ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη «Μπλε Φάλαινα»

παρέμβαση-της-εισαγγελίας-του-αρείου-455550

Για την ενημέρωση μαθητών δημοτικών και γυμνασίων

Οδηγίες προς την Εισαγγελία Βόλου έδωσε ο Άρειος Πάγος για το διαδικτυακό παιχνίδι αυτοκτονίας «Μπλε Φάλαινα» ή «Blue Whale Challenge».

Ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητεί παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου, όπως και των κατά τόπους Εισαγγελιών, προκειμένου να υπάρξει διάχυτη ενημέρωση των μαθητών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το επικίνδυνο παιχνίδι.

Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ήδη δύο κρούσματα σε Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, με τους μαθητές να μπαίνουν στις δοκιμασίες και να προχωρούν σε αυτοκαταστροφικές πράξεις.

Η Εισαγγελία Βόλου πρόκειται να παρέμβει προς την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν σε πλήρη ενημέρωση των μαθητών και των γονέων.

Για το παιχνίδι αυτοκτονίας έχει ήδη εκπέμψει σήμα η Ελληνική Αστυνομία. Ο σύνδεσμος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Μαγνησία, Γιώργος Ντιζές, διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, είπε ότι η Μπλέ Φάλαινα βάζει σε δοκιμασίες εφήβους και τους καλεί να προβούν σε πράξεις αυτοκαταστροφικές, να αυτοτραυματιστούν με ξυράφι, να πηδήξουν από ύψη, να πάρουν χάπια…

«Ο κατασκευής της Μπλέ Φάλαινας» είναι Ρώσος, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για ηθικές αυτουργίες σε αυτοκτονίες παιδιών. Ωστόσο, διαχειριστές του παιχνιδιού συνεχίζουν να βάζουν προκλήσεις σε εφήβους και το φαινόμενο παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις εδώ και δύο μήνες που έχει αρχίσει να απασχολεί», είπε.

Ο κ. Ντιζές πραγματοποίησε πέντε ομιλίες σε γυμνάσια του πολεοδομικού συγκροτήματος και ενημέρωσε για το θέμα. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τα παιδιά ρωτούν για να ενημερωθούν», είπε.

Οι δράστες απευθύνονται σε εφήβους-στόχους με πρόσκληση μέσω Facebook, με την οποία δίνουν το link του παιχνιδιού και τούς καλούν να περάσουν τις δοκιμασίες, τις οποίες τα παιδιά χρειάζεται να μη δοκιμάσουν ποτέ.

Ο κύκλος διάρκειάς της Μπλε Φάλαινας υπολογίζεται σε 50 μέρες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι χρήστες λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής».

Πρόσφατα 15χρονη στη Θεσσαλονίκη αυτοτραυματίστηκε μπαίνοντας στις δοκιμασίες του παιχνιδιού. Ευτυχώς, η έφηβη έγινε αντιληπτή από καθηγητή της στο σχολείο που είδε ότι η μαθήτρια είχε χαραγμένα νούμερα στα χέρια και στα πόδια της, με τη νεαρή κοπέλα να του αποκαλύπτει στη συνέχεια ότι συμμετέχει στο παιχνίδι αυτοκτονίας.

Το εν λόγω παιχνίδι φέρεται ότι είναι η αιτία και στην υπόθεση αυτοτραυματισμού πριν από λίγο καιρό 15χρονης από την Κατερίνη, η οποία λάμβανε οδηγίες για να προκαλέσει τραυματισμό στους μηρούς της με ξυραφάκι. Σε πολλές χώρες υπάρχουν θύματα, νέα παιδιά που έπαιξαν και έχασαν τη ζωή τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου