί σε αγωνιστική κινητοποίηση στις 6.30 το απόγευμα. Η κινητοποίηση θα έχει τη μορφή πορείας από τον Άναυρο (αφετηρία λεωφορείων) μέχρι την ΑΓΕΤ. Το σύνθημα της πορείας είναι: «Περπατώ προς την ΑΓΕΤ, όταν οι διοξίνες δεν είναι εδώ».

Με αφορμή την κινητοποίηση, η Π.Π.Μ. προχώρησε στην ανάρτηση αφισών σε εμπορικά καταστήματα του Βόλου.

Τις αφίσες είδαν κολλημένες στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων μέλη του συλλόγου εργαζομένων στην ΑΓΕΤ, που φωτογράφησαν τα μαγαζιά, ανάρτησαν τις φωτογραφίες τους στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook και κάτω από την ανάρτηση γίνονται σχόλια, με τα οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να μην τα στηρίξουν οικονομικά με πιθανές μελλοντικές αγορές τους.

Η κίνηση αυτή του συλλόγου προκάλεσε την αντίδραση της Π.Π.Μ. που με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια του συλλόγου» και για «στοχοποίηση καταστημάτων». «Αυτή η συμπεριφορά, ανάγεται μόνο σε αλήστου μνήμης καθεστώτα, αφού στοχοποιεί και μάλιστα επιλεκτικά, κάποιους συμπολίτες μας, ενώ δείχνει να αγνοεί την απόλυτη αντίθεση της κοινής γνώμης του Βόλου στην καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου