ΤΟΠΙΚΑ

«Ακουμπάνε» τη σπείρα νοσοκομείων. Δηλώσεις Πολάκη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

ακουμπάνε-τη-σπείρα-νοσοκομείων-δη-449775

Στη μαύρη αγορά των Βαλκανίων εκτιμάται ότι έχουν διοχετευθεί τα ιατρικά μηχανήματα που έκλεψε η σπείρα που χτύπησε πριν από περίπου μία εβδομάδα το Νοσοκομείο Βόλου και άλλα δύο νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ. Τα μηχανήματα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά στην Ελλάδα γιατί φέρουν ένα μοναδικό κωδικό, που είναι ανιχνεύσιμος όποτε τεθούν ξανά σε λειτουργία στην επικράτεια.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι αστυνομικές αρχές έχοντας στη διάθεσή τους τους συριακούς αριθμούς που μαρτυρούν την ταυτότητα των μηχανημάτων και την προέλευσή τους, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πανάκριβος εξοπλισμός δεν έχει πουληθεί σε ιατρεία ή εταιρείες -καθώς θα ήταν εύκολο να εντοπιστούν, αφού όλες βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο- για αυτό και ήδη έχουν ξεκινήσει οι έρευνες προς συγκεκριμένους προορισμούς, όπου σε ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταλήξει ως ανταλλακτικά… ιατρικά μηχανήματα.

Στις αστυνομικές αρχές από την αρχή της εβδομάδας μέχρι και την Παρασκευή είχαν προσέλθει για να καταθέσουν για το συμβάν του Βόλου, περισσότερα από 10 άτομα, καθώς οι πληροφορίες που συλλέγονται δεν περιορίζονται μόνο στα όσα δήλωσαν οι φύλακες της ιδιωτικής εταιρείας security, που ήταν βάρδια την Κυριακή το μεσημέρι όταν έγινε η διάρρηξη. Οι καταθέσεις έχουν επεκταθεί στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που ξέρει τη λειτουργία του Γαστρεντερολογικού Ιατρείου, καθώς και στους μόνιμους φύλακες του νοσοκομείου.

Επίσης, χρήσιμες πληροφορίες φέρεται να έχουν δώσει και συνοδοί ασθενών που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου, και που υπέπεσαν στην αντίληψή τους οι περίεργες κινήσεις τουλάχιστον ενός ατόμου, όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές, που για περισσότερο από μία ώρα «γυρόφερνε» έξω από το νοσοκομείο, στην οδό Αθανασάκη.

Για το συγκεκριμένο άτομο, πληροφορίες φέρεται να έχουν δώσει και οι δύο φύλακες της ιδιωτικής εταιρείας security, που μάλιστα περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του στην αστυνομία, έκαναν λόγο για νεαρό άτομο που πιθανότατα είναι αλλοδαπό, και που όταν ρωτήθηκε τι θέλει στο χώρο, προφασίστηκε πως περιμένει να εξεταστεί από γιατρό στα επείγοντα.

Ψάχνουν τις διαδρομές… πριν το χτύπημα

Οι αστυνομικές αρχές, εκτός από το υλικό που έχουν από τις κάμερες γύρω από το νοσοκομείο, και στο οποίο φέρεται να έχει καταγραφεί το πρόσωπο του δράστη που μπήκε και άρπαξε ό,τι πρόλαβε από το ιατρείο πριν γίνει αντιληπτός, έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους και έχουν στην κατοχή τους οπτικό υλικό καμερών από διάφορα σημεία μέσα στην πόλη, αλλά και από τις εισόδους του Βόλου από την πλευρά της οδού Αθηνών, και από την πλευρά της οδού Λαρίσης.

Σκοπός τους να «καταγράψουν» το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες, ώστε να εξακριβωθεί αν στον Βόλο έφτασαν αφού πρώτα ενημερώθηκαν πως «υπάρχει έδαφος» για να χτυπήσουν.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι καταθέσεις θα ληφθούν και από τα άτομα της εταιρείας, η οποία προμήθευσε τον εξοπλισμό που εκλάπη.

Η ταυτότητα των μηχανημάτων

Στο Νοσοκομείο Βόλου πάντως, με αφορμή τη συγκεκριμένη κλοπή σήμανε συναγερμός και στο κομμάτι που αφορά στην καταγραφή του ιατρικού εξοπλισμού ανά κλινική και ανά ιατρείο. Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η ειδική υπηρεσία που λειτουργεί βάσει οργανογράμματος στο Αχιλλοπούλειο είναι γεγονός, πως διαθέτει συγκεκριμένο ηλεκτρονικό αρχείο με όλα τα μηχανήματα παλιά και καινούργια ανά κλινική, ενώ το ίδιο γίνεται και στα Κέντρα Υγείας, όπου βέβαια ο αριθμός των μηχανημάτων είναι σχετικά πολύ μικρότερος.

Η καταγραφή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αφορά στη μονοσήμαντη σήμανση των μηχανημάτων και στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν στην ταυτότητα του μηχανήματος, καθώς και των οικονομοτεχνικών στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγούσε υπηρεσιακός παράγοντας του Αχιλλοπουλείου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρχει ασφαλή εικόνα για τα μηχανήματα που υπάρχου, πόσα είναι συντηρημένα και ποια χρειάζονται αντικατάσταση.

Παράλληλα όμως σε έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή της προηγούμενης Κυριακής, η καταγραφή χρησιμεύει και στο να συνδράμει τις αστυνομικές αρχές να φτάσουν πιο γρήγορα στα ίχνη των κλεπταποδόχων και των δραστών, μέσω της «ειδικής ταυτότητας» που έχει το κάθε μηχάνημα, κουβαλώντας από την κατασκευή του έναν ειδικό συριακό αριθμό

Η σήμανση των μηχανημάτων, εκτός των άλλων στοιχείων που μπορεί να φανούν χρήσιμα σε περιπτώσεις κλοπών, συνοδεύεται και από γραμμικό κώδικα (Bar code) ο οποίος σε συνδυασμό με τη χρήση ασύρματων ηλεκτρονικών συσκευών, δίνει πολλαπλές δυνατότητες στη διαχείριση των συσκευών και των πληροφοριών που συνδέονται με αυτές. Τέτοιες δυνατότητες είναι η άμεση ανάκτηση όλων των στοιχείων των συσκευών επί τόπου, η ταχύτατη ενημέρωση της καταγραφής όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, η τυποποίηση της κωδικοποίησης σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

Π. ΠΟΛΑΚΗΣ: Θέμα ημερών η σύλληψή τους

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε χθες για το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ο κ. Πολάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ισχύει στο ακέραιο ό,τι έχω δηλώσει εξαρχής. Είναι θέμα ημερών η σύλληψη των δραστών που έχουν βάλει στόχο τα δημόσια νοσοκομεία. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει εξαρχής για οργανωμένη σπείρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων, έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των ραντεβού ασθενών στα πληγέντα νοσοκομεία, αλλά και τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών φύλαξης, στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ανέφερε ακόμα ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τον κ. Πολάκη να καταλήγει πως «η σύλληψη των μελών της οργανωμένης σπείρας είναι θέμα ημερών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου