ΤΟΠΙΚΑ

35 χρόνια μάχη για τη ζωή της

35-χρόνια-μάχη-για-τη-ζωή-της-456368

Γολγοθά 35 ετών ανεβαίνει 36χρονη Βολιώτισσα. Δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ενώ τα όργανά της νεκρώνουν το ένα μετά το άλλο. Η απίστευτη περιπέτεια για την ίδια ξεκίνησε από ηλικία ενάμισι έτους, όταν έκανε εμβόλιο για παιδική αρρώστια. Τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ίδια, που σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου, έχοντας στο πλευρό της την ακούραστη μητέρα της και τον αδερφό της.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην 36χρονη διαγνώστηκε μετεμβολιακή εγκεφαλίτιδα που εξελίχθηκε σε μυελίτιδα. Η διάγνωση έγινε μόλις ένα χρόνο πριν, το 2016, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια κανείς δεν κατάφερε να βρει σε τι οφείλεται η διαρκής επιδείνωση της υγείας της που έχει ως αποτέλεσμα να νεκρώνουν τα όργανά της το ένα μετά το άλλο.

Η 36χρονη πάσχει από 11 διαφορετικές παθήσεις-σύνδρομα: από υπαισθησία που την κάνει να μην αισθάνεται πόνο, νυσταγμό των ματιών που την έχει καταστήσει τυφλή σε ποσοστό 95%, περιοχικές ουλές στα μάτια (μοιάζουν με τις φουσκάλες της ιλαρά αλλά αντί για το σώμα βγαίνουν μέσα στα μάτια), υπουρίδα που της δημιουργεί κατακράτηση ούρων και δυσκολία στη βάδιση, συρρίκνωση του μυελού των οστών από τον Α4 σπόνδυλο έως τον θώρακα, δυσκαταποσία με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διαχωρίσει τα υγρά από τα στερεά τρόφιμα και να πνίγεται όταν τρώει, φλεβοκομβικά επεισόδια που της ρίχνουν την πίεση και ανεβάζουν τους παλμούς της, δυσκολία να αναπνεύσει, άτυπη νόσο του κινητικού νευρώνα -με αποτέλεσμα εντολές να μη μεταδίδονται από τον εγκέφαλο στο σώμα και να μένει στο κρεβάτι ακούνητη-, ορθοκυστικές διαταραχές που έχουν καταστήσει την κύστη της άτονη με κίνδυνο για τα νεφρά, και γι’ αυτό φορά συνεχώς καθετήρα και έχει έναν σπασμένο ώμο.

Σταυρός μαρτυρίου από ηλικία 1,5 έτους

Οι περιπέτειες υγείας για την 35χρονη γυναίκα, που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σπουδάζει νομική στη σχολή της Αθήνας, όπου πήρε μεταγραφή από την Κομοτηνή, ξεκίνησαν από την ηλικία του ενάμιση έτους περίπου. Νοσηλεύτηκε με εγκεφαλίτιδα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Προηγουμένως είχε διαγνωστεί «νυσταγμός». Η αναπηρία πιστοποιήθηκε στο Νευρολογικό Τμήμα νοσοκομείου της Λάρισας.

Το κορίτσι άρχισε να προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα έχοντας αποκούμπι της τους «Μάγνητες Τυφλούς». Άρχισε να παίζει goal ball και ετοιμαζόταν να μπει μέχρι και στην παραολυμπιακή ομάδα.

Όταν ξαφνικά παρέλυσε από τη μέση και κάτω για 17 ολόκληρες ημέρες. Διαγνώστηκε οσφυαλγία.

Στο μεσοδιάστημα η κοπέλα έδωσε πανελλήνιες και πέρασε στη Νομική Κομοτηνής. Ήταν μάλιστα η πρώτη τυφλή φοιτήτρια που πήρε διπλή υποτροφία και συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmus στη Στοκχόλμη.

Εκεί παρέλυσε για δεύτερη φορά, από τον αυχένα και κάτω. Έμεινε ένα μήνα σε νοσοκομείο της περιοχής και στη συνέχεια για 21 ημέρες σε κέντρο αποκατάστασης.

Τα προβλήματα συνεχίζονταν και άκρη δεν βρισκόταν. Τον Σεπτέμβριο του 2014 παθαίνει ουρολοίμωξη και σε υπέρηχο που υποβλήθηκε διαγνώστηκε πρόβλημα στο νεφρό και τη χολή. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για τη χολή, ανακαλύφθηκε όμως ότι πάσχει από νευρογενή επίσχεση ούρων, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζει έξι καθετήρες την ημέρα.

Τον Νοέμβριο του 2014 υποβάλλεται σε μαγνητική και διαπιστώνεται ότι υπάρχει σπασμένος σπόνδυλος στην σπονδυλική στήλη που συνδέεται με το πρόβλημα στα μάτια.

Νέες εξετάσεις μετά από δύσπνοια που είχε έδειξαν θυρεοειδή. «Πάσχει από πολλές ασθένειες μαζί. Ταυτόχρονα έχει υπαισθησία, δεν αντιλαμβάνεται δηλαδή τον πόνο. Όργωσα όλη την Ελλάδα για να σώσω του παιδί μου», αναφέρει η μητέρα, περιγράφοντας τις περιπέτειες που έζησε από γιατρό σε γιατρό, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με αλλεπάλληλες εξετάσεις στο κορμί του παιδιού της, χωρίς κανείς να μπορεί να διαγνώσει από τι πάσχει και εμφανίζει τα σύνδρομα το ένα μετά το άλλο.

Διάγνωση μετά από 35 χρόνια!

Τον Ιανουάριο του 2016, η μητέρα της 36χρονης, είχε απευθυνθεί στην ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, όταν τότε πρόεδρος ήταν η Νατάσσα Μορφογιάννη, η οποία τότε την είχε βοηθήσει να απευθυνθεί σε γιατρούς για να μπορέσουν να βρουν από πού προέρχονται τα σύνδρομα που κάνουν την κατάστασή της ολοένα και χειρότερη.

Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο κατάφερε τελικώς να πάρει τις απαντήσεις που ζητούσε η μητέρα της 36χρονης: διαγνώστηκε μετεμβολιακή εγκεφαλίτιδα. «Έχουμε πλέον επίσημη γνωμάτευση», αναφέρει η μητέρα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Πριν από μία εβδομάδα απευθύνθηκε και πάλι στην αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου, Νατάσσα Μορφογιάννη, ζητώντας βοήθεια για να κάνει τα επόμενα βήματα που απαιτούνται προκειμένου η κόρη της να ζήσει.

Ο γιατρός νευρολόγος ειδικός στην υπαισθησία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, κ. Γ. Χατζηγεωργίου θα αναλάβει να συντάξει τον εισηγητικό ιατρικό φάκελο που χρειάζεται, προκειμένου η 36χρονη να περάσει από επιτροπή και να της εγκριθεί κονδύλι για να νοσηλευτεί σε κέντρο αποκατάστασης στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, με πρωτοβουλία της κ. Μορφογιάννη, ο δικηγόρος, κ. Γ. Καραγκιόζος θα αναλάβει να κάνει έκθεση, προκειμένου η μητέρα να πάρει επιδόματα από την πρόνοια για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα υπέρογκα έξοδα που απαιτεί η φροντίδα της κόρης της. Επί 35 χρόνια έχει ξοδέψει όλες της τις οικονομίες και το σπίτι της είχε βγει σε πλειστηριασμό.

Παράλληλα σε συνεργασία της κ. Μορφογιάννη με τον «Ιππόκαμπο» και τους «Μάγνητες Τυφλούς» θα διοργανωθεί εκδήλωση για να συγκεντρωθούν χρήματα, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η μητέρα της 36χρονης για να μπορέσει να μεταβεί σε κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού.

Στο μεσοδιάστημα, η αντιδήμαρχος έχει έρθει σε επικοινωνία με το Κέντρο Αποκατάστασης Κένταυρος για να μπει σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας σε πισίνα που εκτιμάται ότι θα τη βοηθήσει.

Σήμερα η 36χρονη που δεν έχει όραση, μπορεί να σηκώνεται από το κρεβάτι με δυσκολία και για μισή μόνο ώρα. Αλλάζει τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα καθετήρα. Υποβάλλεται διαρκώς σε κοστοβόρες εξετάσεις. Έχει όμως θέληση για ζωή. «Μου είπε ότι θέλει να τελειώσει τη νομική. Το κορίτσι μου πρέπει να ζήσει. Άντεξε τόσα χρόνια», η σπαρακτική φωνή της μητέρας.

*Όποιος μπορεί να βοηθήσει οικονομικά για να καλυφθεί μέρος των εξόδων που απαιτούνται για τη φροντίδα της 36χρονης αλλά και για τη νοσηλεία της σε κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού, πιθανότατα στη Σουηδία, όπου έχει ενεργό σουηδικό ΑΜΚΑ, μπορεί να το κάνει καταθέτοντας χρήματα στον λογαριασμό: GR24 0171 2580 0062 5801 0422 221.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου