ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές μαθαίνουν ολυμπιακά αθλήματα

μαθητές-μαθαίνουν-ολυμπιακά-αθλήματ-453710

Ενα καινοτόμο πρόγραμμα σε πανελλήνιο επίπεδο ξεκίνησε χθες από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας: μαθητές σχολικών μονάδων της περιφέρειας που δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν στις περιοχές τους μη διαδεδομένα ολυμπιακά αθλήματα, από χθες μπορούν να το κάνουν στον Βόλο. Φιλοξενούνται για ένα διήμερο στους ξενώνες των αθλητικών εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Αθλητισμού του Δήμου Βόλου και παρακολουθούν στους χώρους άθλησης της πόλης αναρρίχηση, τζούντο, ξιφασκία, σκοποβολή, τοξοβολία, υδατοσφαίριση και καταδύσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η αυλαία του πρωτοποριακού προγράμματος, άνοιξε χθες στο Γυμναστήριο Αδαμόπουλου, όπου βρέθηκαν μαθητές του Γυμνασίου Ζαγοράς για να μάθουν ξιφασκία και αναρρίχηση.

«Με ευχαρίστηση πληροφορήθηκα ότι μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα της ΔΔΕ Μαγνησίας που υλοποιεί το γραφείο Φυσικής Αγωγής. Τα παιδιά στη Ζαγορά είναι απομονωμένα και ήταν ευχής έργο που ήρθαν εδώ για να μάθουν αθλήματα που δεν είναι διαδεδομένα. Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα, το βλέπεις στο πρόσωπό τους, στο χαμόγελό τους, είναι ευτυχισμένα, παρακολουθούν με προσήλωση τον εκπαιδευτή τους. Στη Ζαγορά δεν έχει κλειστό γυμναστήριο, κάνουμε αθλήματα που έχουν επαφή με φύση και δεν είναι πολλά ούτε υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή», ανέφερε ο γυμνασιάρχης Γυμνασίου Ζαγοράς, κ. Γιάννης Ζήκος.

Οι μαθητές ήρθαν πρώτα σε επαφή με το άθλημα της ξιφασκίας. «Είναι ωραία η ξιφασκία, θέλει όμως προσοχή. Θα θέλαμε κι εμείς να κάνουμε το άθλημα στη Ζαγορά. Εγώ δεν έχω ξαναδοκιμάσει και μου άρεσε», είπε ο μαθητής της Α’ τάξης του Γυμνασίου Ζαγοράς, Παναγιώτης Χασιώτης. «Μου άρεσε πολύ η ξιφασκία. Δεν είναι συνηθισμένο άθλημα. Περισσότερο την έβλεπα στην τηλεόραση. Είναι διασκεδαστικό άθλημα», είπε από την πλευρά της η μαθήτρια της Α’ γυμνασίου, Ζωγραφιά Κουτσελίνη.

Οι μαθητές Παναγιώτης Χασιώτης και Ζωγραφιά Κουτσελίνη ήρθαν χθες σε πρώτη επαφή με την ξιφασκία

Η ιδέα για την καινοτόμο πρωτοβουλία της ΔΔΕ Μαγνησίας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Σωκράτη Σαβελίδη, προέκυψε από τον εντοπισμό της ανάγκης των μαθητών και κυρίως των απομακρυσμένων περιοχών στις Βόρειες Σποράδες και στο Πήλιο, να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με μη διαδεδομένα ολυμπιακά αθλήματα. «Οι μαθητές θα γίνουν πρεσβευτές των αθλημάτων και θα μεταφέρουν την ανάγκη δημιουργίας υποδομών στις περιοχές τους. Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία του γραφείου Φυσικής Αγωγής», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, τονίζοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η εμπειρία θα μεταφερθεί ως πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου από το νέο σχολικό έτος να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στην παιδαγωγική αξία αυτής της δράσης, που στόχο έχει να δώσει ίσες ευκαιρίες και στα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να γνωρίσουν αθλήματα που δεν διδάσκονται στο σχολείο, έτσι ώστε να αγαπήσουν και να ασχοληθούν ενεργά με κάποια από αυτά. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δράσεις βοηθούν στη διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι στον αθλητισμό, στην απόκτηση υγιών προτύπων και αναβαθμίζουν τον ρόλο του σχολείου ως φορέα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Τα παιδιά μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο», είπε η σχολική σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Μαγνησίας, κ. Αθανασία Χατζηπαντελή.

(από αριστερά) Οι εμπνευστές του καινοτόμου προγράμματος Ιωάννα Ράμμου, Σωκράτης Σαβελίδης και Αθανασία Χατζηπαντελή

Ψυχή του προγράμματος, η υπεύθυνη του γραφείου Φυσικής Αγωγής της ΔΔΕ Μαγνησίας, Ιωάννα Ράμμου, η οποία τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι αξιόλογο, και ευελπιστεί να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Όπως ανέφερε, σε πρώτη φάση ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα που γίνεται με την αμέριστη βοήθεια της διεύθυνσης αθλητισμού του Δήμου Βόλου, το Γυμνάσιο Σκιάθου και το Γυμνάσιο Ζαγοράς.

Η ίδια εξήγησε ότι κάθε σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα για ένα διήμερο. Προπονητές μαθαίνουν στους μαθητές βασικές αρχές κάθε αθλήματος, ενώ οι μαθητές φιλοξενούνται στους ξενώνες των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου