ΤΟΠΙΚΑ

Σε πλήρη εξέλιξη το σαφάρι του ΣΔΟΕ

σε-πλήρη-εξέλιξη-το-σαφάρι-του-σδοε-481672

Tα θαύματα της Μεγαλόχαρης τελείωσαν και ήδη από χθες λίγες ώρες μετά τη γιορτή της Παναγίας κλιμάκια του ΣΔΟΕ από τη γειτονική Λάρισα βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο Βόλο και ειδικότερα σε βιομηχανίες της Βιομηχανικής Περιοχής.

Ενδεικτικό της κινητικότητας που καταγράφεται σε τοπικό επίπεδο σε μία προσπάθεια άντλησης εσόδων στα δημόσια ταμεία είναι ότι κλιμάκια του ΣΔΟΕ το σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου έκαναν σαφάρι ελέγχων στη Σκόπελο, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έλεγχοι επίκεινται και σε κατηγορίες επαγγελματιών και επιτηδευματιών που αποδεδειγμένα διαθέτουν μεγάλα εισοδήματα, όπως π.χ. γιατροί.

Οι εντολές που έχουν οι άντρες του ΣΔΟΕ, όπως τονίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στελέχη που υπηρετούν στην αρμόδια Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Βόλου που πραγματοποιούν αντίστοιχους ελέγχους, σε άλλους, πλην της Μαγνησίας, θεσσαλικούς νομούς, επικεντρώνονται στα παρακάτω πεδία:

– Έλεγχοι στους έχοντες υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία

– Στις κατασχέσεις ακινήτων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Προς την κατεύθυνση αυτή και οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ έχουν ζητήσει από, τους υφισταμένους τους τις καταστάσεις με τις επιχειρήσεις που οφείλουν μεγάλα ποσά και οι οποίοι θα κληθούν να τα ρυθμίσουν, διαφορετικά κινδυνεύουν με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων και τέλος

– Έφοδοι στην αγορά για την έκδοση αποδείξεων, καθώς το μέτρο μετά τους πρώτους μήνες που είχε μεγάλη επιτυχία, φαίνεται πως έχει χαλαρώσει αρκετά.

Ακόμη οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της Μαγνησίας περιμένουν την αποστολή των εκκαθαριστικών για το ΕΤΑΚ του 2009 που θα πληρωθεί για τελευταία φορά, για να προχωρήσει στη συνέχεια η εκκαθάριση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) για το 2010, ο οποίος θα επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία η αντικειμενική αξία της οποίας υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Είναι γνωστό ότι το μπαράζ ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών στοχεύει στο να συλλέξει 26,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται ως το τέλος του χρόνου, ώστε να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός, ενώ από τη δυνατότητα του οικονομικού επιτελείου να καλύψει τις υστερήσεις εσόδων 2,6 δισ. ευρώ που καταγράφονται μέχρι σήμερα, θα κριθεί κατά πόσον η τρόικα δεν θα απαιτήσει το επόμενο καυτό τετράμηνο, διορθωτικές κινήσεις στο φετινό προϋπολογισμό με έξτρα περικοπές δαπανών.

Επειδή ο στόχος μόνον εύκολος δεν είναι, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Δημ. Γεωργακόπουλος θα ζητήσει μέσα στις επόμενες μέρες από τους προϊσταμένους των μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας εντατικοποίηση των ελέγχων και είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Μέχρι χθες πάντως ο γ.γ. του ΥΠ.ΟΙ. δεν είχε συνομιλήσει με τους νέους προϊσταμένους των ΔΟΥ της Μαγνησίας, κυρίως στην Α ΄και Β΄ ΔΟΥ Βόλου, οι οποίοι ωστόσο από την πλευρά τους ετοιμάζουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία για τους πλέον πρόσφορους τρόπους που κρίνουν σκόπιμο οι ίδιοι ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο νέος προϊστάμενος της Β΄ ΔΟΥ Βόλου και πρώην Αντιδήμαρχος Βόλου Χρήστος Τσαμπρινός σε προτάσεις που πρόκειται να αποστείλει τις επόμενες μέρες θα προτείνει, εκτός των άλλων, τα παρακάτω:

– Τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) να βεβαιώνονται και να εισπράττονται άμεσα και όχι μόνον το 10% όπως συμβαίνει σήμερα και σε περίπτωση προσφυγής του φορολογούμενου στα φορολογικά δικαστήρια που θα καταλογίσει μικρότερα πρόστιμα, τότε μόνον το Δημόσιο να επιστρέφει τη διαφορά.

– Να ξεκινήσουν άμεσα προσωρινοί έλεγχοι του ΦΠΑ από διασταυρώσεις στοιχείων που θα αποσταλούν από το Υπουργείο Οικονομικών

– Έλεγχος όλων των ενδοκοινοτικών συναλλαγών μέσα από το Σύστημα VIES που καταγράφει όλες τις συναλλαγές που γίνονται ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Να γίνεται έλεγχος σε κάθε επιστροφή του ΦΠΑ και όχι όπως συμβαίνει σήμερα όπου για ποσά μικρότερα των 30.000 ευρώ δεν γίνεται κανένας έλεγχος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου