ΤΟΠΙΚΑ

Συγκλονισμένο από τη Θ. Λειτουργία το ποντιακό στοιχείο

συγκλονισμένο-από-τη-θ-λειτουργία-το-π-851206

«Κοσμοϊστορικό γεγονός» χαρακτηρίζεται απ’ όλο τον Ορθόδοξο κόσμο η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε προχθές, ανήμερα της Παναγίας, στην Μονή Παναγίας Σουμελά μετά από 88 χρόνια. Χιλιάδες πιστοί απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης δάκρυσαν στη θέα του Ορθόδοξου μοναστηριού που βρίσκεται κοντά στην Τραπεζούντα και αποτελεί σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού επί 16 αιώνες. Το προχθεσινό ευλαβικό προσκύνημα ζωντάνεψε έντονες μνήμες και συναισθήματα στους απανταχού της γης Ποντίους, οι οποίοι επέστρεψαν στην γη των προγόνων τους για να παρακολουθήσουν με περισσή κατάνυξη τη Λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Μεταξύ των χιλιάδων προσκυνητών, που παρακολούθησαν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον αγιασμένο τόπο, καταγράφεται το όνομα του κ. Λεωνίδα Σαρβανίδη, Προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μαγνησία. «Είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια αυτό που νιώσαμε όλοι μας. Την αγωνία, τη νοσταλγία να βρεθούμε στον τόπο που για πολλά χρόνια σχεδόν πενήντα γενιές Ποντίων ζούσαν εκεί και λειτουργούσαν κάθε Δεκαπενταύγουστο αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο στο Μοναστήρι. Τόσο εγώ, που εκπροσωπώ την τρίτη γενιά, όσο και οι υπόλοιποι προσκυνητές, νεότεροι αλλά και μεγαλύτεροι, νιώσαμε συγκίνηση, γιατί ήταν μια ιστορική στιγμή η επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά μετά από 88 χρόνια και ελπίζουμε ότι από δω και πέρα θα υπάρξει συνέχεια», αναφέρει μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ».

Η έντονη συγκινησιακή φόρτιση είναι εμφανής σε κάθε φράση, κάθε λέξη, που χρησιμοποιεί ο κ. Σαρβανίδης προκειμένου να περιγράψει το μεγαλείο και την μοναδικότητα των στιγμών που βίωσε. Αναφερόμενος στο κατανυκτικό κλίμα που επικράτησε στην κορυφαία αυτή στιγμή, ο ομιλών τονίζει ότι «ήταν ήρεμο το κλίμα, όλα ήταν οργανωμένα, υπήρχε ασφάλεια από την προηγούμενη μέρα και παραβρέθηκαν 3.000 περίπου προσκυνητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και άλλες περιοχές, αλλά λόγω περιορισμένου χώρου επιτράπηκε σε 700 περίπου η είσοδος στον αύλειο χώρο του Μοναστηριού». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι είχαν συμπληρωθεί όλα τα καταλύματα σε ακτίνα 300-400 χιλιομέτρων πέριξ της Τραπεζούντας. «Ηταν πραγματικά συγκινητικές οι στιγμές και νιώσαμε ένα άγγιγμα ψυχής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρβανίδης και καταλήγει «ο κόσμος ήταν συγκινημένος, όλοι κλαίγαμε, γιατί θυμηθήκαμε τα βιώματα και τα ακούσματα που είχαμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Ηταν πραγματικά μοναδικές στιγμές, τις οποίες δεν ξέρω αν θα ξαναζήσουμε. γιατί η πρώτη φορά -καταλήγει- είναι πάντα διαφορετική».

Δυνατά μηνύματα

Αναλύοντας την σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο προκαθήμενος της τοπικής Εκκλησίας, Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιγνάτιος υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ ενθαρρυντική η προοπτική και για τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και νομίζω, προσθέτει, ότι ξεκινάει ένας δρόμος, που εάν μείνει ανοιχτός, θα φέρει πολλά νέα δεδομένα στο μέλλον». Παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος αναφέρει ότι είναι εφικτή η πραγμάτωση της ευχής που διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, να τελείται δηλαδή κάθε χρόνο Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, για να προσθέσει ότι «μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για ειρηνική συνύπαρξη, δείχνοντας παράλληλα ότι και η Τουρκία ενδιαφέρεται και θέλει πλέον να δίνει στοιχεία προς την Ευρώπη που να αποδεικνύουν ότι μπορεί κάποια στιγμή να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας την 15η Αυγούστου στη Μονή της Παναγίας Σουμελά είναι «ιστορικών διαστάσεων γεγονός» σύμφωνα με την εκτίμηση της προέδρου της Ενωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας Ντίνας Ηλιάδου. Όπως τονίζει μάλιστα η ίδια «μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μεγαλύτερες πρωτοβουλίες από την τουρκική πλευρά, στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών και αρμενικών προσφυγικών σωματείων, καθώς και σε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας της χριστιανικής κληρονομιάς της χώρας αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την τουρκική κοινωνία. Πιστεύω, καταλήγει, πως θα ήταν σκόπιμος και ένας αντίστοιχος προβληματισμός για τη χρήση ισλαμικών μνημείων, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας».

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας Κώστας Περκουλίδης σημειώνει, τέλος, από την πλευρά του ότι «για όλους τους Πόντιους η Παναγία Σουμελά είναι το κέντρο της ζωής μας, το κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού. Αυτό που αντιπροσωπεύει για μας η Παναγία Σουμελά δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Πηγαίνοντας εκεί μια φορά το χρόνο για να παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία, ισοδυναμεί με αναγέννηση των νεκρών μας, οι οποίοι συμμετέχουν στο χαρμόσυνο αυτό γεγονός» καταλήγει.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου