ΤΟΠΙΚΑ

Πλήθος κόσμου στην Ανάληψη για τις εκδηλώσεις στον Ναό

πλήθος-κόσμου-στην-ανάληψη-για-τις-εκδ-458588

Με τη δέουσα επισημότητα θα τιμηθεί η γιορτή της Αναλήψεως στη Μητρόπολη Δημητριάδος, με επίκεντρο τον ομώνυμο ναό του Βόλου όπου θα «φιλοξενηθεί» η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βολκάνου, καύχημα του μεσσηνιακού λαού. Η υποδοχή της εικόνας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαΐου και θα παραμείνει έως και το Σάββατο 27 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται η πανήγυρης.

Το πλούσιο λατρευτικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο ναός της Αναλήψεως Βόλου, παρουσιάστηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο προϊστάμενος του ναού, αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «φτάνουμε στο τέλος μιας πνευματικής πορείας που ξεκίνησε το βράδυ της Αναστάσεως».

Πλήθος κόσμου αναμένεται να συρρεύσει στον ναό για να λάβει μέρος στις λατρευτικές ακολουθίες, να προσκυνήσει την ιστορική εικόνα της Παναγίας Βουλκάνου και να ακούσει εκλεκτούς ομιλητές όπως τον Γέροντα Νήφωνα τον Βατοπαιδινό, τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης π. Αρσένιο, τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω π. Μάξιμο και τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος π. Σεραφείμ Ζαφείρη. Στις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, οι μητροπολίτες Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος και Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

*Δευτέρα 22 Μαΐου, 7.30 – 9.30π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία, 6:30μ.μ. υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Βουλκάνου, 8:00 – 9:00μ.μ. παράκληση στην Παναγία και ομιλία του γέροντος Νήφωνος του Βατοπαιδινού με θέμα: «Η παρουσία της Παναγίας στη ζωή μας».

* Τρίτη 23 Μαΐου, 7.30 – 9.30π.μ. Ορθρος και Θεία Λειτουργία, 6:30μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής της Αποδόσεως του Πάσχα. Θα μιλήσει ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κατερέλος, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης, με θέμα: «Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης», και 8.00 – 9.00μ.μ. θα γίνει καταληκτήρια συνάντηση των μελών του Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής Γυναικών της Ενορίας, στην αίθουσα «Αρχονταρίκι» του πνευματικού κέντρου του ναού.

*Τετάρτη 24 Μαΐου, μέρα απόδοσης της εορτής του Πάσχα, 7.30 – 10.30π.μ. θα ψαλεί Ὀρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του π. Κωνσταντίνου Φλάκη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει κήρυγμα. Το απόγευμα της παραμονής της Αναλήψεως, στις 6.30μ.μ. θα ψαλεί η Ακολουθία της Ενάτης Ώρας του Πάσχα, στις 7.00μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα. Θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος και θα συγχοροστατήσουν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος και Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος. Στις 9:00 το βράδυ θα γίνει λιτάνευση της ιεράς εικόνας διά των οδών Γκλαβάνη – Αναλήψεως –Γαμβέτα – Ρήγα Φεραίου – Κ. Καρτάλη – Αναλήψεως με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος, της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου και αντιπροσωπειών των πολιτιστικών συλλόγων.

* Πέμπτη 25 Μαΐου, εορτή της Αναλήψεως, 7.00- 10.30π.μ. θα ψαλεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου, Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεοφίλου και Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου. Στις 6.30μ.μ. θα ψαλεί μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός και Ιερά Παράκληση, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Ζαφείρη, ιεροκήρυκος της Ι.Μ. Φθιώτιδος, ο οποίος θα πραγματοποιήσει κήρυγμα.

*Παρασκευή 26 Μαΐου, 7.30 – 9.30π.μ. θα ψαλεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία και στις 6.30μ.μ. Ακολουθία του Εσπερινού και Παράκληση της Παναγίας. Τον θείο λόγο θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κυρίτσης, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, με θέμα: «Ο δοξασμός του Ελληνισμού».

*Σάββατο 27 Μαΐου 7.30 – 9.30π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία, 9.30 – 10.30π.μ. παράκληση προς την Παναγία Βουλκάνου, και ακολουθεί η τελετή αναχώρησης της εικόνας.

Γιορτή λήξης κατηχητικών

Εξάλλου, την Κυριακή 28 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η γιορτή λήξης των κατηχητικών της ενορίας, στο προαύλιο του ναού, με τη συμμετοχή 150 παιδιών και των γονέων τους. Η γιορτή περιλαμβάνει παιχνίδια για τα παιδιά, παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά τμήματα, αποτίμηση του έργου της χρονιάς, επίδοση αναμνηστικών, και στο τέλος μπάρμπεκιου, «για να χαρούν τα παιδιά», όπως υπογράμμισε ο π. Δαμασκηνός.

Το Σπίτι Γαλήνης θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, και μετά τη λήξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στη Μακρινίτσα με πρωτοβουλία της ενορίας, «ως ελάχιστο αντίδωρο σε αυτές τις γυναίκες, που για έναν ολόκληρο χρόνο έρχονται από τα χαράματα για να βοηθήσουν στην παρασκευή του φαγητού», τόνισε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου