ΤΟΠΙΚΑ

Προσκύνημα στις Παναγίες της Μαγνησίας

προσκύνημα-στις-παναγίες-της-μαγνησί-851206

Κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης αποτελεί η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού», όπου συμμετέχουν με κατάνυξη οι πιστοί από κάθε γωνιά της μητροπολιτικής περιφέρειας. Αφιερωμένα στην Παναγία είναι δεκάδες εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια της περιοχής, τα οποία πανηγυρίζουν, διαφυλάσσοντας έθιμα και παραδόσεις που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Το ευλαβικό προσκύνημα στις Παναγίες της Μαγνησίας φέρει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και γι’ αυτό τον λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η καταγραφή πανηγυριών, ηθών, εθίμων που σχετίζονται με τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Το κατανυκτικό οδοιπορικό στην Μαγνησία περιλαμβάνει δεκάδες ναούς, Μονές και εξωκλήσια που πανηγυρίζουν σήμερα, ξεκινώντας από τον Καθεδρικό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Νέα Ιωνία, ενώ η συνέχεια γράφεται σε κάθε γωνιά της περιοχής. Συγκεκριμένα σήμερα πανηγυρίζουν: η Ανδρώα Ανω Ιερά Μονή Ξενιάς, ο Ενοριακός Ναός Ευαγγελισμού Θεοτόκου Νέας Ιωνίας Βόλου, ο Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλυκών, ο Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή Λάμιας Διμηνίου, Ευξεινοπόλεως, Καλών Νερών, Καναλίων, Αετόλοφου Αγιάς, Μακρινίτσης, Μηλίνης, Ξυνόβρυσης, Πτελεού, Βελεστίνου, Ζωοδόχου Πηγής Μετοχίου Αργαλαστής, Εισοδίων Θεοτόκου Προμυρίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Δρυμώνος, Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξουριχτίου. Επίσης πανηγυρίζουν τα παρεκκλήσια ή εξωκλήσια του Λόφου Επισκοπής – Ανω Βόλου, Κεραμιδίου, Νεοχωρίου, Σκήτης Αγιάς, Μουρεσίου, Μελιβοίας Αγιάς, Πορταριάς, Πουρίου, Αμυγδαλής Αγιάς, Τσαγκαράδας, Τρικερίου, Ανατολής Αγιάς, Γλαφυρών, Σωτηρίτσας Αγιάς, Γαύριανης, Αγιου Γεωργίου Νηλείας, Αγίων Θεοδώρων Αλμυρού και Κατηχωρίου.

Στη χάρη Της

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τιμάται και φέτος η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στην Νέα Ιωνία με κύριο χαρακτηριστικό τον Επιτάφιο της Θεοτόκου και τη μεγαλοπρεπή περιφορά που πραγματοποιείται επί σειρά ετών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων σήμερα στις 7 μ.μ. θα τελεστεί ο μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωακείμ. Κατόπιν θα ψαλούν τα Εγκώμια μπροστά στον ανθοστόλιστο Επιτάφιο της Παναγίας και εν συνεχεία στο προαύλιο του Ιερού Ναού θα τελεστεί αρτοκλασία μετά θείου κηρύγματος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Λιτάνευση του ιερού Επιταφίου της Παναγίας, με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής και στρατιωτικών αγημάτων, του κλήρου και του λαού, η οποία θα διέλθει από τους κεντρικούς δρόμους της Νέας Ιωνίας. Θα ακολουθήσει ολονύκτιος Αγρυπνία που θα αρχίσει στις 11 το βράδυ και θα απολύσει στις 2.30 μετά τα μεσάνυκτα. Αύριο Κυριακή 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί ο Ορθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωακείμ.

Πόλο έλξης χιλιάδων πιστών αποτελεί επίσης η Ιερά Μονή Παναγίας Ανω Ξενιάς, όπου τελούνται σε κλίμα κατάνυξης οι καθιερωμένες λατρευτικές εκδηλώσεις σήμερα και αύριο. Επίκεντρο της μεγάλης γιορτής στο Δήμο Αφετών είναι η Παναγία Καλογιάννη στο Νεοχώρι, όπου τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι. Στις 23 Αυγούστου πανηγυρίζει η Παναγίτσα της Πλάκας στο Νεοχώρι. Την παραμονή της εορτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας Νεοχωρίου προσφέρει ψητά, σουβλάκια και άλλα παραδοσιακά εδέσματα στους προσκυνητές και ακολουθεί πανηγύρι με λαϊκή ορχήστρα. Ανήμερα της γιορτής (23 Αυγούστου) τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία.

Στο Δήμο Κάρλας πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων και θα πραγματοποιηθεί σήμερα η καθιερωμένη περιφορά του επιτάφιου της Παναγίας σε όλο το χωριό, τη συνοδεία ανδρών του στρατού, ενώ τον επιτάφιο στολίζουν σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τα ανύπαντρα κορίτσια του χωριού.

Στο Δήμο Μουρεσίου πανηγυρίζει η εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Ξουρίχτι, που είναι η πολιούχος του χωριού. Την παραμονή γίνεται λιτάνευση της Εικόνας και εσπερινός και ανήμερα της γιορτής θεία λειτουργία. Το ίδιο βράδυ ακολουθεί πανηγύρι με ζωντανή μουσική στην κεντρική πλατεία του χωριού, σύμφωνα με το καθιερωμένο έθιμο που διατηρείται πάρα πολλά χρόνια.

Στο Δήμο Πορταριάς πανηγυρίζει η Παναγία Πορταρέα και η Παναγία Παπαρήγα, που πήρε το όνομά της από τον πρώτο εφημέριο, τον παπα – Ρήγα, ο οποίος πρωτολειτούργησε στα μέσα του 19ου αιώνα. Φέτος για πρώτη χρονιά πραγματοποιηθεί λιτάνευση του Επιταφίου, περίπου στις 8 μ.μ. και σημείο συνάντησης των δύο επιταφίων θα είναι η κεντρική πλατεία της Πορταριάς, όπου θα τελεστεί αρτοκλασία. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Παναγίας Πορταρέας θα συμμετάσχουν μέλη του Χορευτικού Ομίλου Ορμίνιο, φορώντας παραδοσιακές στολές.

Στην Κοινότητα Μακρινίτσας διοργανώνεται κάθε χρόνο διήμερο πανηγύρι με ζωντανή ορχήστρα, στην πλατεία του χωριού. Το πανηγύρι αυτό, που είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της περιοχής, συμπίπτει με τις λατρευτικές εκδηλώσεις που τελούνται στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο Δήμο Πτελεού θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό πανηγύρι στην Γαύριανη, μετά τη Θεία Λειτουργία που τελείται στην εκκλησία της Παναγίας. Στους πιστούς προσφέρεται το παραδοσιακό έδεσμα, γίδα με μανέστρα και ακολουθεί μουσική και χορός με ορχήστρα.

Επίκεντρο του εορτασμού στην Κοινότητα Τρικερίου είναι η εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται στο χωριό Τρίκερι και χρονολογείται γύρω στα 1770. Η Παναγία που βρίσκεται στο νησί Τρίκερι, γιορτάζει το διήμερο 9-10 Σεπτεμβρίου, όπου πραγματοποιείται μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι, επί σειρά ετών.

Στα νησιά

Σε ό,τι αφορά τις Βόρειες Σποράδες και ειδικότερα τη Σκιάθο, στο επίκεντρο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου την παραμονή τελείται η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου, με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών και Θεία Λειτουργία ανήμερα της μεγάλης γιορτής. Ανάλογες λατρευτικές εκδηλώσεις τελούνται με πνεύμα θρησκευτικής κατάνυξης και στην Παναγία του Καρδάση, ενώ στις 23 Αυγούστου, γιορτή της Παναγίας Κεχριάς, τιμάται η ημέρα μνήμης της Σκιάθου που σώθηκε από βέβαιο ολοκαύτωμα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, χάρη στην σωτήρια παρέμβαση της Παναγίας.

Στη γειτονική Σκόπελο πανηγυρίζει ο ναός της Παναγίας που είναι πολιούχος στην Γλώσσα, καθώς και η εκκλησία της Παναγίας Παπαμελετίου που βρίσκεται στη χώρα της Σκοπέλου. Σύμφωνα με το παλιό έθιμο που διατηρείται επί σειρά ετών γίνεται περιφορά του επιταφίου συνοδεία πλήθους πιστών, σε όλο το νησί και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Ζωντανά παραμένουν τα ήθη κι έθιμα στην Αλόννησο, όπου αναβιώνει επί σειρά ετών ο παραδοσιακός γάμος στο πλαίσιο της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου. Ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν από κοινού στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ανήμερα της γιορτής στην Εκκλησία της Παναγίας, στην Παλιά Χώρα Αλοννήσου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου