ΤΟΠΙΚΑ

Θα ξεπεράσει τους 40ο C ο υδράργυρος

θα-ξεπεράσει-τους-40ο-c-ο-υδράργυρος-851206

Την ανιούσα παίρνει ο υδράργυρος σήμερα και αναμένεται να είναι η θερμότερη ημέρα του φετινού καλοκαιριού

Οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν στη δυτική και βόρεια χώρα 37-39 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα 39-41 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 37-40 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Για Τετάρτη και Πέμπτη προβλέπεται μικρή σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, ενώ λίγες τοπικές νεφώσεις αναμένονται το απόγευμα στα βόρεια. Στα δυτικά, θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο την Πέμπτη πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και την Πέμπτη έως 6 μποφόρ.

Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία και την Παρασκευή. Μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Αναμένονται άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά θα φτάσουν έως 7 μποφόρ.

Ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση νερού, φρούτων, λαχανικών και ψαριών τις ημέρες του καύσωνα.

Πύρινα μέτωπα  ανά τη χώρα

Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από το Σάββατο στα Κύθηρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά πλησίασε το χωριό Μητάτα, όπου ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη για τον περιορισμό της.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε σε βραχώδη δασική έκταση στην περιοχή Βαβούριο του Δήμου Φιλιάτων του νομού Θεσπρωτίας.

Πυρκαγιά ξέσπασε τη Δευτέρα και στην Κύθνο σε χορτολιβαδική έκταση. Επί τόπου βρίσκονται δύο πυροσβέστες με ένα όχημα, ενώ από αέρος ρίψεις έκανε και ένα ελικόπτερο.

Δύναμη της πυροσβεστικής αποτελούμενη από 18 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 8 τμήματα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο, κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο, τη φωτιά που είχε ξεσπάσει σε δασική περιοχή στην Καλλονή Μυτιλήνης.

Υπό έλεγχο κατάφερε να θέσει η πυροσβεστική, την πυρκαγιά που ξέσπασε στη θέση Μέλισσα, στα Λεχαινά Ηλείας. Στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως όλες τις εστίες.

Εξάλλου, υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, την φωτιά που ξέσπασε στο Λαγλώποποδο, στη Ζάκυνθο. Υπό έλεγχο και πυρκαγιά στη Σταμάτα, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, η οποία καίει ξερά χόρτα. Επί τόπου επιχειρούν 9 οχήματα. Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί τα μέτωπα στα Σιμοτάτα Κεφαλονιάς καθώς και σε Βάρη, Αμφιλοχία, Θέμελο Θεσπρωτίας και Σελάκανο Ιεράπετρας.

Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές, καθώς μεγάλος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω των ενισχυμένων ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι νομοί που βρίσκονται στο "κόκκινο" είναι η Αττική, η Εύβοια, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κρήτη.

Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες κα.

Παράλληλα, απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και δάση. Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, οι πολίτες καλούνται να ενημερώσουν το Πυροσβεστικό Σώμα στον αριθμό 199.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου