ΤΟΠΙΚΑ

Ξανακλείνουν τα περίπτερα του Βόλου

ξανακλείνουν-τα-περίπτερα-του-βόλου-851206

Σε νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση περί τα τέλη Αυγούστου θα προχωρήσουν οι περιπτερούχοι και οι καπνοπώλες της Μαγνησίας μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος, που έχει καλέσει και την τοπική Ενωση στη Μαγνησία να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση και να πάρει απόφαση για τριήμερη ή τετραήμερη πανελλαδική απεργία και παράλληλη απεργία πείνας έξω από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, στη δε συνέχεια κλιμάκωση του αγώνα με απομάκρυνση των σημάτων που δεν αποδίδουν τα στοιχειώδη έσοδα μέχρι να υπάρξει μια δίκαιη και οριστική λύση από την Πολιτεία
Οπως τονίζει ο Πρόεδρος Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας Κ. Κόγιας, μέχρι τώρα πενήντα περίπου συνάδελφοί του από τους 280 συνολικά σε Βόλο και Νέα Ιωνία έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες, ενώ ακόμη περισσότεροι κινδυνεύουν να κάνουν το ίδιο τους επόμενους μήνες εξαιτίας της πρακτικής που έχουν εγκαινιάσει οι πολυεθνικές εταιρίες των τσιγάρων, που αντί να ενσωματώνουν τις αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έχουν εγκαινιάσει την πρακτική μείωσης της τιμής με αντίστοιχη μείωση του περιθωρίου κέρδους για τους περιπτερούχους.
Όπως σημειώνει ο κ. Κόγιας, η Ομοσπονδία Καπνοπωλών ενημέρωσε τις εταιρίες τσιγάρων ότι «όποια εταιρία, τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον, μειώνει τις τιμές λιανικής πώλησης, να ξέρει ότι τα προϊόντα της την ίδια στιγμή θα βρίσκονται εκτός των επιχειρήσεών τους. Καλούμε, λέει ο κ. Κόγιας, όλες τις εταιρίες για τελευταία φορά να ανεβάσουν τις τιμές των σημάτων τους, όπως επιτάσσει ο φόρος, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζεται το περιθώριο κέρδους των συναδέλφων Περιπτερούχων Καπνοπωλών, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το ποσοστό κέρδους που είχαμε στα τέλη του 2009. Περιμένουμε την απάντηση τους μέχρι τέλος Αύγουστου»
Εξάλλου σε ανακοίνωση που έστειλε η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Ελλάδος στην τοπική Ένωση Καπνοπωλώ ν Νομού Μαγνησίας σημειώνονται εκτός των άλλων τα εξής:
«Οι Περιπτερούχοι Καπνοπώλες προετοιμάζονται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, για να πάψουν να είναι ζητιάνοι στην ίδια την επιχείρησή τους. Είναι αδιανόητο να εργάζεσαι 18 – 24 ώρες με όλα τα μέλη της οικογένειας και να μην έχεις τη δυνατότητα να ανταπεξέλθεις στις στοιχειώδεις λειτουργικές υποχρεώσεις. Κάτω από το βάρος της πίεσης που προέρχεται από τα νέα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης, καθώς και από την ασφυκτική πίεση των εταιριών στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται στο ελάχιστο. Εμείς στη συνάντησή μας με το Υπουργείο Οικονομικών επιμείναμε να υπάρξει γρήγορη νομοθέτηση προκειμένου να μην δεχόμαστε συνεχείς πιέσεις στα κέρδη μας. Φυσικά εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποια πρόταση θα επιλέξουν. Εμείς ζητούσαμε και ζητάμε να υπάρξει καθορισμός ποσοστού κέρδους του 8,2% είτε με την απελευθέρωση της τιμής είτε με την επαναφορά του νομού 2127/93 είτε με την επαναφορά της μείωσης του Ε.Φ.Κ. από 67% στο 60% είτε με όποιο τρόπο επιλέξει το υπουργείο. Εμείς αδυνατούμε να εργαζόμαστε χωρίς να έχουμε στοιχειώδες μεροκάματο και αρνούμαστε να εργαζόμαστε για μεροκάματα πείνας. Με την τιμολογιακή πολιτική των τσιγάρων που ακολουθούν μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό και την ανεργία.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
οι εταιρίες έχουν έννομο συμφέρον να προστατέψουν τα συμφέροντά τους. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να προστατέψουμε τα δικά μας συμφέροντα. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε στον πόλεμο ανάμεσα στις εταιρίες. Έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προς τους συναδέλφους για να δώσουμε μια σκληρή απάντηση σε όλους ότι παιχνίδια με το μέλλον και εις βάρος των συναδέλφων δεν επιτρέπονται. Εμείς είμαστε αυτοί που για 24 ώρες καθόμαστε και μαζεύουμε ως άμισθοι φοροεισπράκτορες τα έσοδά τους. Τόσο η άδικη συμπεριφορά και φορολόγηση της πολιτείας, όσο και ο συνεχής εμπαιγμός των καπνοβιομηχανιών, μας οδηγούν να αγωνιστούμε, ώστε να υπάρξει επιτέλους καθορισμός για ποσοστό κέρδους 8,2%. Η Ομοσπονδία μας ενημέρωσε τις εταιρίες ότι όποια εταιρία, τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον, μειώνει τις τιμές λιανικής πώλησης, να ξέρει ότι τα προϊόντα της αυτοστιγμεί θα βρίσκονται εκτός των επιχειρήσεών μας. Καλούμε όλες τις εταιρίες για τελευταία φορά να ανεβάσουν τις τιμές των σημάτων τους, όπως επιτάσσει ο φόρος, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζεται το περιθώριο κέρδους των συναδέλφων Περιπτερούχων Καπνοπωλών, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το ποσοστό κέρδους που είχαμε στα τέλη του 2009».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου