ΤΟΠΙΚΑ

«Με γραβάτα ο Τσίπρας, με θηλιά ο ελληνικός λαός»

με-γραβάτα-ο-τσίπρας-με-θηλιά-ο-ελληνι-461202

Μιλώντας σήμερα Πέμπτη 18 Μαϊου στην Ολομέλεια της Βουλής για το 4ο μνημόνιο, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε τα εξής: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φοβάμαι ότι δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Τόσο στις επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια έχουν συζητηθεί τα πάντα.

Φοβάμαι, όμως, ακόμα περισσότερο ότι οι κυρίες και οι κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει ούτε το βάθος της οικονομικής κρίσης, ούτε το βάρος της ιστορικής ευθύνης με την ψήφιση του τετάρτου μνημονίου. Βλέπω ότι με χαρά και ικανοποίηση στηρίζουν το νομοσχέδιο χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, το ψηφίζουν.

Υποθέτω ότι έχουν συνηθίσει μιας και είναι το δεύτερο μνημόνιο σε δύο χρόνια. Πάντα η πρώτη η φορά είναι δύσκολη για όλα τα πράγματα. Ορισμένοι επιχαίρουν για το γεγονός της υποστήριξης από παράγοντες του εξωτερικού και δεν προβληματίζονται για το γεγονός ότι από ανυπότακτοι μνημονιομάχοι έχουν μετατραπεί στο σύνολό τους σε πειθήνιους εντολοδόχους των δανειστών και άλλων κέντρων.

Θα λέγαμε ότι αυτό το τέταρτο μνημόνιο είναι η απόλυτη απόδειξη της μετάλλαξης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που είναι διατεθειμένη να ψηφίσει τα πάντα, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, γιατί ουσιαστικές εγγυήσεις για έξοδο της χώρας από την κρίση δεν προσφέρει ούτε η γενικότερη κυβερνητική πολιτική και πολύ περισσότερο δεν προσφέρει και αυτό το τέταρτο μνημόνιο.

Εγκλωβίζεστε σε νέες αυταπάτες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, λέγοντας ότι «μαζί με τα μέτρα φέρνουμε και τα αντίμετρα και το δημοσιονομικό αποτύπωμα αυτού του τετάρτου μνημονίου είναι μηδενικό». Εξισώνετε αυθαίρετα τα επώδυνα μέτρα που σήμερα ψηφίζονται και γίνονται νόμος του κράτους με τις απλές εξαγγελίες για αντίμετρα.

Μια απλή ανάγνωση του άρθρου 15 αποδεικνύει τον ισχυρισμό μου, γιατί εκεί έχουν θέσει οι δανειστές στο μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα όλες τις προϋποθέσεις, που είναι πολλές και δύσκολες, προκειμένου να εφαρμοστούν αυτά τα αντίμετρα.

Κατά συνέπεια και επειδή ακούω πολλούς συναδέλφους να επικαλούνται και να προτάσσουν την ηθική και την εντιμότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ξέρετε, κυρίες και κύριοι, ότι στον προσωπικό σας βίο δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν και σας σέβομαι όλους και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι είστε ηθικοί και έντιμοι.

Στον πολιτικό σας βίο όμως, αλήθεια από πού προκύπτει, από πού τεκμαίρεται αυτό το πλεονέκτημα ηθικής και εντιμότητας; Είναι ηθικό και έντιμο να προχωράς για πολλοστή φορά στην εξαπάτηση της ελληνικής κοινωνίας και του εκλογικού σώματος, να έχεις εκλεγεί, υποσχόμενος ότι θα σκίσεις τα μνημόνια και να υπογράφεις το τρίτο μνημόνιο και τώρα να έρχεσαι και να λες στον ελληνικό λαό ότι θα σου δώσω αντίμετρα, αφού υπογράψω τέταρτο μνημόνιο; Είναι αυτό ηθικό πλεονέκτημα για την Αριστερά;

Θα περίμενα εντονότερη και βαθύτερη αυτοκριτική, διότι το μνημόνιο που προκύπτει σήμερα ασφαλώς δεν ήταν υποχρέωση της χώρας. Είχε η χώρα καμιά υποχρέωση να υπογράψει τρίτο και τέταρτο μνημόνιο;

Είναι η ακολουθούμενη υφεσιακή πολιτική της Κυβέρνησης που μας οδήγησε μετά τα capital controls στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου και η ύφεση η οποία συνεχίζεται σήμερα που μας οδηγεί στην υπογραφή του τετάρτου μνημονίου. Είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα.

Αντί να προβληματιστείτε και να κάνετε μια αυτοκριτική σε βάθος και να ζητήσετε εκ νέου τη συναίνεση του ελληνικού λαού, προσέρχεστε με χαρά να ψηφίσετε το τέταρτο μνημόνιο.

Λυπάμαι, συνάδελφοι! Αυτό δεν συνιστά σε καμία περίπτωση καμιά υπεροχή ηθικής και εντιμότητας έναντι άλλων πολιτικών δυνάμεων. Και βεβαίως, το γεγονός της επιχειρηματολογίας ότι «και εσείς αυτά κάνατε» είναι μια ομολογία ότι είστε σαφώς χειρότεροι από αυτούς τους οποίους κατηγορείτε.

Ας έρθουμε τώρα στο περιεχόμενο. Το σύνολο των περικοπών για τους συνταξιούχους, για την ευάλωτη αυτή τάξη, από το 2015, αθροιστικά με τα όσα περιλαμβάνονται στο τέταρτο μνημόνιο, μέχρι το 2021 είναι 6,5 δισεκατομμύρια. Αφαιρείτε δηλαδή 1,1 δισ. για αυτά τα έξι χρόνια από τους συνταξιούχους. Αυτό λένε οι αριθμοί. Αυτό για εσάς που λέγατε ότι δεν θα κάνετε καμιά περικοπή συντάξεων.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται με 37 έως 61% στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Μειώνετε τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Σωστά. Όμως, εσείς δεν τον αυξήσατε; Θυμίζετε την ιστορία του Χότζα με τα ζώα στο σπίτι, δηλαδή αφού το γεμίσετε, μετά τα αφαιρείτε ένα-ένα.

Θα ήθελα να πούμε δυο κουβέντες για τους στρατιωτικούς. Είναι δυνατόν σε περιβάλλον τέτοιας γεωπολιτικής ρευστότητας, όταν οι γείτονές μας δείχνουν συνεχώς τα δόντια τους, να καταφέρνετε τέτοιο πλήγμα στο ηθικό των μεσαίων στρατιωτικών, στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που καλούνται να υπερασπιστούν τη χώρα σε τόσο δύσκολες περιστάσεις;

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμα, αλλά έχουν λεχθεί από ικανούς και αξιόλογους συναδέλφους. Όμως, η μεταβίβαση όλης πλέον της κρατικής περιουσίας, των συγκοινωνιακών οργανισμών, των αυτοκινητοδρόμων στο «Υπερ-ταμείο» δείχνει και τις μελλοντικές σας προθέσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε, αυτά που θα ψηφίσετε σήμερα θα τα βρίσκετε μπροστά σας και όταν θα πάψετε να είστε Βουλευτές, γιατί επιδείξατε αυτόν τον φανατισμό και αυτήν την κομματική προσήλωση να ψηφίσετε μέτρα για το μέλλον. Για μια ακόμη φορά ψηφίζετε τέτοια επώδυνα μέτρα. Μπορεί, ο κύριος Πρωθυπουργός, μάλιστα, να υπόσχεται τσουνάμι επενδύσεων, αναρωτιέμαι όμως αν με τέτοιο φορολογικό καθεστώς και τέτοια εχθρότητα στις ιδιωτικές επενδύσεις μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση.

Δε γνωρίζω αν κ. Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα. Πάντως με την πολιτική του έχει περάσει θηλιά στον ελληνικό λαό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου