ΤΟΠΙΚΑ

Αναζητείται η τύχη των 12.000 εμβολίων

αναζητείται-η-τύχη-των-12-000-εμβολίων-494020

Τίτλοι τέλους έπεσαν σχεδόν μετά από ένα χρόνο στην πανδημία που είχε κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη νέα γρίπη. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από τον ιό Η1Ν1, ενώ εκατομμύρια πανικοβλήθηκαν. Σε τοπικό επίπεδο οι πολίτες της Μαγνησίας αν και ανησύχησαν, γύρισαν την πλάτη στο νέο εμβόλιο, καθώς χιλιάδες δόσεις παραμένουν αδιάθετες στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ η ημερομηνία λήξης τους πλησιάζει.

Τη λήξη της πανδημίας της νέας γρίπης ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς εδώ και μήνες είχε να εμφανιστεί κάποιο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η νέα γρίπη ταλαιπώρησε αρκετούς ασθενείς σ’ όλο τον κόσμο αλλά και στη Μαγνησία, καθώς αρκετοί νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο, βλέποντας την κατάσταση πανικού που επικράτησε, παρήγγειλε χιλιάδες εμβόλια για τα Νοσοκομεία της χώρας, ο μεγαλύτερος όμως όγκος των οποίων ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε και ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν οδηγίες για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτά, καθώς η ημερομηνία λήξης πλησιάζει.

Τι έγινε με τα εμβόλια στη Μαγνησία

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο Νοσοκομείο Βόλου εστάλησαν 19.300 δόσεις του νέου εμβολίου από δύο εταιρίες. Σε άλλους φορείς όπως Κέντρα Υγείας, Νομαρχία, φυλακές κ.τ.λ. δόθηκαν 12.110 δόσεις του εμβολίου, ωστόσο μέχρι στιγμής υπάρχει άγνοια από τη Διοίκηση του Αχιλλοπούλειου σχετικά με την κατανάλωση αυτών των δόσεων ή τα αποθέματά τους.

Από τις δόσεις του εμβολίου που χειρίστηκε το Νοσοκομείο Βόλου έχουν μείνει άθικτες οι 4.970. Δηλαδή μόλις 2.220 δόσεις χρησιμοποιήθηκαν και κυρίως από εργαζομένους του Αχιλλοπούλειου και από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως σημειώθηκε σπατάλη στις παραγγελίες των εμβολίων, η ημερομηνία λήξης των οποίων πλησιάζει και ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς εντολές για την καταστροφή τους.

Αυτή τη στιγμή τα αποθεματικά των δόσεων φυλάσσονται στο Νοσοκομείο Βόλου.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως ένα φιαλίδιο του νέου εμβολίου περιείχε δέκα δόσεις, που σημαίνει πως είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν δέκα άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτά σημειώθηκαν περιστατικά όπου ανοιγόταν ένα φιαλίδιο για λιγότερο από δέκα ανθρώπους, γεγονός που όξυνε την σπατάλη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι πως στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής δόθηκαν 1.130 δόσεις, στον Αλμυρό 630 όπως και στο Βελεστίνο, στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς 500 και από 300 δόσεις του νέου εμβολίου δόθηκαν στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου. Από όλες αυτές δόσεις ελάχιστες ήταν αυτές που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς τις πρώτες ημέρες της έξαρσης του ιού ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονταν για τον εμβολιασμό δεν ξεπερνούσαν τους 50 σε κάθε Κέντρο Υγείας.

Εμβόλια όμως δόθηκαν και στις φυλακές που εδρεύουν στο Νομό. Σύμφωνα με το ιατρείο των φυλακών Ανηλίκων Βόλου στάλθηκαν 70 εμβόλια και εμβολιάστηκαν 50 άτομα. Εκείνη την περίοδο οι τρόφιμοι άγγιζαν τους 130. Στις φυλακές Κασσαβέτειας από τους 220 τροφίμους που βρίσκονταν εκείνη την περίοδο στο σωφρονιστικό κατάστημα μόλις 27 δέχτηκαν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ οι δόσεις που περίσσεψαν στάλθηκαν πάλι στο Νοσοκομείο Βόλου.

Ποιες οι αντιδράσεις των ειδικών

Τη λήξη της πανδημίας της νέας γρίπης σχολίασαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Χαρβαρντ κ. Δημήτρης Τριχόπουλος αλλά και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Τριχόπουλος σχολίασε πως η νέα γρίπη προκάλεσε φόβο στους πολίτες. «Όταν ξεκινά μια επιδημία πάντα προκαλεί ανησυχία τόσο σε πολίτες, όσο και στους επιστήμονες. Τότε δεν γνωρίζαμε την εξέλιξη. Τώρα που έχει γίνει ο κύκλος μπορούμε να πούμε πως ήμασταν υπερβολικοί στις αντιδράσεις μας, αλλά εκ των υστέρων όλα φαίνονται διαφορετικά. Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως στην ιδέα μιας νόσου και του θανάτου πάντα είμαστε υπερβολικοί», σχολίασε ο κ. Τριχόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η άποψη του κ. Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, ο οποίος έχει μελετήσει το θέμα της γρίπης ενδελεχώς και πρόσφατα εξέδωσε βιβλίο στο οποίο αναλύεται η νόσος.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστήριξε πως όταν εμφανίστηκε η νόσος τα δεδομένα ήταν διαφορετικά απ’ ότι είναι τώρα που έχει ολοκληρωθεί.

«Τώρα έχοντας όλα τα δεδομένα μπορούμε να πούμε ότι είχαμε υπερβολικές αντιδράσεις και πως τα ΜΜΕ φόβισαν σημαντικά το κοινό. Με την εμφάνιση του ιού Η1Ν1 έπρεπε να ήμασταν πολύ προσεκτικοί. Επικράτησε τρόμος τόσο στον κόσμο, όσο και στην επιστημονική κοινότητα. Βέβαια είναι επικίνδυνο να σχηματίζει κανείς συμπεράσματα από το τέλος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο ίδιος υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου υπήρχαν οι φόβοι για πιθανή μετάλλαξη του ιού, όμως αυτό τελικά δεν συνέβη.

Τέλος ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε πως η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται, αναφερόμενος σε όλες τις πανδημίες και στις αντιδράσεις των πολιτών στο βάθος του χρόνου.

Επισκόπηση της νόσου στη Μαγνησία

Η νέα γρίπη αλλά κυρίως ο εμβολιασμός ήταν αυτός που φόβισε την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους πολίτες. Ελάχιστοι ήταν οι πολίτες της Μαγνησίας που πείστηκαν και προσήλθαν στο Νοσοκομείο ή στα Κέντρα Υγείας για να εμβολιαστούν.

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διενήργησε έρευνα που δημοσίευσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και εξέταζε τη συμπεριφορά των γιατρών όλων των θεσσαλικών Νοσοκομείων απέναντι στο εμβόλιο.

Σ’ αυτή συμμετείχαν 441 επαγγελματίες υγείας από τα τέσσερα Γενικά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της περιφέρειας Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένου και του Νοσοκομείου Βόλου.

Από την έρευνα μόνο το 17% των συμμετεχόντων δήλωσαν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν, ενώ το 83% δήλωσε απρόθυμο να εμβολιστεί. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρούσε μη ικανοποιητική την ενημέρωσή της για την ασφάλεια των νέων εμβολίων (58.5%), ενώ η συχνότερη πηγή πληροφόρησης για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς είναι κατά σειρά η τηλεόραση (51.2%), το διαδίκτυο (40.4%), η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσηλευτικού ιδρύματος (31.3%), τα ιατρικά βιβλία/περιοδικά (23.4%) και το ΚΕΕΛΠΝΟ (21.3%).

Στη Μαγνησία όμως καταγράφηκαν και θάνατοι εξαιτίας της νέας γρίπης, ενώ αρκετοί ασθενείς νοσηλεύτηκαν είτε σε δωμάτια Κλινικών του Νοσοκομείου Βόλου είτε και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικότερα στη Μαγνησία καταγράφηκαν τρεις θάνατοι ανδρών. Το πρώτο θύμα της νόσου ήταν ένας άνδρας 79 ετών, ο οποίος εξέπνευσε στις 7 Δεκεμβρίου 2009, ένας 43χρονος ο οποίος κατέληξε στις 20 Δεκεμβρίου 2002 και τέλος ένας 32χρονος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Φεβρουαρίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου