ΤΟΠΙΚΑ

Ανειδίκευτοι σχολικοί βοηθοί στα ειδικά σχολεία

ανειδίκευτοι-σχολικοί-βοηθοί-στα-ειδ-456285

Το θέμα των προσλήψεων ανειδίκευτων σχολικών βοηθών στα ειδικά σχολεία στη θέση του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, έθεσαν στη διημερίδα για την Ειδική Αγωγή που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, εκπρόσωποι των αναπληρωτών ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΣΕΒΕΠΕΑ) Θεσσαλίας.

Στη διημερίδα, στο στρογγυλό τραπέζι, δόθηκε ο λόγος στην κ. Ράπτη Αποστολία, αντιπρόεδρο του υπό σύσταση ΣΕΒΕΠΕΑ Θεσσαλίας και μέλος της Ομοσπονδίας, και στην κ. Αγορά Συραγούλα, αναπληρώτρια ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Η Ομοσπονδία δεν κλήθηκε εγκαίρως να συμμετέχει στη διημερίδα και ήταν αδύνατο να παραστεί ο πρόεδρος κ. Στάθης Καρπενησιώτης ή κάποιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Καμία πρόσκληση δεν έλαβε το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Μαγνησίας.

Οι κ.κ. Ράπτη και Αγορά τόνισαν πως λυπούνται που δεν καλέστηκε εγκαίρως η ΠΟΣΣΕΠΕΑ, καθότι το ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό είναι δομικά στοιχεία της δημόσιας εκπαίδευσης της Γενικής και Ειδικής Αγωγής.

Έγινε αναφορά από την κ. Αγορά στο θέμα των προσλήψεων των ανειδίκευτων σχολικών βοηθών χωρίς πτυχίο μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στα ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, που θίγουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Ειδικής Αγωγής και επισημάνθηκε ο κίνδυνος για την ασφάλεια των μαθητών.

Οι αναπληρωτές μέσω της επιστολής που την υπογράφει η ΠΟΣΕΕΠΕΑ επισήμαναν τον κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών και ανέφεραν ότι οι εκπαιδευτικοί το ΕΕΠ ΕΒΠ των σχολικών μονάδων έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία μέσω των αξιολογικών πινάκων του Υ.Π.Π.ΠΕ.Θ για να εξυπηρετούν μόνο τους μαθητές των σχολικών μονάδων, και δεν εκπαιδεύουν δεν εποπτεύουν ανειδίκευτους εργαζόμενους χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την εκπαίδευση των μαθητών, και θέτουν το ερώτημα για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος λόγω έλλειψης γνώσεων και λάθος χειρισμού των ωφελούμενων των κοινωφελών προγραμμάτων ΟΑΕΔ, της ανύπαρκτης ειδικότητας που βαφτίστηκαν σχολικοί βοηθοί, καλούμενοι να ασκήσουν το καθηκοντολόγιο των πτυχιούχων Ειδικής Αγωγής του κλάδου ΕΒΠ στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Ζητούν από το Υ.Π.Π.ΕΘ ανάκληση του καθηκοντολογίου των ανειδίκευτων σχολικών βοηθών και μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού και εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω μνημονίων προσλήψεις αορίστου χρόνου μέσω των αξιολογικών πινάκων του Υ.Π.Π.ΕΘ των αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής με το βασικό πτυχίο κατά κλάδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου