ΤΟΠΙΚΑ

Σε κάθετη πτώση οι τιμές των ακινήτων στη Μαγνησία

σε-κάθετη-πτώση-οι-τιμές-των-ακινήτων-σ-851206

Ελεύθερη πτώση στα ενοίκια και τις αγορές ακινήτων στο Βόλο. Μέσα σε ένα χρόνο έχουν χάσει το ένα δέκατο σχεδόν της αξίας τους, με την κρίση να κάνει πλέον ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην κτηματαγορά. Η πτώση είναι ακόμα πιο θεαματική, αν αναλογιστεί κανείς τα ενοίκια των ετών 2007 και 2008 που η αύξησή τους αποτελεί ιστορική καταγραφή!
 
 
 
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους μεγάλα μεσιτικά γραφεία της περιοχής στις περισσότερες περιοχές της Μαγνησίας, ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούν οι τοποθεσίες – φιλέτα όπως Άναυρος, Άγιος Κωνσταντίνος, Αλυκές, κατά μέσο όρο οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί από 10% έως και 15% το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι.
 
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τζαμτζής, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, η αγορά σημειώνει μειωτικές τάσεις, οι οποίες ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα τείνουν να σταθεροποιηθούν. Η μεγαλύτερη μείωση μάλιστα, όπως τόνισε, σημειώνεται σε κορεσμένες από την ανοικοδόμηση περιοχές όπως είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, η Νέα Ιωνία και η Νεάπολη.
 
Πτώση στις τιμές παρατηρεί και ο Σταμάτης Σπηλιόπουλος από την εταιρία Online solutions, ενώ ο κ. Παπαρίζος της εταιρίας Kapa Ikia παρατηρεί ότι υπάρχει η διάθεση για μείωση, χωρίς ωστόσο να εφαρμόζεται στις περισσότερες των περιπτώσεων. «Στην πορεία μπορεί οι τιμές να πιεστούν ακόμα περισσότερο. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του αποπληθωρισμού στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παπαρίζος.
 
Τα ενοίκια    
Η μείωση των τιμών είναι ακόμα πιο μεγάλη όμως στα ενοίκια. Σπίτια που ενοικιάζονταν σε τιμή – μαμούθ έχουν πέσει στο μισό, ενώ μειώσεις παρατηρούνται και στις επαγγελματικές στέγες.
 
Όπως επισημαίνει ο κ. Τζαμτζής, αυτή τη στιγμή τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η περιοχή της Λαρίσης. «Έχουν φύγει μεγάλες επιχειρήσεις, η BMW και η Renault για παράδειγμα και μαγαζιά έχουν μείνει ξενοίκιαστα. Αυτά είναι δύσκολο να νοικιαστούν ξανά, ενώ πρόκειται και για περιοχή νεκρή ως προς ενοικίαση στέγης», ξεκαθαρίζει ο κ. Τζαμτζής. Η πτώση των ενοικίων στη Λαρίσης αυτή τη στιγμή φτάνει ακόμα και το 30%.
 
Την ίδια στιγμή οι τιμές φαίνεται πως διατηρούνται σταθερές στην περιοχή της Ερμού στο κέντρο του Βόλου, ενώ σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες μαζί με τις περιοχές που έχουν συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό, όπως ο Άναυρος και ο Άγιος Κωνσταντίνος, θα είναι το τελευταίο οχυρό που θα πέσει στην μάχη της πτώσης των ενοικίων…
 
Να αναφερθεί ότι τα «φοιτητόσπιτα» στην περιοχή κυμαίνονται από 200 έως και 300 ευρώ, με τον κ. Σπηλιόπουλο να αναφέρει ότι οι τιμές είναι περίπου ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Το στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη εδώ είναι πως συνεχώς παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση μικρών σπιτιών, με αποτέλεσμα να σημειώνεται το παράδοξο σπίτια μικρά να είναι ακριβότερα από πολύ μεγαλύτερα.
 
«Ένα μεγάλο σπίτι έχει και μεγαλύτερα έξοδα. Ο κόσμος προσπαθεί να τα μαζέψει και επιλέγει μικρότερα σπίτια. Λογικά λοιπόν οι τιμές να  ανεβαίνουν, αφού όπως όλοι μας ξέρουμε η ζήτηση είναι αυτή που διαμορφώνει την αγορά» επισημαίνει ο κ. Τζαμτζής.
 
Πτώσης… συνέχεια
Οπως εκτιμούν κτηματομεσίτες η πτώση των τιμών ενδέχεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ δεν αποκλείεται να προκληθεί και «πάγωμα» των αγοραπωλησιών ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσει το κόστος αγοράς των διαμερισμάτων.
 
Αλλωστε σε αυτό θα συμβάλει σημαντικά και το γεγονός πως τα στεγαστικά δάνεια που οι τράπεζες χορηγούσαν κατά συρροή στον κόσμο πλέον εγκρίνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν διαφορετικά τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αγορές.

 

Τιμές πώλησης κατοικιών
Βόλος
Παλιά μέση κατώτερη τιμή (σε ευρώ ανά τμ.)
Νεόδμητα μέση ανώτερη τιμή
Μέση κατώτερη
Μέση ανώτερη
800
1.100
1.400
2.000
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου