ΤΟΠΙΚΑ

«Οι άνδρες είναι περισσότερο επιρρεπείς στις αυτοκτονίες»

οι-άνδρες-είναι-περισσότερο-επιρρεπ-851206

Λέει αλήθειες που πονάνε. Λέει τα   πράγματα που προδίδουν τα… εγκλήματα που κάναμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια ως άτομα   και ως κοινωνία. Φράσεις κοφτερές, που αναδύουν όχι πεσιμισμό για την πορεία μας, αλλά αληθινή πρόκληση προκειμένου να αποτελέσουν το εφαλτήριο για επαναπροσδιορισμό των χαμένων μας αξιών. Αξίες   που θα αναθερμάνουν και πάλι τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση,   που τη βλέπουμε   να…βυθίζεται μέσα στον κυκεώνα των   προβλημάτων που μας συσσωρεύει καθημερινά   η οικονομική κρίση της χώρας μας. Ο σημερινός μας προσκεκλημένος δεν είναι άγνωστος. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι ο Κ. Γάτος, ο γνωστός νευρολόγος - ψυχίατρος, διευθυντής της ομώνυμης νευρολογικής κλινικής εδώ και τριάντα χρόνια στο Βόλο. Η επιστημονική του επάρκεια και η παρρησία του δημόσιου λόγου του είναι αδιαμφισβήτητες, καθώς έχει παρουσιάσει ουκ ολίγες εργασίες της κλινικής του,    σε συνέδρια τοπικά, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Οι εργασίες που ξεχωρίζουν είναι «ποιότητα ζωής σε ανοϊκούς ασθενείς προς το τέλος της ζωής τους» και η πιο πρόσφατη που παρουσιάστηκε στο 25ο Παγκόσμιο συνέδριο Alzheimer “Gatos clinic test”. Σημείο επαφής με τους ανοϊκούς ασθενείς τελικού σταδίου. Πρόκειται για ένα test που εκτιμά τη κατάσταση του ανοϊκού ασθενή, τι μπορεί να κάνει ο ασθενής ποια θα είναι η πορεία του πρόγνωση – προσδόκιμο ζωής.
 
- Πριν από μήνες παρεμβαίνοντας στην ημερίδα για το προφίλ υγείας του Βόλου από το Δημοτικό Οργανισμό Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων στο Δημαρχείο του Βόλου,   ήσασταν   προφητικός όταν προαναγγείλατε   ότι η οικονομική κρίση θα οδηγήσει    πολλούς Ελληνες   σε αδιέξοδο. Δημοσιεύματα    των τελευταίων   μηνών   σε εφημερίδες και περιοδικά φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις σας… 
Για μας τους ψυχιάτρους, κύριε Τσελέντη, η ΨΥΧΗ είναι ένα υποθετικό όργανο, δηλαδή ο εαυτός του ανθρώπου στην αφηρημένη μορφή. Ένα όργανο με το οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αισθάνεται αυτά που συμβαίνουν γύρω του, σκέφτεται, κρίνει και καταγράφει τις εμπειρίες του. Ένα όργανο που τον βοηθάει να έχει επίγνωση του εαυτού του, να εκφράζει τις επιθυμίες του και να τις πραγματοποιεί μέχρι το σημείο που μπορεί.
Δεν θα αναφερθώ στην πολυπλοκότητα των ψυχικών νοσημάτων που από μόνα τους περιέχουν μεγάλο ποσοστό διαταραχών του συναισθήματος και των διαπροσωπικών σχέσεων.
Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να επισημάνουμε ότι κατά τα τελευταία χρόνια στις σύγχρονες κοινωνίες και χωρίς την οικονομική κρίση, υπάρχει μια ροπή στη θλίψη, την απομόνωση και την αυτοκτονία.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι η εμφάνιση του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης, κατά το οποίο ο άνθρωπος μπλοκάρεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί να λειτουργήσει , νιώθει κόπωση που δεν περνάει, όσο και αν ξεκουραστεί.
 
…Ποιες πληθυσμιακές   ομάδες είναι πιο ευάλωτες απέναντι στην οικονομική κρίση που βιώνουμε ως
χώρα και ως πολίτες;
Η οικονομική κρίση πυροδοτεί την εκδήλωση ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων σε ανθρώπους που δεν είχαν ως τώρα  και από την άλλη κάνει πιο έντονη την κατάσταση αυτών που βρίσκονται σε μία διαδικασία ψυχολογικής ευαισθησίας. Τον πρώτο λόγο έχουν οι άνεργοι. Όποιος χάνει τη δουλειά  του χάνει μαζί και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ύπαρξής του. Την αυτοπεποίθηση. Οι μακροχρόνια άνεργοι δε έχουν μια πλήρη εγκατάλειψη του εαυτού τους. Συχνά σε ψυχολογικές εκδηλώσεις οδηγεί και το αδιέξοδο όσων είναι υπερχρεωμένοι με κάρτες και δάνεια.
 
- Αγχος και κατάθλιψη κάνουν θραύση. Οι αυτοκτονίες   είναι στην ημερήσια διάταξη. Η θεραπεία περνά αποκλειστικά μέσα από τους ειδικούς; 
Τα σημερινά οικονομικά προβλήματα που βιώνει ο τόπος μας δημιουργούν καταθλιπτικό κλίμα δια μέσω των συζητήσεων μέσα στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Ο βομβαρδισμός με συνεχείς ειδήσεις για το μέγεθος της κρίσης, τις οικονομικές ατασθαλίες και γενικότερα η οικονομική εξαθλίωση δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας.
Στο ευαίσθητο (καταθλιπτικό) άτομο η οικονομική κρίση προκαλεί θλίψη, απελπισία νευρικότητα, ενοχή που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα του. Η οικονομική εξαθλίωση πυροδοτεί μηχανισμούς προς την ιδέα της αυτοκτονίας στην οποία καταφεύγουν κυρίως οι άνδρες σε ποσοστό 8/1 με τις γυναίκες, γιατί υπεισέρχεται το αίσθημα της ντροπής και της ενοχής.
 

   …Πολλοί υποστηρίζουν ότι   η Ελλάδα δεν υποφέρει μόνον από οικονομική κρίση, αλλά κυρίως από κρίση   αξιών. Συμφωνείτε με αυτή τη διαπίστωση;

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μία εκφυλισμένη κοινωνία που γεννά εκφυλισμένα παιδιά.
Ο εύκολος πλουτισμός πολλών κατά τα τελευταία χρόνια επέφερε κατάρρευση των αξιών μας.
Το ήθος, η ευπρέπεια, ο σεβασμός στον νόμο, η αισθητική, η μόρφωση κι ο πολιτισμός έδωσαν τη θέση τους στην εύκολη ηδονή, στις διάφορες χυδαίες απολαύσεις, στη φιγούρα. H τηλεόραση, που αποτελεί αναμφίβολα καθρέφτη της ελληνικής κοινωνίας, καλλιέργησε αυτού του είδους τις καταστάσεις.
Αν παρακολουθήσει κάποιος το δελτίο ειδήσεων θα ακούσει για θανάτους από βομβιστικούς μηχανισμούς, θα ακούσει για λαθρομετανάστες που ξεβράστηκαν στα νησιά μας, θα ακούσει για 1.500 πνιγμούς από πλημμύρες στην Κίνα, αυτό όμως που θα του μείνει και θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους φίλους του είναι η είδηση του φορέματος ή ο χωρισμός μιας τηλεοπτικής σταρ. Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η πλήρης απάθεια και αδιαφορία για τους γύρω μας. Ο τόπος μας περνά μια περίοδο ένδειας αξιών στην οποία δεν έχουμε την μόρφωση να δεχθούμε την κρίση και τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε. Γιατί, όπως έλεγε ο Σωκράτης, μορφωμένος δεν είναι αυτός που έχει στο μυαλό του τόνους από βιβλία, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του, αυτός που δεν εχθρεύεται τους άλλους για την επιτυχία τουςμ αλλά προσπαθεί να τους φθάσει, αυτός που δεν κυριαρχείται από τις δυσάρεστες εμπειρίες του – λάθη, αλλά μέσω αυτών κάνει τον απολογισμό του και παίρνει σωστές αποφάσεις.    

 
 
- Υποστηρίζεται   ότι η    σημερινή νέα γενιά που μεγαλώνει στην Ελλάδα είναι η πρώτη που ο πήχυς των προσδοκιών της   είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο    των γονιών της… Τι ανακατατάξεις επιφέρουν στην ψυχοσύνθεση των νέων η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια   της εποχής και με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν   ο στενός οικογενειακός και ευρύτερος κοινωνικός περίγυρος; 

Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η αίσθηση αδιεξόδου που βιώνουν οι νέοι στις μέρες μας έχουν επιφέρει ανακατατάξεις στην ψυχοσύνθεσή τους.

Οι νέοι πλέον είναι επιρρεπείς σε ανομικές συμπεριφορές, είτε πρόκειται για απλή μη συμμόρφωση είτε για έκδηλη απόρριψη των κοινωνικών κανόνων. Οι νέοι πλέον καταφεύγουν σε διάφορες παρεκκλίσεις που συχνά αγγίζουν την παραβατικότητα.
Υιοθετούν αντικοινωνική συμπεριφορά, χρησιμοποιούν βία στις διεκδικήσεις τους, δεν ερωτεύονται, καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, κάνουν χρήση με μεγαλύτερη ευκολία απαγορευμένων ψυχοτρόπων ουσιών.
Οι νέοι χαρακτηρίζονται από απάθεια, από έλλειψη ενδιαφέροντος για όλα και από έλλειψη κινήτρων, προοπτικών, προσδοκιών και ελπίδων.
Σε όλα αυτά τόσο η οικογένεια όσο και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον πρέπει να αντιδράσουν, πρέπει να δώσουν στους νέους ανθρώπους κίνητρα να προσπαθήσουν, ελπίδα για να ζήσουν και προσδοκίες  για ένα καλύτερο μέλλον. 
 
- Είμαστε η κοινωνία   του lexotanil. Πόσο   βοηθά   η χρήση ενός αγχολυτικού   για να νιώσουμε ανακουφισμένοι από το βάρος του άγχους;     
Το πρώτο αγχολυτικό δεν είναι η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά η κατάχρηση αλκοόλ, το οποίο βοηθάει το χρήστη να καθησυχάζει από τα προβλήματά του. Όμως τόσο το αλκοόλ, όσο και τα ηρεμιστικά, με την πάροδο του χρόνου απαιτούν τη χρήση διπλάσιων ποσοτήτων για να επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Η θλίψη και απελπισία  ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης δεν έχει καλή ανταπόκριση στα φάρμακα.
- Υπάρχουν πρόδρομα συμπτώματα   στα άτομα που   βλέπουν   να… χάνουν   τον κόσμο τους  κάτω από τα πόδια τους και που θα πρέπει   να σημάνουν συναγερμό στο στενό οικογενειακό τους  περιβάλλον;
Τα προειδοποιητικά συμπτώματα είναι η κακοκεφιά, η θλίψη, η απομόνωση, η απώλεια διάθεσης για οποιοδήποτε δραστηριότητα και κυρίως για την εργασία τους, η αλλαγή της προσωπικότητάς τους, η έκφραση ιδεών ότι δεν έχει νόημα η ζωή, η απειλή ότι θα δώσουν τέλος στη ζωή τους και τελικά μία ομάδα αυτών το τολμούν.
 
Ποια είναι η θεραπεία; Τι κάνουμε τώρα;
Στην σημερινή εποχή το άγχος και η κατάθλιψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το εξωτερικό περιβάλλον και όσα γίνονται σ’ αυτό σε καθημερινή βάση. Ναι, είναι απαραίτητη συμβουλή του ψυχιάτρου – ψυχολόγου και πιθανόν κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος,  αλλά όλα αυτά τις περισσότερες φορές συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Ο άνθρωπος που έχει οικονομικά προβλήματα τα βλέπει όλα μαύρα, τυραννιέται, βασανίζεται που δεν βρίσκει λύση στο πρόβλημά του. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι ένα χάπι για να ηρεμήσει,   αλλά διέξοδο στο οικονομικό του πρόβλημα, απασχόληση, εργασία, στέγη, εκπαίδευση, που μόνο η Πολιτεία μπορεί να τα προσφέρει. Οι σωστές κοινωνικές σχέσεις, ο αθλητισμός (ορειβασία, βάδισμα, κολύμβηση στη θάλασσα κ.λ.π.) και κυρίως το sex που η ηλεκτρική εκκένωση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του οργασμού φιλτράρει τον εγκέφαλο, καθαρίζει το μυαλό,  όπως λέει ένας φίλος μου, φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και δρα ευεργετικά στο άγχος και την κατάθλιψη.
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου