ΤΟΠΙΚΑ

Πληρότητες 100% με τζίρους πεσμένους

πληρότητες-100-με-τζίρους-πεσμένους-851206

Το Πήλιο ασφυκτιά, οι Βόρειες Σποράδες βουλιάζουν και οι πληρότητες στα καταλύματα, που συνεχίζουν να είναι σε υψηλά ποσοστά, το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου χτύπησαν κόκκινο. Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή όλα τα παραλιακά θέρετρα της Μαγνησίας σημείωσαν πληρότητα έως και 100%, με τους τζίρους ωστόσο να παραμένουν… πεσμένοι!

Εάν κάποιος επισκέφτηκε το Πήλιο ή τα νησιά των Βορείων Σποράδων το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου χωρίς να έχει κλείσει δωμάτιο, σίγουρα θα αναγκάστηκε να μείνει στην παραλία. Σε όλους τους παραθαλάσσιους οικισμούς του βουνού των Κενταύρων τα τουριστικά καταλύματα ήταν ασφυκτικά γεμάτα, ενώ τυχεροί ήταν μόνοι όσοι την τελευταία στιγμή αναζήτησαν δωμάτιο σε κάποιο ορεινό χωριό.

Πιο συγκεκριμένα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στον παραθαλάσσιο όγκο του Πηλίου σημείωσαν πληρότητες 100%, ενώ έως και 60% έφτασε το ποσοστό στα ορεινά χωριά και μάλιστα σε αυτά που βρίσκονται κοντά σε παραλίες.

Την ίδια στιγμή έως και 60% πληρότητα σημείωσαν και τα καταλύματα στο Βόλο, όσα όμως βρίσκονται στις κοντινές παραλιακές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Από την Παρασκευή το νησί του Παπαδιαμάντη βούλιαζε. Δωμάτιο στη Σκιάθο δεν υπήρχε «ούτε για δείγμα», καθώς όπως αναφέρει και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σκιάθου Γιάννης Κουκουλάκης «το νησί μας είναι όμορφο, με ωραία ξενοδοχεία και καλές τιμές».

Η Σκιάθος είχε πληρότητα 100%, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κουκουλάκη «ακόμα το νησί δεν έχει αδειάσει. Όποιος θέλει να έρθει, πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει δωμάτιο, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να βρει». Να αναφερθεί ότι στη Σκιάθο οι τιμές των ξενοδοχείων κυμαίνονται από 130 έως και 500 ευρώ τη βραδιά, ενώ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από 40 έως και 100 ευρώ.

Η ίδια εικόνα όμως καταγράφεται και στη Σκόπελο. Το νησί που έγινε πασίγνωστο από το Mamma Mia προσέλκυσε πλήθος τουριστών για το τριήμερο, ενώ στην Αλόννησο μπορεί να υπήρχαν μερικά δωμάτια, ωστόσο η κίνηση άγγιξε στις περισσότερες περιπτώσεις το 90%.

Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι πως όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μαγνησίας Κωνσταντίνος Λεβέντης «σε ποσοστό 80% όσοι ήρθαν στο Πήλιο και τα νησιά για το τριήμερο συνεχίζουν και μετά τις διακοπές τους, διατηρώντας τις πληρότητες στα ύψη».

Μάλιστα ο κ. Λεβέντης αποδίδει τις μεγάλες πληρότητες στις λογικές τιμές. «Φέτος οι συνάδελφοι εφήρμοσαν διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από τα προηγούμενα χρόνια, γιατί έτσι άλλωστε επέβαλε και η παρούσα οικονομική συγκυρία. Αυτό μας βοήθησε να διατηρήσουμε τον τουρισμό μας», τονίζει ο κ. Λεβέντης.

Πτώση τζίρων έως και 20%
Αν και τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα γέμισαν, οι τζίροι εμφανίζουν πτώση της τάξης του 20% περίπου, αναφέρει ο κ. Λεβέντης. Το γεγονός αυτό -όπως εξηγεί- οφείλεται σε μια σειρά παραμέτρων.

Αρχικά ο κ. Λεβέντης αναφέρει ότι με εξαίρεση τον Αύγουστο η κίνηση όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ήταν μεν ικανοποιητική, ωστόσο δεν άγγιξε τα περσινά επίπεδα.

Παράλληλα οι τιμές στις οποίες φέτος νοικιάζουν οι επαγγελματίες έχουν πέσει σε ποσοστό 15%, μειώνοντας τα έσοδα, ενώ από τις 20 Αυγούστου και μετά οι τιμές θα πέσουν στο 25%.

Να αναφερθεί ωστόσο ότι ο κ. Λεβέντης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν από την τουριστική κίνηση, αυτή θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Οι τζίροι ήταν πεσμένοι, αλλά και πάλι είναι σημαντικό να διατηρούμε την πτώση σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Πιστεύω όμως ότι και τα επόμενα χρόνια η κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι η ίδια», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας.

2.597 λιγότεροι τουρίστες στις Βόρειες Σποράδες
Εν τω μεταξύ συνολικά 2.597 τουρίστες λιγότεροι ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου για τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή καταγράφηκαν 3.987 επιβάτες, 4.541 το Σάββατο και 3.264 την Κυριακή, αγγίζοντας συνολικά τους 11.792 επιβάτες. Πέρυσι αντίστοιχα καταγράφηκαν συνολικά 14.389 επιβάτες για τα νησιά.

Λιγότεροι ήταν φέτος και αυτοί που επέλεξαν να πάρουν το αυτοκίνητό τους στις διακοπές τους, καθώς συνολικά καταγράφηκαν 1.868 ΙΧ, 546 την Παρασκευή, 782 το Σάββατο και 540 την Κυριακή, ενώ πέρυσι τα ΙΧ που «ταξίδεψαν» για το τριήμερο ήταν 2.328. Τέλος, φέτος καταγράφηκαν 99 συνολικά φορτηγά και 404 δίκυκλα, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί 81 φορτηγά οχήματα και 484 μηχανάκια.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου