ΤΟΠΙΚΑ

Τρέχουν στο φαρμακοποιό αντί στο γιατρό

τρέχουν-στο-φαρμακοποιό-αντί-στο-γιατ-490648

Στη συμβουλή του φαρμακοποιού καταφεύγουν πλέον εκατοντάδες συνταξιούχοι αλλά και ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στο Βόλο, καθώς η καθυστέρηση ορισμού ραντεβού αγγίζει και τον ενάμιση μήνα. Παράλληλα η καταβολή των χρημάτων της απλής επίσκεψης καθιστά σχεδόν απαγορευτικό για πολλούς μια εξέταση σε ιδιώτη γιατρό.
 
Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στα φαρμακεία της Μαγνησίας από πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να επισκεφθούν ιδιώτες γιατρούς εξαιτίας της έλλειψης ρευστού, αλλά και από ασφαλισμένους στο ΙΚΑ οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ημέρες, μέχρι και εβδομάδες, για να εξεταστούν από ειδικευμένους γιατρούς του ΙΚΑ Βόλου.
Σύμφωνα με τη γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Γεωργία Τσάτσου ο συνδυασμός τριών γεγονότων έχει οδηγήσει τους πολίτες στο φαρμακείο ακόμη και για ιατρικές συμβουλές.
Αφενός οι ελλείψεις γιατρών στο ΙΚΑ Βόλου και Ν. Ιωνίας, καθώς στο τελευταίο παράρτημα το καλοκαίρι τα απογευματινά ιατρεία υλοποιούνται στο ΙΚΑ Βόλου, αφετέρου η συνταγογράφηση για ειδικές παθήσεις από τους ειδικευμένους γιατρούς και, τέλος, η έλλειψη χρημάτων έχουν οδηγήσει τους ασφαλισμένους στο φαρμακείο.
«Πάντα οι ασθενείς επισκέπτονταν τον φαρμακοποιό, ειδικά στις εφημερίες, για το πρόβλημα που είχαν και ζητούσαν τη συμβουλή του. Το διάστημα όμως που διανύουμε οι πολίτες ζητούν πολλά περισσότερα από το φαρμακοποιό εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων αλλά και της μεγάλης αναμονής στο ΙΚΑ για ένα ραντεβού με ειδικό γιατρό», σχολίασε η κ. Τσάτσου.
Υπάρχουν ασθενείς, συμπληρώνει η ίδια, που για ένα απλό κρυολόγημα δε θα επισκεφθούν το γιατρό τους για να μην πληρώσουν την επίσκεψη, αλλά θα έρθουν κατευθείαν στο φαρμακείο -και τώρα το καλοκαίρι έρχονται αρκετοί με δερματικά προβλήματα από τη θάλασσα.
Η κ. Τσάτσου επεσήμανε πως το τελευταίο διάστημα αρκετοί ασφαλισμένοι του ΙΚΑ επισκέπτονται τα φαρμακεία και ζητούν να λάβουν τα φάρμακά τους χωρίς να πληρώσουν, λέγοντας πως θα φέρουν τη συνταγή μετά από ένα μήνα που θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού τους.
Το αποτέλεσμα είναι σύμφωνα με τη γραμματέα του συλλόγου πως αρκετοί φαρμακοποιοί, για να μην αφήσουν τους πελάτες τους εκτεθειμένους, δίνουν τα φάρμακα χωρίς να πληρωθούν και τα λαμβάνουν μετά από ένα ή ακόμη και τρεις μήνες.
Παράλληλα ασθενείς που επισκέπτονται το Νοσοκομείο ή ιδιωτικούς γιατρούς επιλέγουν πλέον τα φάρμακα που θα λάβουν.
«Έρχονται ασθενείς που τους έχει γράψει ο γιατρός τους κάποια αντιβίωση και μαζί μ’ αυτή και κάποιο φάρμακο για γαστροπροστασία, το οποίο κοστίζει 20-30 ευρώ. Μην έχοντας χρήματα να πληρώσουν όλα τα φάρμακα, αποφασίζουν να λάβουν μόνο την αντιβίωση που είναι απαραίτητη και να αφήσουν το άλλο φάρμακο», υποστήριξε η κ. Τσάτσου.
Ολα τα ζητήματα που αφορούν στο φαρμακευτικό κλάδο, τα προβλήματα που υπάρχουν κι όσα πρόκειται να έρθουν θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και σχεδόν καθημερινές.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου