ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές δημιούργησαν υποβρύχιο όχημα

μαθητές-δημιούργησαν-υποβρύχιο-όχημ-460635

Στον ποντισμό του υποβρύχιου οχήματός τους στη θάλασσα προχώρησαν χθες οι μαθητές του Γυμνασίου Μηλεών. Η επίσημη δοκιμή της πρωτότυπης κατασκευής, που έγινε μπροστά στην προβλήτα των Καλών Νερών, αποτέλεσε γιορτή για όλο το σχολείο. Άλλωστε είναι το πρώτο γυμνάσιο που ασχολήθηκε με το πρωτοποριακό πρόγραμμα και δημιούργησε το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα, το οποίο θα εξελιχθεί σε υποβρύχιο ρομπότ το επόμενο σχολικό έτος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με την έναρξη του σχολικού έτους, το Γυμνάσιο Μηλεών υπέβαλλε αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα διαδραστικής έκθεσης και τεχνολογίας του Ευγενίδειου Ιδρύματος. Ο τίτλος του προγράμματος είναι Hydrorobots, και στο πλαίσιό του, το Ευγενίδειο εξόπλισε το σχολείο με τα απαραίτητα υλικά.

Πρωτεργάτης ο καθηγητής τεχνολογίας – πολιτικός μηχανικός Προκόπης Σταμάτης, ο οποίος ενέπνευσε τους μαθητές της Α’ τάξης του γυμνασίου να ασχοληθούν με το πρόγραμμα στο πλαίσιο του μαθήματος τεχνολογίας.

Η κατασκευή του υποβρύχιου οχήματος ξεκίνησε με την έναρξη του σχολικού έτους. Οι μαθητές της Α’ τάξης δούλεψαν με αυταπάρνηση υπό τις οδηγίες του καθηγητή τους και δημιούργησαν το πρώτο τους όχημα που μπορεί να κινείται στο νερό σε διάφορες κατευθύνσεις. Ήδη το σχολείο έκανε την πρώτη δοκιμή της κατασκευής σε πισίνα ξενοδοχείου, και χθες το πρωί έγινε η επίσημη δοκιμή στη θάλασσα, μπροστά από την προβλήτα των Καλών Νερών.

Με τηλεχειριστήριο οι μαθητές κατεύθυναν το όχημά τους μέσα στη θάλασσα, εισπράττοντας το χειροκρότημα των συμμαθητών και εκπαιδευτικών τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταμάτης, η κατασκευή του υποβρύχιου οχήματος είναι το πρώτο βήμα. «Το επόμενο σχολικό έτος το όχημά μας θα εξελιχθεί σε ρομπότ. Θα εξοπλιστεί με αισθητήρες και κάμερα, προκειμένου να καταγράφει εικόνες από τον βυθό και να κάνει μετρήσεις», είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Πρόκειται για το πρώτο γυμνάσιο στη Μαγνησία που κατασκεύασε τέτοια πρωτοποριακή υποβρύχια κατασκευή. Κι άλλα σχολεία έχουν κάνει αντίστοιχες κατασκευές, αλλά οι μαθητές είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Οι μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου Μηλεών δούλεψαν με ενδιαφέρον και ζήλο και τα κατάφεραν. Αυτό δείχνει ότι στα δημόσια σχολεία υπάρχει το ανθρώπινο υλικό για να γίνουν πράγματα αρκεί να υπάρχει το ερέθισμα», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γυμνασίου Μηλεών, Γιώργος Χάρλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου