ΤΟΠΙΚΑ

Ασθενείς με αντιτετανικό ορό από το… σπίτι τους!

ασθενείς-με-αντιτετανικό-ορό-από-το-851206

Ενα μεγάλο αλαλούμ επικρατεί σε ό,τι αφορά τη χρήση του αντιτετανικού ορού από τις μονάδες υγείας. Με αφορμή το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στις 11 Αυγούστου, το οποίο αναφερόταν στον τραυματισμό 25χρονης στη Σκιάθο και στην αγορά από την ίδια του ορού, η 5η Υγεινονομική Περιφέρεια απέστειλε επεξηγηματική ανακοίνωση.

Μπερδεμένοι είναι οι ασθενείς που επισκέπτονται τις Μονάδες Υγείας της περιοχής, προκειμένου να κάνουν αντιτετανικό ορό εξαιτίας τραυματισμού τους.

Στις αρχές του καλοκαιριού 30χρονος άνδρας με τραύματα στο πόδι εξαιτίας επίθεσης σκύλου και τραυματισμού του στο έδαφος επισκέφθηκε το τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου. Οι γιατροί τού περιποιήθηκαν το τραύμα, ωστόσο του συνέστησαν τη χορήγηση αντιτετανικού ορού.

Σύμφωνα με τον 30χρονο οι γιατροί τού είπαν πως πρέπει να βρει φαρμακείο να αγοράσει τον ορό και του κάνει την ένεση ο φαρμακοποιός.

Επειδή δε το περιστατικό έλαβε χώρα ξημερώματα, ο τραυματισμένος άνδρας έπρεπε να ψάξει να βρει φαρμακείο το οποίο διανυκτέρευε.

Μάλιστα στο πρώτο φαρμακείο που συνάντησε τον ενημέρωσαν πως είχαν τελειώσει οι αντιτετανικοί οροί κι έπρεπε να βρει άλλο.

Στο φαρμακείο όμως που αγόρασε τον ορό, η φαρμακοποιός αρνήθηκε να του κάνει την ένεση, διότι δεν είναι υποχρεωμένη γι’ αυτό.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επεσήμανε πως «ο φαρμακοποιός δεν είναι νοσοκόμος και απαγορεύεται να κάνει ενέσεις. Παρ’ όλα αυτά μας έχουν καταντήσει πτυελοδοχεία και πολλές φορές κάνουμε ενέργειες που δεν είναι στις αρμοδιότητές μας».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο αντιτετανικός ορός μπορεί να χορηγηθεί εντός 24ωρου, οπότε ο ασθενής μπορεί να επιλέξει είτε να μεταβεί στο Νοσοκομείο για την ένεση ή στον γιατρό του, όχι όμως στο φαρμακοποιό.

Η απάντηση της 5ης Υ.ΠΕ

Συγκριμένα απάντηση της 5ης Υγεινομικής Περιφέρειας είναι η εξής: «Με αφορμή τα δημοσιεύματα Τύπου σχετικά με ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου ανακοινώνεται ότι:

α) Δεν υπάρχει έλλειψη συρίγγων στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.

β) Οι αντιτετανικοί οροί χορηγούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας μόνο σε κλειστό νοσήλιο. Όταν αφορά σε εξωτερικούς ασθενείς, οι οροί χορηγούνται από τα φαρμακεία με αναγραφή συνταγής και διενεργούνται από τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ.

Όσον αφορά στην 25χρονη νεαρή τουρίστρια που μετέβη στο Κέντρο Υγείας του νησιού το απόγευμα της περασμένης Κυριακής λόγω μικροτραυματισμού, εμβολιάσθηκε με αντιτετανικό ορό που προμηθεύτηκε από το φαρμακείο της πόλης ως εξωτερικός ασθενής και όχι από γενικότερες ελλείψεις υλικών».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου