ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες αγορανομικές παραβάσεις

δεκάδες-αγορανομικές-παραβάσεις-851206

Πλανόδιοι πωλητές, καταστήματα, προϊόντα και υπηρεσίες βρέθηκαν και τον Ιούλιο στο στόχαστρο των ελέγχων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, με τον απολογισμό του Τμήματος Προστασίας Καταναλωτή, της Διεύθυνσης Εμπορίου και της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου Τροφίμων να περιλαμβάνει 71 συνολικά παραβάσεις.
 
Μέσα στον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν αρχικά επτά δειγματοληψίες βάσει προγράμματος της Δ/νσης Εμπορίου και συνεργασίας της με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου και τριών καταγγελιών. Τα δείγματα ελέγχθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους και διαπιστώθηκαν προβλήματα στα τέσσερα από αυτά.
Πρόκειται για τεχνητό χιόνι σε σπρέι, το οποίο χαρακτηρίζεται μη κανονικό και ασφαλές και δεν επιτρέπεται η διάθεσή του στην αγορά, απαγορευτικές ουσίες βρέθηκαν και μέσα σε χύμα τσίπουρο και καταγράφηκαν δύο περιστατικά πλάνης των καταναλωτών από την ετικέτα προϊόντων.
Επισημαίνεται ότι δείγμα καταγγελίας γαλακτοκομικού προϊόντος (τριμμένη παρμεζάνα), που αγοράστηκε από καταναλώτρια, το οποίο παρουσίαζε εκτεταμένα σημάδια μούχλας και προσκομίστηκε στην Δ/νση Εμπορίου από την καταγγέλλουσα στάλθηκε στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας για εξέταση και αναμένεται η απάντηση.  
Σε ό,τι αφορά τα κρεοπωλεία, συστάθηκε τριμελής επιτροπή για τον έλεγχο της αναγραφής της καταγωγής και προέλευσης του κρέατος κατά τη λιανική πώλησή του, η οποία κατόπιν διενέργειας δέκα ελέγχων στην περιοχή του Αλμυρού, διαπίστωσε στα οκτώ εξ αυτών ασυνέπειες σε σχέση με την εν λόγω Κ.Υ.Α. Συντάχθηκαν σχετικά πρακτικά ελέγχου, τα οποία στάλθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.
Εν τω μεταξύ διαπιστώθηκαν και 34 παραβάσεις σε επιχειρήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις που έχουν σχέση με τις διατάξεις για το υπαίθριο εμπόριο διαπιστώθηκαν 22 παραβάσεις για στέρηση της προβλεπόμενης άδειας.
Από τις δέκα καταγγελίες καταναλωτών που καταγράφηκαν στη Διεύθυνση Εμπορίου οι δύο αφορούσαν στο φυσικό αέριο, ενώ τέλος μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από την Δ/νση Εμπορίου, επιβλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 3.000€ σε εταιρία κατασκευής και εμπορίας αθλητικών ειδών ενδύσεως και υποδήσεως.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου