ΤΟΠΙΚΑ

Κατά της απελευθέρωσης των κεραιών στον Βόλο

κατά-της-απελευθέρωσης-των-κεραιών-στ-456471

Ο Δήμος Βόλου δεν κατήργησε την Κανονιστική Απόφαση του 2012 σύμφωνα με την οποία «η εγκατάσταση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας θα επιτρέπεται μόνο εφόσον ληφθεί υπόψη και η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής», αρνούμενος να επικυρώσει νόμο, βάσει του οποίου για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν προβλέπεται καμία έγκριση ή σύμφωνη γνώμη του δήμου.

Το θέμα αποσύρθηκε με εισήγηση του εκτελούντα χρέη Δημάρχου, Θάνο Θεοδώρου, και μετά από αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που ζητούσε να μην καταργηθεί η Κανονιστική, ως πολιτική πράξη αντίδρασης απέναντι στην κυβέρνηση.

«Με τη νέα ρύθμιση εξοστρακίζονται οι ΟΤΑ από το κέντρο λήψης αποφάσεων που αφορούν στο περιβάλλον και την υγεία των δημοτών τους. Πρόκειται για νόμο-εκδούλευση από την κυβέρνηση στις εταιρείας κινητής τηλεφωνίας με επίπτωση στην υγεία πολιτών», είπε ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς.

«Η κυβέρνηση δίνει λευκή επιταγή στις εταιρείες για τις κεραίες. Το Δημοτικό Συμβούλιο όμως, έπρεπε να πάρει απόφαση να δείξει τη βούλησή του ότι οι δήμοι πρέπει να ερωτώνται για τέτοια θέματα», υπογράμμισε η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου.

«Την κυβέρνηση που νομοθετεί χωρίς να ρωτά τις τοπικές κοινωνίες», κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος, ζητώντας να απαγορευτούν οι κεραίες μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα,

Για ταύτιση της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης, μίλησε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες πολιτικές καταστρέφουν την υγεία των πολιτών. Ζήτησε να διατηρηθεί η Κανονιστική και να καταγγελθεί η νομοθεσία που αφαιρεί το δικαίωμα από τους δήμους να έχουν γνώμη για «την καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών».

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς ένας νόμος απαγορεύει κεραίες σε νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς, και τις επιτρέπει στις γειτονιές που υπάρχουν μικρά παιδιά και ασθενείς μέσα στα σπίτια», είπε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Γαργάλας, ζητώντας να μη γίνει διαπιστωτική πράξη για την κατάργηση της Κανονιστικής και να διεκδικηθεί αλλαγή του νομικού πλαισίου.

«Ας ξεκινήσει μία αντίδραση από τον Βόλο. Τα παιδιά μας κινδυνεύουν», είπε εξάλλου, ο ανεξάρτητος Θεολόγος Διαμαντένιας.

Το θέμα απέσυρε ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θάνος Θεοδώρου ως πολιτική πράξη. Ο ίδιος υπογράμμισε και τις ενέργειες της ΚΕΔΕ που εξέτασε το θέμα και ζητά εθνικό σχεδιασμό για την τοποθέτηση κεραιών, δήμους με καθοριστικό ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων, μηχανισμό ελέγχων για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, πρόστιμα αν υπάρχει υπέρβαση ορίων, πρόβλεψη για ενημέρωση των δήμων προ της εγκατάστασης κεραιών εκτός αστικού ιστού.

«Εννοείται ότι δεν συμφωνούμε με κατάργηση της Κανονιστικής. Αν δεν είναι υποχρεωτικό και μπορεί η υπηρεσία να προχωρήσει στη δουλειά της χωρίς να γίνει διαπιστωτική πράξη κατάργησης, αλλά μόνο με τον νόμο που κακώς ισχύει, τότε το θέμα να αποσυρθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Την πολιτική εκτίμηση ότι «οι κυβερνώντες κάνουν ρουσφέτια στις εταιρείες», έκανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Μουλάς, προσθέτοντας ότι «οι αριστεροί είναι οι μεγαλύτεροι υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου».

Ελένη Χάνου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου