ΤΟΠΙΚΑ

Στο επίκεντρο του ZAGORIN οι νέοι και τα παιδιά

στο-επίκεντρο-του-zagorin-οι-νέοι-και-τα-παιδ-455761

Συνεχίζει με όραμα, τις ποικίλες δράσεις του ο Συνεταιρισμός που έχει γίνει πανελλαδικά γνωστός από το εμπορικό σήμα «ZAGORIN». Το τελευταίο διάστημα επιλέχθηκε συμμετοχή σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις επιστημονικού χαρακτήρα οι οποίες έχουν ως κεντρική στόχευση την συνεισφορά στην εκπαίδευση της νέας γενιάς της χώρας.

Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου, έπειτα από συνεργασία που προέκυψε από τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού αλλά και από προηγούμενες επαφές που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 από τον Υποδιευθυντή Άγγελο Θεοδώρου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Συνεταιρισμού και των δράσεων του στο 130ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας.

Οι μαθητές συγκεκριμένα του Β’2 τμήματος, που εργάστηκαν και σε ειδικό πρόγραμμα για τη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, είχαν την ευκαιρία κατόπιν επαφών του δασκάλου τους, να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο καλλιέργειας των μήλων και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού Διονύσιος Βαλασσάς, μίλησε στα παιδιά για όλο το φάσμα της λειτουργίας της οργάνωσης και συνεργάτης του Συνεταιρισμού παρουσίαζε παράλληλα σχετικό φωτογραφικό υλικό από την τεχνική του κλαδέματος, της αραίωσης και συγκομιδής των καρπών, τις συνθήκες οδικών μεταφορών στο Πήλιο κατά τον χειμώνα και εικόνες από τη Ζαγορά.

Έπειτα από πρωτοβουλία της Διευθύντριας όλο το σχολείο είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, την «πορεία» του στον χρόνο και την βαρύτητα που δίνει στα υγιεινά και ασφαλή φρούτα για τους καταναλωτές. Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλοξενία που εισέπραξαν. Σκοπός είναι η συνέχιση των επισκέψεων σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι μαθητές να συνειδητοποιούν από μικρή ηλικία την πορεία και τα ποιοτικά στοιχεία προϊόντων που θα επιλέξουν ως αυριανοί καταναλωτές.

Ακόμα μία δράση όμως προέκυψε ως αποτέλεσμα του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού. Οι συνεργάτες του Συνεταιρισμού, Αλέξανδρος Καπανιάρης, επιστημονικός υπεύθυνος του διαγωνισμού και Αντώνιος Πολίτης, υπεύθυνος διαχείρισης του διαγωνισμού, δημιούργησαν επιστημονική δημοσίευση για τις καινοτόμες διδακτικές πρακτικές που αναπτύχθηκαν κατά την υλοποίηση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «ένα μήλο την ημέρα! Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή». Μάλιστα η δημοσίευση δημιουργήθηκε με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: θεωρία και πράξη. Αναζητώντας το ελκυστικό και αποτελεσματικό σχολείο» στο οποίο και παρουσιάστηκε.

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Πειραιά με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 από τον Αντώνιο Πολίτη. Διοργανωτές του Συνεδρίου ήταν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρο Διάσωσης Σχολικού Υλικού, η Παιδαγωγική Εταιρία Ελλάδος, ο φορέας «Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» και η Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’Arc.

Επιστέγασμα της διαρκούς προσπάθειας του Συνεταιρισμού για δραστηριοποίηση γύρω από ζητήματα και προβληματισμούς της νέας γενιάς, είναι η συμμετοχή του σε διοργάνωση του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συγκεκριμένα του ΠΜΣ Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πρόκειται για ετήσια διοργάνωση του Πανεπιστημίου και τιτλοφορείται «Business Week 2017». Εξειδικευμένο θέμα στα πλαίσια της διοργάνωσης θα αναπτυχθεί για την Διεθνοποίηση των Επιχειρήσεων και τις Στρατηγικές Εισόδου στις Διεθνείς Αγορές, από τον Συνεταιρισμό, με εισηγητή τον Διευθυντή κο. Διονύσιο Βαλασσά. Η επιχειρηματική εβδομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς ξεκίνησε στις 22 Μαΐου 2017 και ολοκληρώνεται στις 26 του ίδιου μήνα, ημέρα στην οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα και η Οργάνωση. Ο Διευθυντής, κατόπιν συνεργασίας του Δημητρίου Σαμαρά οικονομολόγου του Συνεταιρισμού και απόφοιτου του Πα.Πει. με τους διοργανωτές, θα παρουσιάσει την αξιόλογη εμπειρία του Συνεταιρισμού στις διεθνείς αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, η ουσιαστική επαφή με όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες τοπικά αλλά και ευρύτερα, αποτελεί καίρια επιλογή. Μεσομακροπρόθεσμη στόχευση είναι η μετάδοση εμπειριών και μηνυμάτων στους νέους της χώρας, με την ελπίδα να γίνουν ευσυνείδητοι πολίτες, σκεπτόμενοι καταναλωτές και άξιοι επαγγελματίες στο είδος τους. Άλλωστε στη «φύση» της λειτουργίας του Συνεταιρισμού είναι η προσπάθεια για συμβολή στη δημιουργία θετικού κοινωνικού αποθέματος που θα χρησιμοποιηθεί κατά το δυνατόν, για την υγιή ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ζαγοράς αλλά της Πατρίδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου