ΤΟΠΙΚΑ

Αδημονούν να ξεκινήσουν οι κυνηγοί

αδημονούν-να-ξεκινήσουν-οι-κυνηγοί-491065

Tριακόσιες πενήντα άδειες για λογαριασμό του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, 155 για λογαριασμό του Κυνηγετικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας και πενήντα άδειες για λογαριασμό του Κυνηγετικού Συλλόγου Βελεστίνου υπέγραψε χθες ο Δασάρχης Βόλου Νίκος Ντίτορας, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή αρχίζει η νέα κυνηγετική περίοδος, με την αρχή ως συνήθως να γίνεται με το κυνήγι για τα πουλιά, ενώ το κυνήγι του λαγού, που αποτελεί το προσφιλέστερο θήραμα για τους περισσότερους κυνηγούς, ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τις επόμενες μέρες που μεσολαβούν μέχρι και την Παρασκευή ο αριθμός των αδειών που θα ανανεώνονται από τα μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων αναμένεται να βαίνει καθημερινά αυξανόμενος. Συνολικά περισσότερες από 4.000 άδειες στη Μαγνησία αναμένεται να ανανεωθούν φέτος, με τους κυνηγούς του Νοτίου Πηλίου να παίρνουν σειρά τελευταίοι, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή το ενδιαφέρον στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στο κυνήγι του αγριογούρουνου.
 Σύμφωνα με το Δασάρχη Βόλου οι περισσότερες άδειες που ανανεώνονται αφορούν στη γενική άδεια η οποία επιτρέπει το κυνήγι σε όλη την Επικράτεια, ενώ ακολουθεί η έκδοση περιφερειακής άδειας που αφορά στο κυνήγι μόνον εντός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η κυνηγετική περίοδος θα διαρκέσει από τις 20 Αυγούστου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2011, ενώ κατ΄ εξαίρεση θα επιτραπεί το κυνήγι του αγριοκούνελου μέχρι τις 10 Μαρτίου 2011. Σύμφωνα με την απόφαση για κάθε θηρεύσιμο είδος έχουν οριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες και ο επιτρεπόμενος αριθμός θηραμάτων για κάθε κυνηγό.
Μικρές είναι και φέτος οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με την περσινή περίοδο. Οι σημαντικότερες είναι η απαγόρευση του κυνηγιού της μπεκάτσας στο καρτέρι το πρωί και το βράδυ, ο περιορισμός της χρήσης κυνηγετικών σκύλων από 15 Σεπτεμβρίου έως και 20 Ιανουαρίου 2011 σε τρεις μέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), ενώ φέτος επιτρέπεται και το κυνήγι της αλεπούς από 15 Σεπτεμβρίου έως και 20 Ιανουαρίου 2011 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21 Ιανουαρίου 2011 έως και 28 Φεβρουαρίου 2011 χωρίς σκύλο δίωξης. Στους νομούς ωστόσο που έχουν χαρακτηριστεί αρουραιόπληκτοι το κυνήγι της αλεπούς απαγορεύεται. Επιπλέον διατηρήθηκε η περυσινή ρύθμιση για το κυνήγι του αγριόχοιρου με τον επιτρεπόμενο αριθμό θηραμάτων ανά ομάδα δέκα κυνηγών και παραμένει στα τέσσερα, ενώ το κυνήγι του φασιανού απαγορεύτηκε στα νησιά Λήμνος, Σάμος και Αγιος Ευστράτιος.
Το κυνήγι σύμφωνα με την απόφαση απαγορεύεται σε μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, εκτροφεία θηραμάτων, περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις ορισμένης χρονικής διάρκειας, πυρήνες των εθνικών δρυμών, αρχαιολογικούς χώρους χωρίς άδεια του Υπουργού Πολιτισμού, περιοχές όπου έχουν εκδοθεί δασικές απαγορευτικές αποφάσεις κυνηγιού λόγω πυρκαγιών, ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής καθώς και θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές.
 
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου

Με ανακοίνωσή του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου γνωρίζει στα μέλη του ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση κυνηγετικής άδειας για την κυνηγετική περίοδο 2010 -2011 είναι η προσκόμιση δελτίου κατοχής κυνηγετικού όπλου και ότι οι τιμές των αδειών θήρας είναι οι εξής: Τοπική 103 ευρώ, Περιφερειακή 121 ευρώ και Γενική 142 ευρώ. Σε περίπτωση αλλαγής βιβλιαρίου θήρας η φωτογραφία θα πρέπει να είναι πρόσφατη. Σημειώνεται πως για την έκδοση άδειας ο υποψήφιος πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, να είναι ψυχικά και σωματικά υγιής που επιβεβαιώνεται έπειτα από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να έχει λευκό ποινικό μητρώο.

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου